Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση μιλά αποκλειστικά στο InStyle για την αναγέννηση ως καθημερινή επιλογή και στάση ζωής

19:40 11/5/2023 - Πηγή: InStyle

Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση διανύει χιλιόμετρα ψυχικής αφήγησης, από την ευάλωτη εφηβεία στη συναρπαστική women power ενηλικίωση.

Συγκεκριμένη και ειλικρινής, μιλά για την αναγέννηση ως καθημερινή επιλογή και στάση ζωής. Τίποτα από την αρχική ιδέα του cover δεν προμήνυε τη σύνδεση, την επαφή, την εμπειρία που δημιουργήθηκε στο making-of μιας αφήγησης με αλήθειες, ανάσες, εισπνοές, εκπνοές και αγκαλιές κάτω από τον γενναιόδωρο μαγιάτικο ήλιο.

Εριέττα Κούρκουλου
Λάτση: Η ανάρτηση για την τραγωδία με το νεκρό βρέφος στην Άρτα – “Ήταν χαμένοι από χέρι”

Eλάτε μαζί μας να τη γνωρίσουμε μέσα από κάποιες απαντήσεις από τη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό InStyle στο τεύχος Απριλίου 2022.

Η επιμονή και η υπομονή στη ζωή της

Είναι πολλά τα όνειρα και οι στόχοι που έχω για το μέλλον και ο καθένας από αυτούς αποτελεί έναν σημαντικό λόγο που ξυπνάω το πρωί με χαμόγελο και πείσμα. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με ιδιαίτερα εργατικούς γονείς, οπότε, ακολουθώντας το παράδειγμά τους, δεν θα μπορούσα ποτέ απλώς να κάθομαι. Μια τέτοια ζωή θα με σκότωνε πολύ γρήγορα. Από μικρό παιδί ήθελα να αφήσω το στίγμα μου στον κόσμο, μένοντας όμως πιστή στις αξίες μου και ακολουθώντας πάνω από όλα την καρδιά μου.

Οταν ήμουν πολύ μικρή, 5 ή 6 χρόνων, μου είπε ο πατέρας μου ότι θα ξέρω πως έχω πετύχει πραγματικά όταν καταφέρω να με γνωρίζουν ως Εριέττα και όχι ως την κόρη της Λάτση ή του Κούρκουλου. Θέλω να ελπίζω ότι βρίσκομαι σε καλό δρόμο.

Τι σημαίνει αδικία για εκείνη

Θεωρώ δεδομένο ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν πιο τυχεροί από τους υπολοίπους ή, ακόμα, που κατάφεραν με επιμονή και υπομονή να αποκτήσουν τη δύναμη που έχουν οφείλουν να συμβάλλουν στην καλυτέρευση ενός κόσμου που αποδεικνύεται ιδιαίτερα προβληματικός. Οχι απλώς δεν υπάρχει ισότητα, αλλά τα δικαιώματα δισεκατομμυρίων ανθρώπων και άλλων ζώων καταπατώνται συνεχώς στον βωμό του χρήματος, και αν αυτό δεν αναγνωριστεί και καταπολεμηθεί από τους δυνατούς, θα συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Το δυσάρεστο είναι ότι η πλειονότητα των δυνατών είναι και αυτή που επωφελείται από την αδικία του κόσμου μας. Το ευχάριστο είναι ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία, το ηθικό ενδέχεται να αρχίσει να συμβαδίζει με την κερδοφορία, και αυτό επειδή αναγνωρίζει ο κόσμος ότι για να μην αφανιστούμε ως είδος θα πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε.

Εγώ προσωπικά αφήνω να εξελιχθεί φυσικά και αβίαστα η δική μου πορεία και συμβάλλω όπου και όπως μπορώ για την καταπολέμηση κάθε είδους αδικίας, χωρίς να κάνω διακρίσεις.

Η πολυτιμότερη συμβουλή που έχω λάβει είναι του πατέρα μου, να λέω πάντα την αλήθεια, χωρίς να με ενδιαφέρει αν θα είμαι αρεστή.

