AFP: Οι 5 λόγοι αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης

Μπορεί το Brexit να μονοπώλησε σχεδόν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ την χρονιά που πέρασε, ωστόσο πλέον τα πράγματα άλλαξαν και η ελληνική κρίση ήρθε ξανά στο προσκήνιο. Η δυσκολίες να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση αναζωπύρωσε τα σενάρια περί Grexit και πολλοί μιλούν ξανά για την ελληνική κρίση. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλά πλέον ξανά ανοικτά για ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Αυτό το θέμα αναλύει και το Γαλλικό Πρακτορείο σε εκτενές δημοσίευμά του για τους 5 λόγους για τους οποίους η ελληνική κρίση επανήλθε. Και
όλοι αυτοί οι λόγοι σχετίζονται εν πολλοίς με τις ισορροπίες στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ βρίσκεται στο επίκεντρο της τελευταίας αναζωπύρωσης. Το Ταμείο έχει παίξει κεντρικό ρόλο στα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης, όμως τώρα, στο τρίτο πρόγραμμα, δεν έχει μπει επίσημα, ενώ έχει ενταθεί η συζήτηση ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να αποχωρήσει.

Όπως θυμίζει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ διαφωνεί με την ευρωζώνη σε δύο βασικά ζητήματα: τους οικονομικούς στόχους και το χρέος. Στους οικονομικούς στόχους, το Ταμείο λέει ότι αυτά που απαιτούν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα είναι μη ρεαλιστικά. Η ευρωζώνη επιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια. Το ΔΝΤ έχει πει ότι μόνο το 1,5% είναι εφικτό, λέγοντας ότι το 3,5% απαιτεί υπερβολική λιτότητα. Το Ταμείο επίσης επιμένει ότι το ελληνικό χρέος είναι «εκρηκτικό» και απαιτεί σημαντική ελάφρυνση.

Η Γερμανία

Η άρνηση του ΔΝΤ να αλλάξει γνώμη φέρνει τη Γερμανία σε δύσκολη θέση. Η Γερμανία ηγείται των δημοσιονομικά σκληροπυρηνικών της ευρωζώνης, που αρνούνται την βαθιά ελάφρυνση χρέους -την οποία απαιτεί το Ταμείο. Αλλά την ίδια στιγμή το Βερολίνο και άλλοι σκληροπυρηνικοί, όπως η Ολλανδία, έχουν θέσει όρο για τη δική τους συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το Βερολίνο έχει σοβαρές αμφιβολίες ότι η ΕΕ από μόνη της θα μπορέσει να κρατήσει μία σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, χωρίς την σκληρή γραμμή του ΔΝΤ.

Αν το Ταμείο αποχωρήσει, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα βρεθούν σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση, μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες το αντιευρωπαϊκό AfD αναμένεται να ανέβει.

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με αποπληρωμές χρέους 7 δισ. ευρώ στα μέσα Ιουλίου, που δεν μπορεί να καλύψει χωρίς τα χρήματα από το πρόγραμμα.

Για σχεδόν δύο χρόνια η ταλαιπωρημένη από το χρέος Ελλάδα έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και προϋποθέσεις, κερδίζοντας επαίνους, κάτι που σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από τις έντονες ημέρες των αρχών του 2015. Όμως, η επόμενη δόση είναι μπλοκαρισμένη μέχρι η Ελλάδα να περάσει την τρέχουσα αξιολόγηση, κάτι που η Γερμανία και η Ολλανδία αρνούνται να επιτρέψουν, χωρίς το ΔΝΤ ως πλήρες μέλος του προγράμματος.

Ως λύση στο αδιέξοδο, το ΔΝΤ έχει απαιτήσει η Ελλάδα να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα λιτότητας, παρότι αμφιβάλει για τους στόχους που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι. Η κυβέρνηση Τσίπρα σθεναρά το απορρίπτει ως θέμα αρχής, αλλά και εξαιτίας της ισχνής πλειοψηφίας της στη Βουλή, που θα σήμαινε πιθανότητα τη μη επιβίωσή της μετά από ένα νέο γύρο λιτότητας.

Οι εκλογές στην Ευρώπη

Ανεπίσημα, το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι η προθεσμία για να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά αυτό φαίνεται εξαιρετικά απίθανο, με την Αθήνα, το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους να απέχουν ακόμη πολύ. Μετά από αυτή την ημερομηνία, η Ευρώπη μπαίνει σε μία έντονη εκλογική περίοδο, με αρχή από την Ολλανδία στις 15 Μαρτίου. Η επανεκλογή του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup, είναι πολύ αβέβαιη.

Ακολουθούν οι εκλογές στη Γαλλία την άνοιξη και στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, μία θορυβώδης επιστροφή της κρίσης χρέους θα έκανε τη λύση πιο δύσκολη. Η ιδέα να προσφερθεί περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα δεν είναι δημοφιλής σε πολλούς Ευρωπαίους.

Ο Τραμπ;

Άγνωστες πλανώνται και προθέσεις της διοίκησης Τραμπ. Οι ΗΠΑ είναι το ισχυρότερο μπλοκ στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ και η θέση της χώρας παραμένει κενή προς το παρόν.

Κατά τη διακυβέρνηση Ομπάμα, οι ΗΠΑ προσεκτικά υποστήριξαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα, αλλά το αν αυτό θα συνεχιστεί υπό τον απρόβλεπτο Τραμπ παραμένει ακόμη άγνωστο.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μία σπάνια περίπτωση δημοσιοποίησης των εσωτερικών διεργασιών, το ΔΝΤ ανέφερε ότι διίστανται οι απόψεις στο συμβούλιό του για την Ελλάδα. Μόνο οι Ευρωπαίοι υπερασπίστηκαν μία πιο θετική εκτίμηση για την ελληνική οικονομία.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα