Deutsche Bank: Ανησυχία από την βουτιά της μετοχής της και την εκτόξευση των CDS

Η κατάρρευση της ελβετικής Credit Suisse έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο ντόμινο και σε άλλες ευρωπαικές τράπεζες, με την Deutsche Bank να βρισκεται στο επίκεντρο λόγω της βουτιάς που καταγράφει σήμερα η μετοχή της.

Συγκεκριμένα, υποχωρεί κατά 12% ενώ τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου πτώχευσής (CDS) αυξήθηκαν στο υψηλότερο

επίπεδο από το 2019.

Πτωτική είναι η εικόνα και άλλων τραπεζών με υψηλή έκθεση στον εταιρικό δανεισμό, με την γερμανική Commerzbank να χάνει 9% και τη γαλλική Societe Generale 7%.

Η τραπεζικη κρίση σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχει προκαλέσει πανικό στους επενδυτές καθώς έρχεται σε μια εποχή ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού.

Στη Wall street, οι μετοχές των ταπεζών καταγράφουν απώλειες παρά τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα είναι προετοιμασμένες για περαιτέρω μέτρα για την προστασία των καταθέσεων, εάν χρειαστεί.

«Η κατάσταση δεν θα λυθεί με παρηγορητικά λόγια, αλλά θα μετριαστεί μόνο με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς», δήλωσε ο Andreas Lipkow, στρατηγικός αναλυτής της Comdirect Bank. Απαιτείται επομένως υπομονή και τα επόμενα τριμηνιαία στοιχεία από τις τράπεζες θα εξεταστούν με προσοχή».

 Είναι η Deutsche Bank Credit Suisse; 

Ένα ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης tier 2 από την Deutsche Bank σημείωσε άνοδο προς την ονομαστική αξία σήμερα, αφού ο δανειστής ανακοίνωσε απροσδόκητα την απόφασή του να το εξαγοράσει νωρίτερα.

Τα ομόλογα, που λήγουν το 2028, είχαν υποχωρήσει έως και 90 σεντς μετά την υπόθεση της Credit Suisse. Ενώ οι τιμές είχαν ανακάμψει τις τελευταίες ημέρες, εξακολουθούσαν να μένουν κάτω από το 100, περίπου στο 94, υποδηλώνοντας μεγάλη πιθανότητα η Deutsche Bank να παρακάμψει το call option.

Η πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες έρχεται αφότου ρυθμιστικές αρχές και στελέχη εταιρειών προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους traders για την υγεία του κλάδου. Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης δεν αποτελεί «καμία ένδειξη» για την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Bank Fabrizio Campelli σε συνέδριο χθες.

Είπε επίσης ότι οι καταθέσεις λιανικής της γερμανικής τράπεζας είναι «πολύ διαφοροποιημένες» και ως εκ τούτου δεν έχουν το είδος του κινδύνου συγκέντρωσης φάνηκε στην περίπτωση της Silicon Valley Bank.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι οικονομικές προοπτικές και μάλιστα το πώς τόσο η οικονομία όσο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα αντιμετωπίσουν την ύφεση», δήλωσε ο James Athey, διευθυντής επενδύσεων στην Abrdn.

«Τότε είναι πιο πιθανή η απομείωση περιουσιακών στοιχείων. Αλλά φυσικά το πρώτο μπορεί εύκολα να επισπεύσει το δεύτερο, επομένως είναι μια εύθραυστη κατάσταση».

Πληροφορίες από Bloomberg

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚατάρρευση SVB: Η αμερικανική απάντηση και οι ευρωπαϊκές εμμονές με φόντο τη σκιά της Lehman BrothersLNG: Η Ευρώπη σπαταλά αστρονομικά ποσά για υποδομές που δεν θα χρειάζεται σε οκτώ χρόνιαEλληνοτουρκικά σε νέα σελίδα: Πόσο θα κρατήσει η ηρεμία, πώς θα μοιάζει μια Τουρκία μετά τον Ερντογάν
Keywords
Τυχαία Θέματα
Deutsche Bank, Ανησυχία, CDS,Deutsche Bank, anisychia, CDS