Μαρία Συρεγγέλα: «Οι γυναίκες δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι υφίστανται βία, όταν το αποτέλεσμα αυτής δεν είναι ορατό στο σώμα τους»

Παρά την καίρια θέση που καταλαμβάνει στον σύγχρονο δημόσιο λόγο το ζήτημα της έμφυλης βίας, οι γυναίκες δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι την υφίστανται, ιδίως όταν δεν βλέπουν σημάδια κακοποίησης στο σώμα τους. «Η σωματική βία προκαλεί εμφανή σημάδια και είναι ευκολότερα αναγνωρίσιμη από τη ψυχολογική, η οποία επίσης έχει σοβαρότατες επιπτώσεις». Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέα της Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.  Η ΓΓΙΦ είναι ο πρώτος δημοσίος φορέας που δημιούργησε

Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών ανά την Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1988 και παρέχει ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας. Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε πως η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί ασταμάτητα για την καταγγελία περιστατικών βίας με υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου, σώζει ζωές.

Tα νούμερα συνεχίζουν να προβληματίζουν βαθιά. Όπως αναφέρει η 1η Ετήσια έκθεση της ΓΓΙΦ για τη Bία κατά των γυναικών (2020)- η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη- μία στις 20 γυναίκες (5%) έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω. To 18% των γυναικών έχουν πέσει θύματα εξακολουθητικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Επίσης, περίπου το 12% των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών. Και τέλος, το ήμισυ όλων των γυναικών στην ΕΕ (53%) αυτοπεριορίζουν τις μετακινήσεις τους στον δημόσιο χώρο από φόβο μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.

Μόλις προχθές, μια γυναίκα στη Μάνη δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της μπροστά στα μάτια της κόρης τους. Η τοπική κοινωνία και σε αυτήν την περίπτωση γνώριζε, αλλά σιωπούσε.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν έχει μια μορφή, δεν εξαντλείται σε μία μέρα, αλλά ούτε και σε περισπούδαστες επισημάνσεις. Είναι μια σκληρή, καθημερινή μάχη που αφορά όλες κι όλους μας και απαιτεί πολυεπίπεδες αλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα