Hugo Salinas Price: Ο Μεξικανός επιχειρηματίας που φέρεται να πρότεινε στον Τσίπρα Grexit και «ασημένια δραχμή»

Την ιδέα της υιοθέτησης μιας «γλαύκας»- «ασημένιας δραχμής», η οποία θα αποτελούσε «πραγματικό χρήμα» και όχι «φανταστικό» φέρεται να είχε προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα 83χρονος Μεξικανός επιχειρηματίας ονόματι Hugo Salinas Price, με επιστολή του στις 25 Ιουλίου 2012, την οποία ανήρτησε στην ιστοσελίδα του (στα αγγλικά) στις 18 Μαρτίου 2015.

Ο Salinas Price αυτοπροσδιορίζεται ως συνταξιούχος επιχειρηματίας ο οποίος ζει στο Μεξικό και το 1996, κατά τη συνταξιοδότησή του, ίδρυσε
την Mexican Civic Association Pro Silver, της οποίας είναι πρόεδρος. «Από το 2002, η συγκεκριμένη ένωση επιδιώκει την έγκριση από το Κογκρέσο του Μεξικού ενός νόμου για την κυκλοφορία ενός ασημένιου νομίσματος το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χρήμα παράλληλα με το πέσο», αναφέρει στην επιστολή- και σε παρεμφερές πλαίσιο κινείται και η πρόταση την οποία παρουσιάζει στην επιστολή του.

Ο Salinas Price βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος του «Πρώτου Θέματος», στο οποίο, σημειώνεται ότι το όνομά του αναφέρεται ως «Julio Salinas Price», όνομα με το οποίο είχε αναφερθεί και πριν μέρες σε σχετικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου γύρω από το πόρισμα όπου καταγράφονται τα ευρήματα της πολυετούς έρευνας για όσα παρασκηνιακά φέρονται να συνέβαιναν την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και το σχέδιο δολοφονίας του, με το οποίο έκλεισε την ανάκριση για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και το αποκαλούμενο «σχέδιο Πυθία» ο επίκουρος Ανακριτής κατά της Διαφθοράς Δημήτρης Φούκας.

Στο σκέλος του «σχεδίου Πυθία» γίνεται αναφορά από τον ανακριτή στην άρση τηλεφωνικού απορρήτου που ζητήθηκε για πρώην αξιωματούχο, στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος προέκυψε ότι κατά το έτος 2012 συνομιλούσε με τον Μεξικανό επιχειρηματία Julio Salinas Price, συμβούλου επί οικονομικών θεμάτων του Προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα. Σκοπός των εν λόγω επαφών, σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο του ανακριτή ήταν «η προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος». Το σχέδιο, που για πρακτικούς λόγους αποκαλείται "ασημένια δραχμή", «προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ, καλυμμένου σε ποσοστό 20% από αξία αργύρου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής, δηλαδή ο S. Price». Στο πόρισμα επίσης αναφέρεται ότι «θα προέκυπτε για τη χώρα επιβάρυνση ύψους 70 δισ. ευρώ για την έκδοση του νέου νομίσματος στην οποία θα έπρεπε να προστεθούν οι αμοιβές συμβούλων και μεσιτών».

Στο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» αναφέρεται ότι ο Salinas Price «είναι ο επιχειρηματίας που, «σε συνεργασία με τον Άλεξ Ρόντο, πρώην σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου, προωθούσε σε σχέδιο που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την εισαγωγή νέου νομίσματος», σύμφωνα με το πόρισμα του ανακριτή Δημήτρη Φούκα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Price, σύμφωνα με τον σχέδιο που είχε συζητήσει με τον κ. Ρόντο, θα εισήγαγε νέο νόμισμα, κατασκευασμένο από άργυρο, τον οποίο θα χορηγούσε ο ίδιος.

Όπως μπορεί να δει κανείς στην επιστολή που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, ο κ. Price υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος να οδηγηθεί η Ελλάδα στην σταθερότητα είναι μέσω «πραγματικών χρημάτων» και όχι «φανταστικών» χρημάτων όπως το ευρώ, που έχει οδηγήσει στο παρόν χάος...μόνο δίνοντας στους Έλληνες ένα ασημένιο νόμισμα παράλληλα με τη Δραχμή, εσείς και το κόμμα σας θα οδηγήσετε σταδιακά την Ελλάδα στη δημοσιονομική ισορροπία».

Στη συνέχεια, παραθέτει σειρά από βασικές αρχές:

1) Το ασημένιο νόμισμα θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τη δραχμή. Η δραχμή θα παραμείνει νομισματική μονάδα της Ελλάδας. Το ασημένιο νόμισμα θα έχει χρηματική αξία εκφραζόμενη σε δραχμές (ή και σε ευρώ ή δολάριο, όπως συμπλήρωσε μετέπειτα)

2) Η Ελλάδα θα κόψει ένα μικρό ασημένιο νόμισμα, χρησιμοποιώτας τα «ελληνικά σύμβολα»: Η Αθηνά σε μια πλευρά, με τη Γλαύκα στην άλλη

3) Το μικρό αυτό νόμισμα- «Γλαύκα» («Owl»), θα περιέχει ποσότητα αργύρου, μαζί με χαλκό για επιπλέον σκληρότητα

4) Στο νόμισμα θα αποδοθεί νομισματική αξία από την νομισματική αρχή. Δεν θα έχει χαραγμένη αξία, αλλιώς «θα βρεθεί εκτός κυκλοφορίας αμέσως μόλις ανεβεί η τιμή του ασημιού»

5) Η αξία του θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από την αξία του αργύρου που περιλαμβάνεται σε αυτό.

6) Όποτε η τιμή του αργύρου ανεβαίνει, η νομισματική αρχή θα αυξάνει τη νομισματική αξία του νομίσματος, σε σημείο που θα είναι πάντα υψηλότερη από την αξία του αργύρου που περιέχεται στο νόμισμα.

7) Ωστόσο, εάν η τιμή του αργύρου πέφτει, η νομισματική αρχή θα διατηρεί την τελευταία αξία που αποδόθηκε στο νόμισμα. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι ένας πληθυσμός δεν φοβάται πτώσεις στην αξία του αργύρου που περιέχεται σε ένα ασημένιο νόμισμα».

8) Ο πληθυσμός θα διατηρεί αυτά τα νομίσματα ως οικονομίες, αυτά δεν θα υπάγονται σε καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα, δεν θα υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί σε αυτά.

9) Οι τράπεζες θα μπορούν να στήνουν «Custody Accounts» για το κοινό που θέλει να τα αποθηκεύει σε ασφαλές μέρος.

10) Το κοινό θα μπορεί να κάνει πληρωμές είτε σε δραχμές είτε σε «γλαύκες», σύμφωνα με τη νομισματική τους αξία. Οι περισσότεροι Έλληνες, υποστηρίζεται, θα διατηρούν «γλαύκες» σε οικονομίες, και θα ξοδεύουν τις δραχμές τους.

Σημειώνεται ότι ο κ. Salinas Price έχει αναφερθεί ξανά σε αυτό το σχέδιο και στον Αλέξη Τσίπρα – λέγοντας ότι θα ήταν κάποιος που θα μπορούσε να το κάνει – και στην τηλεοπτική εκπομπή Keiser Report του Russia Today.

Στο τέλος της επιστολής, ο Salinas Price, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, γράφει τα εξής: «Προσπάθησα να σας πείσω ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που μπορείτε να ακολουθήσετε στον δρόμο σας προς το μεγαλείο ως ενός πολιτικού που επανέφερε την ευημερία και τη χαρά στη χώρα του. Αν επιθυμείτε να μιλήσετε μαζί μου, είμαι στην υπηρεσία σας».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα