Η σχεδιάστρια Στεφανία Φραγκίστα αποκαλύπτει στο InStyle τα νέα της βήματα, ενώ μιλά για τη βιωσιμότητα στη μόδα και μας δίνει tips για να επιλέξουμε το ιδανικό μαγιό

09:03 22/6/2020 - Πηγή: InStyle

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και εμείς έχουμε ξεκινήσει να ονειρευόμαστε δροσερές βουτιές σε καταγάλανα νερά και βόλτες σε σοκάκια νησιών. Πρωταγωνιστές στα όνειρά μας είναι τα μαγιό που θα βάλουμε στη βαλίτσα των διακοπών. Η Στεφανία, δημιουργός των beachwear συλλογών Stefania Fragista και Pink Sands, καταφέρνει να κάνει πράξη αυτά τα όνειρά μας δημιουργώντας Made in Greece μαγιό που μας κάνουν να νιώθουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας κάθε καλοκαίρι.

KATΕΡΙΝΑ ΠΙΠΕΡΗ: Με τι ασχολείσαι αυτή την περίοδο;

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ: Ετοιμάζομαι να λανσάρω την πρώτη μου παιδική σειρά, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ειδικά μακρυμάνικα σχέδια με προστασία UV. Μερικά κομμάτια είναι σχεδόν ασορτί για μητέρες και κόρες. Ταυτόχρονα σχεδιάζω τη συλλογή του 2021, που αναγκαστικά καθυστέρησε. Η προτεραιότητά μου ήταν η καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους πελάτες χονδρικής, που προσπαθούμε από κοινού να χειριστούμε τις παρενέργειες της πανδημίας στην αγορά.

K.Π.: Πώς θα περιέγραφες τη συλλογή σου για το καλοκαίρι του 2020;

Σ.Φ.: Η φετινή σειρά Stefania Frangista έχει πιο κινηματογραφικό στιλ και νοσταλγικό χαρακτήρα, καθώς θέλαμε να αποδώσουμε την αίσθηση των διακοπών σε νησί, συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο, τη δεκαετία του ’80. Μερικά από τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το καμηλό, το ροζ, το τιρκουάζ και το διαχρονικό λευκό. Όσον αφορά τα prints, πρωταγωνιστεί το retro floral, το splash και το wavy. Τα πατρόν μας χαρακτηρίζονται από σέξι cutouts, one shoulder, τριγωνάκια με oversized κρίκους, ενώ κρατήσαμε και κλασικά σχέδια, όπως τα ολόσωμα με high rise κοψίματα. Στη σειρά Pink Sands δεσπόζει το ροζ και μια παλέτα rainbow αποχρώσεων, ενώ τα prints ακολουθούν τη γνωστή boho διάθεση της εταιρείας μας.

K.Π.: Πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις μαγιό και beachwear κομμάτια; Από πού αντλείς έμπνευση;

Σ.Φ.: Λατρεύω το καλοκαίρι και εδώ και πολλά χρόνια είχα εντοπίσει την έλλειψη ποιοτικών και ωραίων αισθητικά μαγιό στην αγορά. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα swimwear brand που θα συνδύαζε τον ιδιαίτερο σχεδιασμό, την υψηλή ποιότητα και την άριστη εφαρμογή. Με εμπνέει η καθημερινότητα, οι εικόνες από τα ταξίδια που κάνω, οι αγαπημένες μου ταινίες αλλά και τα υφάσματα που επιλέγω.

K.Π.: Τα μαγιό σου είναι 100% Made in Greece και δίνεις μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα. Πόσο εύκολο είναι αυτό;

Σ.Φ.: Σε ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση, διότι μου δίνεις την ευκαιρία να υπερτονίσω την ανάγκη να υποστηρίζουμε την εγχώρια παραγωγή και τη διασφάλιση των ηθικών πρακτικών. Έχουμε εξαιρετικούς τεχνίτες με μακρά εμπειρία και το Made in Greece αποτελεί ζήτημα τιμής για μένα. Είναι εύκολο; Όχι. Τα πιο υψηλά κόστη και η δυσκολία να βρω τους κατάλληλους συνεργάτες λειτουργούν συχνά ως αντικίνητρο. Δεν χάνω όμως την αισιοδοξία μου. Χρησιμοποιώ ολοένα και περισσότερα υφάσματα φιλικά προς το περιβάλλον και πειραματίζομαι με τα ανακυκλώσιμα υλικά ώστε να τα εντάξω στις επόμενες συλλογές μου. Οφείλω όμως να σου εκμυστηρευτώ πως ακόμη δεν υπάρχει τεράστια ποικιλία σε αυτού του είδους τα υφάσματα, μολονότι αυξάνονται κάθε χρόνο ραγδαία. Επομένως εστιάζω σε διαχρονικά σχέδια που είναι πάντα επίκαιρα και ανθεκτικά και όχι σε fast fashion.

Φωτογραφία: Νίκος Μαλιάκος

K.Π.: Ποια στοιχεία δεν διαπραγματεύεσαι στις δημιουργίες σου; Τι χρειάζεται να προσέχει μια γυναίκα όταν επιλέγει μαγιό;

Σ.Φ.: Δεν διαπραγματεύομαι την ποιότητα και την άριστη εφαρμογή. Όσο περνούν τα χρόνια, εκτιμώ πιο πολύ τη διαχρονικότητα. Κάθε γυναίκα πρέπει να επιλέγει μαγιό υψηλής ποιότητας, που θα εφαρμόζει άψογα και θα κολακεύει το σώμα της. Για παράδειγμα, σε πελάτισσες με πλούσιο μπούστο προτείνω τοπ με μπανέλα για δυνατό κράτημα, ενώ τις χαρακτηριστικές πλούσιες μεσογειακές καμπύλες κολακεύουν ιδιαίτερα τα μπικίνι.

K.Π.: Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

Σ.Φ.: Ετοιμάζομαι να λανσάρω μια capsule collection με αθλητικό χαρακτήρα, κυρίως yoga pants και μπουστάκια, και πρόθεσή μου είναι να τα εντάξω κανονικά στις επόμενες συλλογές μου. Το ίδιο ισχύει για τα παιδικά μαγιό. Παράλληλα θα κυκλοφορήσω μια limited edition σειρά με χειμερινά ρούχα. Φυσικά, το βλέμμα μου είναι στραμμένο στο εξωτερικό, όπου και με ενδιαφέρει να επεκταθούμε, διατηρώντας ωστόσο τη θέση μας στην ελληνική αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις InStyle