Μοναδικό χρυσό θησαυρό χιλίων ετών ανακάλυψε 27χρονος Ολλανδός με ανιχνευτή μετάλλων

18:22 18/3/2023 - Πηγή: InStyle

Ένα μοναδικό μεσαιωνικό χρυσό θησαυρό ανακάλυψε ένας Ολλανδός ιστορικός χρησιμοποιώντας ανιχνευτή μετάλλων. Συγκεκριμένα, βρήκε τέσσερα χρυσά σκουλαρίκια, δύο λωρίδες από φύλλα χρυσού και 39 ασημένια νομίσματα, τα οποία χρονολογούνται πριν από χίλια χρόνια. Την ανακάλυψη ανακοίνωσε το Βασιλικό Μουσείο Αρχαιοτήτων της Ολλανδίας.

Ο 27χρονος ιστορικός Lorenzo Ruijter, δήλωσε πως εντόπισε τον εντυπωσιακό αυτό θησαυρό, στο Χούγκγουντ, μια μικρή πόλη στην επαρχία της Βόρειας Ολλανδίας.

Σε συνέντευξή του στο Reuters,

ο Ruijter, ανέφερε χαρακτηριστικά «ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ανακάλυψα κάτι τόσο πολύτιμο. Δεν μπορώ να το περιγράψω, πραγματικά. Δεν περίμενα ότι θα ανακάλυπτα ποτέ κάτι τέτοιο», ενώ πρόσθεσε πως ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσει κρυφή την ανακάλυψή του για σχεδόν δύο χρόνια, έως ότου το μουσείο προχωρήσει στην πλήρη αξιολόγησή τους.

Ωστόσο οι ειδικοί του Βασιλικού Μουσείου Αρχαιοτήτων, χρειάζονταν τον χρόνο να καθαρίσουν, να ερευνήσουν και να χρονολογήσουν τα αντικείμενα αυτά, ενώ μόλις τώρα διαπίστωσαν πως το πιο πρόσφατο νόμισμα από τη συλλογή χρονολογείται γύρω στο 1250 μΧ, οδηγώντας τους στο συμπέρασμα πως περίπου εκείνη την περίοδο ήταν που θάφτηκε ο θησαυρός.

Μέχρι εκείνη την εποχή, τα κοσμήματα ήταν ήδη ηλικίας δύο αιώνων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μουσείο, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να ήταν ένα «ακριβό και λατρεμένο απόκτημα».

«Τα χρυσά κοσμήματα από την εποχή του Μεσαίωνα, είναι εξαιρετικά σπάνιο εύρημα στην Ολλανδία», ανέφερε το μουσείο.

Ενώ θα παραμείνει μυστήριο γιατί ακριβώς ο θησαυρός θάφτηκε, το μουσείο επεσήμανε ότι εκείνη την περίοδο, στα μέσα του 13ου αιώνα, το Χούγκγουντ ήταν το επίκεντρο ενός πολέμου μεταξύ των ολλανδικών περιοχών Δυτικής Φρισλάνδης και Ολλανδίας.

Ο Lorenzo Ruijter, από την πλευρά του, εκτιμά πως ότι είναι πιθανό κάποια ισχυρή προσωπικότητα εκείνη την εποχή να έθαψε τα πολύτιμα αντικείμενα στην προσπάθειά του να τα προστατεύσει και με την ελπίδα να τα ανακτήσει μόλις θα έκρινε ότι αυτό ήταν ξανά ασφαλές.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Magzoid Magazine (@magzoidmagazine)

Δεδομένης της αρχαιολογικής του αξίας, ο θησαυρός δανείστηκε στο μουσείο όπου και θα εκτεθεί, αλλά θα παραμείνει επίσημη ιδιοκτησία του Lorenzo Ruijter, που τον ανακάλυψε.

Περού: 168 καινούργια μυστηριώδη προκολομβιανά σχέδια ανακαλύφθηκαν στη Νάζκα

Keywords
Τυχαία Θέματα