Θέλεις να ξεκινήσεις γιόγκα; Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις!

08:09 27/7/2020 - Πηγή: InStyle

Στα 12 χρόνια που διδάσκω γιόγκα, και ως δασκάλα που μου αρέσουν οι προκλήσεις, έχω καταφέρει να πείσω πολλούς ανθρώπους να ξεκινήσουν γιόγκα. Οπότε έχοντας βιώσει ξανά και ξανά την «πρώτη μέρα στη τάξη της γιόγκα» θεωρώ ότι μπορώ να μοιραστώ μαζί σας όλα τα do’s & don’ts, έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι για την πρώτη σας επαφή με τον μαγικό κόσμο που είναι η γιόγκα.

Η πρώτη μέρα

Όλοι οι «πρωτάρηδες», μαζί τους κι εγώ, μπαίνοντας μέσα στη τάξη έχουν συνήθως μια αγωνία για το που να καθίσουν έτσι ώστε να μην φαίνεται ότι είναι τελείως «άσχετοι». Φυσικά, παίζει

πολύ μεγάλη σημασία σε τι χώρο διαλέγουμε να δοκιμάσουμε ένα μάθημα γιόγκα- στούντιο ή γυμναστήριο. Σίγουρα, σε ένα στούντιο τα πράγματα είναι λίγο πιο ζεστά, πιο οικογενειακά, πιο ήρεμα και συνήθως σε κάθε τάξη υπάρχει ένας πολύ μικρότερος αριθμός ατόμων. Και όλα αυτά τα αναφέρω γιατί προτείνω να ξεκινήσετε σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Να θυμάστε, είστε αρχάριοι όχι ανήμποροι!

Για να μπορέσετε να καταλάβετε τι είναι ακριβώς αυτό που πάτε να κάνετε, χρειάζεστε ένα ήρεμο, φιλικό περιβάλλον και- όσο γίνεται- την προσοχή του δασκάλου. Οπότε την στιγμή που θα σκεφτείτε που να πάτε να κρυφτείτε, εκείνη την ίδια στιγμή ωθήστε τον εαυτό σας να πάει να καθίσει μπροστά-μπροστά και δίπλα στον πιο προχωρημένο μαθητή.  Η γιόγκα μπορεί να είναι πολλά πράγματα, αλλά δεν είναι ανταγωνιστική. Στη γιόγκα πηγαίνει κανείς για την προσωπική του χαλάρωση και ευεξία, όχι για να επιδείξει τις ικανότητές του. Σαφέστατα και δεν σας ενδιαφέρει αν ο διπλανός σας μπορεί να κάνει …εξωπραγματικά πράγματα. Μην επιτρέψετε, όμως, στο μυαλό να σας δημιουργήσει ανασφάλεια, εσείς πάτε κοντά του για να υιοθετήσετε την αναπνοή του, τη «φωτιά» του, την καλή του ευθυγράμμιση, για το κρυφό του χαμόγελο τη στιγμή που δεν θα αντέχετε άλλο, και αυτό θα σας δώσει κουράγιο. Ο δάσκαλος είναι πάντα εκεί, αλλά μαζί με εμάς τους δασκάλους, υπάρχουν κι άλλα άτομα να κοιτάξετε: ο διπλανός σας- ο προχωρημένος μαθητής θα είναι ο δεύτερός σας δάσκαλος, αυτός που θα σας δείξει χωρίς να μιλήσετε καλά-καλά όλα τα «κόλπα».

Την ώρα της πρακτικής

Κάθε σώμα, κάθε μυαλό, κάθε ψυχή και κάθε άτομο είναι ξεχωριστό. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ενσωματωθεί στην πρακτική και μην αφήνετε την ιδέα της σύγκρισης και αμφιβολίες να μονοπωλούν την σκέψη σας την ώρα της πρακτική σας. Είναι λογικό να μην ξέρετε ποια είναι η «parivritta ardha chandrasana» και δεν θα την μάθετε ούτε με την πρώτη ούτε με τη δεύτερη φορά. Δεν είναι, όμως, αυτός ο στόχος έτσι κι αλλιώς. Ο στόχος είναι να χαλαρώσουμε το μυαλό μας και να μπορέσουμε να γίνουμε φίλοι με κάθε τι διαφορετικό και ξένο που εκείνη την ώρα ακούμε. Αφεθείτε σε ό,τι ακούτε χωρίς να το αναλύετε πολύ και κυρίως προσπαθήστε να βρείτε τον ρυθμό της αναπνοής σας.

