17 άνθρωποι δέχθηκαν να μολυνθούν με παρασιτικά σκουλήκια για να βρεθεί εμβόλιο εναντίον τους

Εσείς θα δεχόσασταν ποτέ να ριψοκινδυνεύσετε τις ζωές σας στο όνομα της επιστήμης προκειμένου να βοηθήσετε τους συνανθρώπους σας; Μπορεί η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση να μην δίνεται τόσο εύκολα, ωστόσο 17 εθελοντές από την Ολλανδία το έκαναν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σύμφωνα με το Futurism οι 17 εθελοντές δέχτηκαν να συμμετέχουν σε μία μελέτη που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία του εμβολίου-αντίδοτο για μία από τις πιο καταστροφικές παρασιτικές ασθένειες στον κόσμο, την σχιστοσωμίαση.

Στο πλαίσιο της μελέτης λοιπόν, οι 17 εθελοντές συμφώνησαν

να φιλοξενήσουν στους οργανισμούς τους και για 12 εβδομάδες τα παρασιτικά σκουλήκια της ασθένειας, γνωστά ως σχιστοσώματα, τα οποία εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω τους δέρματος και προκαλούν ένα πλήθος προβλημάτων, όπως νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνο της ουροδόχου κύστης και στειρότητα. Ειδικότερα, οι γιατροί εισήγαγαν στους οργανισμούς τους 20 αρσενικές προνύμφες οι οποίες δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Στο τέλος της μελέτης και προκειμένου να καταπολεμήσουν την λοίμωξη θα τους χορηγήσουν ένα φάρμακο που ονομάζεται Praziquantel.

Η σχιστοσωμίαση είναι μία ιδιαίτερη συχνή ασθένεια στην υποσαχάρια Αφρική και την Νότια Αμερική και συνήθως επηρεάζει μικρά παιδιά προκαλώντας προβλήματα τόσο στην ανάπτυξή τους όσο και στην ικανότητα μάθησης.

Για ποιο λόγο όμως οι 17 Ολλανδοί δέχτηκαν να μολυνθούν με τα παρασιτικά σκουλήκια; Όπως εξηγεί το Futurism, η εκπόνηση μίας μελέτης στις περιοχές που «χτυπάει» η συγκεκριμένη ασθένειας θα κόστιζε εκατομμύρια, ενώ αντίθετα το κόστος για τους εθελοντές ήταν μικρό (ο καθένας παρέλαβε μόλις 1.200) μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο.

Εξηγώντας περαιτέρω η Meta Roestenberg, λοιμωξιολόγος και στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Λέιντεν, τόνισε ότι αν οι γιατροί καταφέρουν να αποδείξουν ότι οι υγιείς νεαροί εθελοντές που μολύνθηκαν με τα παρασιτικά σκουλήκια, καταφέρουν να αντέξουν την λοίμωξη, τότε θα αποδείξουν επίσης ότι υπάρχει φθηνός και γρήγορος τρόπος να δοκιμαστούν τα εμβόλια κατά τις σχιστοσωμίασης και σε άλλους ανθρώπους.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο το Praziquantel θα απαλλάξει τελικά τους οργανισμούς τω 17 εθελοντών από τα παράσιτα. Σύμφωνα με δηλώσεις πάντως του Daniel Colley στο Science Magazine, η θεραπεία δεν είναι «απολύτως αποτελεσματική», όπως αναφέρει όμως ρεπορτάζ των New York Times η μελέτη φέρει την υπογραφή μίας επιτροπής δεοντολογίας πράγμα που σημαίνει ότι δεν πιστεύεται ότι οι συμμετέχοντες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

Καταλήγοντας αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής κανένας από τους εθελοντές δεν έχει αναφέρει κάποια σοβαρή παρενέργεια από τα παράσιτα πέρα από ήπια εξανθήματα και χαμηλούς πυρετούς.

(Με πληροφορίες από Futurism, Science Magazine, New York Times)

Keywords
Τυχαία Θέματα