Eurovision 2024: Δέχεται απειλές για τη ζωή της η εκπρόσωπος του Ισραήλ

Eden Golan

Οι διοργανωτές του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision δήλωσαν ότι η κακοποίηση και η παρενόχληση καλλιτεχνών με αφορμή τη συμμετοχή του Ισραήλ στο διαγωνισμό είναι «απαράδεκτη και εντελώς άδικη».

Ο φετινός διαγωνισμός θα διεξαχθεί στη Σουηδία τον Μάιο, εν μέσω εκκλήσεων για απαγόρευση της συμμετοχής του Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Αρκετοί

διαγωνιζόμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού Olly Alexander, απέρριψαν τις εκκλήσεις να μποϊκοτάρουν το σόου.

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές ότι η Ισραηλινή Eντέν Γκολάν δέχεται απειλές κατά της ζωής της.

Eurovision hits out at ‘targeted social media campaigns’ against artists
Statement comes amid reports that Israel’s singer Eden Golan has received death threatshttps://t.co/LJ4u0ReomT

— rouge-gorge (@rougesgorges) April 10, 2024

Η 20χρονη έχει λάβει αρκετά μηνύματα απευθείας στον λογαριασμό της στο Instagram, ανέφερε η ιστοσελίδα διασημοτήτων Walla Celebs.

Η Jerusalem Post ανέφερε ότι η τραγουδίστρια θα φτάσει στο Μάλμε της Σουηδίας συνοδευόμενη με ”τριπλάσιο” αριθμό φρουρών ασφαλείας από τον συνηθισμένο.

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, η οποία διοργανώνει τη Eurovision, αναγνώρισε ”το βάθος των συναισθημάτων και τις έντονες απόψεις που προκάλεσε ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision -με φόντο έναν τρομερό πόλεμο στη Μέση Ανατολή”.

″Ενώ υποστηρίζουμε σθεναρά την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα έκφρασης γνώμης σε μια δημοκρατική κοινωνία, αντιτιθέμεθα σθεναρά σε κάθε μορφή διαδικτυακής κακοποίησης, ρητορικής μίσους ή παρενόχλησης που στρέφεται κατά των καλλιτεχνών μας ή οποιουδήποτε ατόμου που σχετίζεται με τον διαγωνισμό”, αναφέρει η σχετική η ανακοίνωση.

Ο Jean Philip De Tender, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, πρόσθεσε ότι η απόφαση να επιτραπεί η συμμετοχή του Ισραήλ ήταν ”αποκλειστική ευθύνη των διοικητικών οργάνων της EBU και όχι των μεμονωμένων καλλιτεχνών”.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, η Kan, είναι μέλος της EBU, γεγονός που του δίνει το δικαίωμα να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Οι διοργανωτές αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις για αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ, λέγοντας ότι η εκπομπή ”δεν είναι διαγωνισμός μεταξύ κυβερνήσεων”.

Ωστόσο, η EBU ανάγκασε το Ισραήλ να αλλάξει τους στίχους του τραγουδιού October Rain που ερμηνεύει η Γκολάν, αφού αποφάσισε ότι το περιοχόμενο τους ήταν άκρως πολιτικό.

Η πρώτη εκδοχή θεωρήθηκε ευρέως ότι αναφερόταν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ, με αρκετούς στίχους να αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα.

H Kan αρχικά αρνήθηκε να αλλάξει τους στίχους του τραγουδιού, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό - αλλά ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, ζήτησε αργότερα τις ”αναγκαίες προσαρμογές” για να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα μπορούσε να συμμετάσχει.

Πλέον το τραγούδι μετονομάστηκε σε “Hurricane”. Η δραματική μπαλάντα με πιάνο είναι το ένατο φαβορί των εταιρειών στοιχημάτων για να κερδίσει τον διαγωνισμό.

Ωστόσο, η συμμετοχή του Ισραήλ είναι απίθανο να μείνει ασχολίαστη όταν ο διαγωνισμός διεξαχθεί τον επόμενο μήνα.

Η σουηδική αστυνομία προετοιμάζεται για πολλαπλές διαμαρτυρίες στο Μάλμε την εβδομάδα του διαγωνισμού, ενώ εννέα διαγωνιζόμενοι ζήτησαν ”άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός” στη Γάζα.

Πηγή: BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑEurovision: Το Ισραήλ απειλεί με αποχώρηση εάν απορριφθεί το τραγούδι τουEurovision 2024: Υπό έλεγχο το τραγούδι του Ισραήλ για πιθανές αναφορές στην επίθεση της ΧαμάςEurovision: Η Μαρίνα Σάττι στον β’ ημιτελικό
Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurovision 2024, Δέχεται, Ισραήλ,Eurovision 2024, dechetai, israil