Ένας ακόμη λόγος που όλοι αγαπάμε τη γιόγκα, ή τουλάχιστον όλοι όσοι είχαμε καλή εμπειρία με τη γιόγκα, είναι γιατί μας έμαθε ότι τα φαινόμενα απατούν. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, κάθε πόζα που δείχνει ακατόρθωτη δεν είναι και τόσο αν αφήσουμε το μυαλό μας να συγκεντρωθεί στις οδηγίες που ακούμε και όχι στον φόβο που μας κυριεύει βλέποντας απλά και μόνο την άσκηση. Άρα μην τρομοκρατείστε, ακούστε όλες τις οδηγίες και μετά προχωρήστε στην εκτέλεση, δείτε τους διπλανούς σας, ηρεμήστε το μυαλό σας και μέσα από την αναπνοή προχωρήστε. Αν το καλοσκεφτείτε δεν είναι οδηγίες συναρμολόγησης πυραύλου, αλλά οδηγίες στο που να βάλουμε το σώμα μας, το σώμα μέσα στο οποίο ζούμε, που να τοποθετήσουμε το χέρι μας και το πόδι μας. Είναι τόσο απλό, αλλά όταν το μυαλό ταράζεται και νομίζει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει, μπλοκάρει και τότε δεν μπορεί να θυμηθεί ότι έχει ένα δεξί χέρι ούτε μπορεί να βρει το πάτωμα για να το τοποθετήσει εκεί.

Να θυμάστε ότι γιόγκα κάνετε για να περνάτε καλά. Βρίσκεστε εκεί για να αποφορτιστείτε από την ημέρα σας και να περάσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας, να τον θαυμάσετε, να τον βοηθήσετε και να συμφιλιωθείτε μαζί του για τα «φάουλ» της ημέρας. Είναι φυσιολογικό να μην καταλαβαίνετε μια οδηγία, είναι φυσιολογικό να μην μπορείτε να βρείτε την ισορροπία σας με την πρώτη φορά, είναι φυσιολογικό να θυμώσετε με εσάς και με τον δάσκαλο και με τον διπλανό που μπορεί να έχει φάει σκόρδο (συμβαίνουν και αυτά) γιατί είναι η στιγμή που όλα τα εμπόδια έρχονται μπροστά σας απλά για να τα ξεπεράσετε. Και αυτό το μαγικό συμβαίνει με τη γιόγκα.

Αξίζει κανείς να ξεκινήσει την πρακτική του στη γιόγκα γιατί μαθαίνει να επικοινωνεί με τον εαυτό του, να αντιλαμβάνεται τις παγίδες του μυαλού και μέχρι το τέλος να λέει «μπράβο» στον εαυτό του που τα κατάφερε. Αξίζει κανείς να ξεκινήσει με επιμέλεια την πρακτική του στη γιόγκα για την ενισχύει μοναδικά τον αυτοσεβασμό  και την αυτοεκτίμηση.

Τα πρακτικά

Ας προχωρήσουμε τώρα και στα διαδικαστικά. Κάτι που θα ήτανε χρήσιμο είναι να φοράτε άνετα ρούχα. Είναι σημαντικό να μην σας περιορίζει τίποτα, ειδικά όταν βρίσκεστε σε μια διαδικασία να εκπαιδεύσετε το σώμα σας να κάνει κάτι που του είναι παντελώς άγνωστο. Δοκιμάστε να μην φάτε βαριά πριν το μάθημα και εννοείται επισκεφτείτε την τουαλέτα πριν ξεκινήσετε. Δεν είναι ευχάριστο να πρέπει να αδειάσετε την κύστη σας και να βρίσκεστε ένα βήμα πριν ο δάσκαλος σας δείξει να κάνετε το «γαλλικό οκτώ».

Το είδος της γιόγκα που θα επιλέξετε

Ένα ακόμα πολύ μεγάλο θέμα προς συζήτηση για κάθε αρχάριο είναι σε τι επίπεδο και είδος γιόγκα πρέπει να ενταχτεί. Όπως κάθε άτομο είναι ξεχωριστό έτσι και καθένα από τα είδη γιόγκα εξυπηρετούνε διαφορετικούς σκοπούς. Το κριτήριο για να επιλέξετε είδος και επιπέδο δεν θα πρέπει να είναι αν έχετε ξανακάνει γιόγκα ή όχι, άλλα ποια είναι η διάθεση στην οποία βρίσκεστε τη δεδομένη χρονική στιγμή και οι στόχοι που θέλετε να καταφέρετε. Το σώμα φτάνει εκεί που το μυαλό το αφήνει να πάει. Άρα σκεφτείτε πολύ καλά ποιες είναι οι ανάγκες σας, τι θέλετε να βρείτε μέσα από την πρακτική σας, σεβαστείτε τυχόν τραυματισμούς που μπορεί να έχετε και έτσι επιλέξτε.

Τίποτα από όλα αυτά που γνωρίζουμε καλά σήμερα, δεν γεννηθήκαμε γνωρίζοντάς τα ήδη. Που σημαίνει ότι έχουμε προσπαθήσει. Έτσι και με την πρακτική μας στη γιόγκα. Θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε! Οπότε αν ο στόχος, για παράδειγμα, είναι να καταφέρουμε να τονώσουμε το μυϊκό μας σύστημα και να προσθέσουμε λίγες παραπάνω δεξιότητες στην προσωπικότητά μας, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με μια πρακτική που να είναι απαιτητική για να καταφέρουμε σταδιακά τον στόχο μας. Στοχεύουμε ψηλά και με τον καιρό πλησιάζουμε όλο και περισσότερο τον στόχο μας.

Είναι ωραίο κάποιες φορές να εκπαιδευόμαστε στο πώς να αισθανόμαστε άνετα ακόμα και αν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Αυτό γίνεται μέσα από την πρακτική της γιόγκα. Καταφέρνεις να νιώθεις όμορφα στην πιο άβολη στάση γιατί απλά εκπαίδευσες το μυαλό σου και προσπάθησες. Αντίστοιχα, αν έχουμε τρομερή αγωνία και χρειάζεται να κατεβάσουμε λίγο ρυθμούς, θα είναι μεγάλη πρόκληση να μπούμε σε ένα μάθημα χαλάρωσης και αρκετά ήπιων ασκήσεων όποια κι αν είναι η φυσική μας κατάσταση, γιατί το μυαλό μας θα είναι δύσκολο να προσαρμοστεί. Παρόλα αυτά αν κάνουμε λίγο υπομονή, αυτό με τον καιρό θα φέρει τη λύτρωση στο νευρικό μας σύστημα.

Αυτό που θέλω να πω είναι να δοκιμάζετε. Αν κάτι σας δημιουργεί νευρικότητα, δεν σας αρέσει, σας ενοχλεί, μην πείτε η γιόγκα δεν είναι για μένα. Δεν είναι η πρώτη μας φορά η ιδανική να κρίνουμε. Μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάξετε χώρο ή δάσκαλο ή επίπεδο ή και είδος γιόγκα.

Δοκιμάστε τι σας ταιριάζει όχι επειδή είστε αρχάριοι, αλλά επειδή είστε έμβια όντα και κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο δεν είμαστε ίδιοι. Υπάρχουν μέρες που νιώθουμε εξαντλημένοι και ας κάνουμε για χρόνια πρακτική, και άρα χρειαζόμαστε ένα πολύ απλό και εύκολο μάθημα. Και έχω δει αρχάριους την πρώτη τους μέρα χωρίς να έχουν καμιά ιδέα από γιόγκα να κάνουν πρακτική σαν να κάνανε από πάντα. Δεν υπάρχουν «προχωρημένοι» και «αρχάριοι», αυτά είναι διακρίσεις του μυαλού για να βγάλει τις αμφιβολίες του και να πιστέψει ότι δεν μπορεί, αλλά και μια παραπάνω ευκολία για τους δασκάλους για να μην είναι σε συναγερμό κάθε ώρα που διδάσκουν. Η γιόγκα είναι μία και το μόνο που χρειάζεται είναι καλή διάθεση, κατανόηση του εαυτού μας, γενναιόδωρες αναπνοές και ένα στρωματάκι. Όλα τα άλλα έρχονται με τον καιρό.

Ο λόγος που διδάσκω είναι για να αλληλεπιδρώ με τους ανθρώπους. Ο μεγαλύτερος δάσκαλός μου είναι όλοι μου οι μαθητές. Κάθε φορά που μπαίνω στην τάξη είμαι εκεί για να βοηθήσω, να εμπνεύσω αλλά και να εμπνευστώ. Κάθε ένας μαθητής είναι πρωταγωνιστής της τάξης. Καθένας δίνει με την παρουσία του ενέργεια και χρώμα στην κάθε πρακτική που συμμετάσχει. Είναι ο λόγος για τον κάθε δάσκαλο να δώσει περισσότερα. Μπείτε στην τάξη της γιόγκα, μην το φοβάστε! Μπείτε θα περάστε αξέχαστα!

Ακολουθήστε τη Νικολίνα Σαμαρά:

https://www.instagram.com/nikolinas_yoga/

https://www.instagram.com/theluckytriberetreats/

και https://www.facebook.com/theluckytriberetreats

Keywords
Τυχαία Θέματα