Ο έρωτας – Η εγκυμοσύνη – Η συγχώρεση

Η εύκολη πρόσβαση σε όλα δεν υπάρχει για κανέναν. Η ζωή επιφυλάσσει για όλους μας δυσκολίες, για άλλους μεγαλύτερες και για άλλους μικρότερες. Οσον αφορά την εγκυμοσύνη, μοιράστηκα τη δυσκολία μας –όπως έχω επιλέξει να μοιράζομαι κι άλλες αλήθειες μου–, γιατί μοιραζόμενοι τις αλήθειες μας αισθανόμαστε λιγότερο μόνοι. Υπάρχουν χιλιάδες προφίλ που προωθούν μια ακατόρθωτη τελειότητα και νομίζω ότι αυτό που χρειαζόμαστε όλοι είναι ένα τσαλάκωμα που αντικατοπτρίζει περισσότερο την πραγματικότητα.

Credit: InStyle Greece/ Photo: Elias Joidos

Ο έρωτας για μένα ήταν πάντα προϋπόθεση για τη δημιουργία οικογένειας. Από την πρώτη στιγμή ήξερα ότι δεν ήθελα γενικά ένα παιδί, ήθελα το παιδί του Βύρωνα. Την πίεση της προσπάθειας την αντιμετωπίσαμε όπως κάθε πίεση που συναντάμε, με αγάπη. Ποτέ δεν έλειψε ο ρομαντισμός από τη διαδικασία αυτή, ίσα-ίσα, αισθάνομαι ότι δυνάμωσε τη σχέση μας και, στη δική μου περίπτωση, με έκανε να ερωτευτώ ακόμα περισσότερο τον άντρα μου.

Δεν συγχωρώ την αγένεια, ιδιαίτερα προς ανθρώπους που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Η Μητρότητα και οι Στιγμές με τον Γιο της

Είμαι ακόμα ο άνθρωπος που ήμουν και πριν έρθει στον κόσμο ο Νικολάκης μου. Είμαι και κόρη και σύζυγος και μαμά, αλλά πάνω από όλα εξακολουθώ να είμαι η Εριέττα. Δεν έχουν αλλάξει τα όνειρα, ούτε οι στόχοι μου. Συνεχίζω να κάνω πράγματα που με γεμίζουν και να παλεύω για τους σκοπούς που μου αγγίζουν την καρδιά. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι προτεραιότητα πια έχει αυτό το μικρό ανθρωπάκι, και το υπόλοιπο πρόγραμμα, ενώ συνεχίζει να υπάρχει, προσαρμόζεται ανάλογα με τις δικές του ανάγκες.

Νομίζω ότι η πρώτη φορά που τον πήρα αγκαλιά είναι μια στιγμή που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Τώρα που μεγαλώνει, όμως, κάνει καθημερινά κάτι καινούργιο που μου λιώνει την καρδιά. Κάθε μέρα είναι και πιο επικοινωνιακός και τελευταία, που έχει αρχίσει να χαμογελάει με τις βλακείες που του λέω, τα συναισθήματα που γεννιούνται είναι πρωτόγνωρα.

Πατέρας

Η συμβουλή του πατέρα μου να λέω πάντα την αλήθεια, χωρίς να με ενδιαφέρει αν θα είμαι αρεστή.

Οι πιο όμορφες παιδικές αναμνήσεις που έχω με τον πατέρα μου είναι οι εκδρομές που πηγαίναμε μαζί, συνήθως στον Ωρωπό. Θυμάμαι ότι μπαίναμε στο αμάξι και φεύγαμε οι δυο μας. Ηταν οι μοναδικές φορές που κυκλοφορούσα (επειδή επέμενε εκείνος να γίνει έτσι) χωρίς ασφάλεια. Η αίσθηση της ελευθερίας που ένιωθα και της ευτυχίας που βρισκόμουν με τον πιο αγαπημένο μου άνθρωπο στον κόσμο είναι ανεπανάληπτη. Η ομορφότερη ανάμνηση που έχω με τη μαμά μου είναι πλέον η ημέρα της γέννησης του Νίκου. Είχα την τύχη να μου επιτραπεί να είναι στο δωμάτιο την ώρα που γεννούσα, και η δύναμη που ένιωθα γνωρίζοντας ότι βρίσκεται κοντά μου με έκανε να αισθάνομαι σούπερ ήρωας καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού μου.

Social media

Μπορώ να πω ότι από τότε που άνοιξα αυτό το δημόσιο προφίλ στο Instagram δέχομαι κυρίως αγάπη. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι, βέβαια, που χρησιμοποιούν την ανωνυμία του διαδικτύου για να βγάλουν τον θυμό και την κακία τους. Προσπαθώ να μην το αφήνω αυτό να με επηρεάζει και να συνεχίζω ακάθεκτη το έργο μου. Τις περισσότερες φορές η κριτική που δέχομαι έχει να κάνει με την οικονομική μου κατάσταση, την οποία ούτε επέλεξα, ούτε μπορώ να αλλάξω. Μου αρκεί που γνωρίζω ότι, σε αντίθεση με πολλούς, χρησιμοποιώ τη δύναμή μου για καλό και πραγματικά κοιμάμαι πολύ ήσυχη τα βράδια, γνωρίζοντας ότι είμαι καλός άνθρωπος, όντας βέβαιη ότι κάνω το καλύτερο που μπορώ.

Πολιτική

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική προσπαθούν να καταφέρουν κάτι που είναι φύσει αδύνατον αν δεν είσαι ψεύτης: να ικανοποιήσουν τους πάντες. Από αυτή την άποψη, νομίζω ότι η πολιτική δεν θα μου ταίριαζε. Παρ’ όλα αυτά, αν έβρισκα ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να μπορούσα να διατηρήσω τις αρχές μου και να μείνω απόλυτα πιστή στις αξίες μου, ίσως και να το σκεφτόμουν.

Περιβάλλον

Εχω πει πολλές φορές ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τα ζώα, απλώς είναι λίγοι εκείνοι που ξέρουν να τα αγαπούν σωστά. Συγκρίνοντας τη νοοτροπία σήμερα στην Ελλάδα με εκείνη που επικρατούσε όταν ξεκίνησα εγώ το έργο μου, πριν από 13 περίπου χρόνια, μπορώ να πω ότι υπάρχει μεγάλη βελτίωση. Ο κόσμος είναι πολύ καλύτερα ενημερωμένος για τις ανάγκες των ζώων συντροφιάς, οι υιοθεσίες έχουν αυξηθεί και οι αντιδράσεις σε περιπτώσεις κακοποίησης μιας γάτας ή ενός σκύλου είναι πιο έντονες από ποτέ. Είναι, βέβαια, τόσο μεγάλο το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας, που θα πάρει δεκάδες χρόνια για να φτάσουμε εκεί που πρέπει, και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί κάτι ουσιαστικό είναι μέσα από τις μαζικές στειρώσεις. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με τη Save a Greek Stray, οργανώνοντας εκπαιδευτικές δράσεις, δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και προσφέροντας δωρεάν στειρώσεις εντός και εκτός Αθηνών.

Εκεί που είμαστε ακόμα αρκετά πίσω είναι σε ό,τι αφορά τη συστηματική και κοινωνικά αποδεκτή κακοποίηση στην οποία υπόκεινται εκατοντάδες εκατομμύρια «παραγωγικά» ζώα, πίσω από τις κλειστές πόρτες των κτηνοτροφικών μονάδων και των σφαγείων. Επειδή ακριβώς λαμβάνει χώρα πίσω από κλειστές πόρτες, δεν ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με αυτήν, με αποτέλεσμα όχι απλώς να συνεχίζεται αλλά να χειροτερεύει συνεχώς, ως συνέπεια της αύξησης της κατανάλωσης του κρέατος παγκοσμίως. Εδώ έρχεται η A Promise to Animals να δώσει φως στη βασανιστική πραγματικότητα των ζώων αυτών, αλλά και να βοηθήσει στην προώθηση ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής, που φέρει πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, την υγεία του πλανήτη μας και βέβαια την προστασία των ζώων.

Είναι γεγονός ότι το όνειρο όλων των ανθρώπων που αγαπούν όλα τα ζώα και όχι μόνο τα ζώα συντροφιάς είναι ένας vegan κόσμος. Επειδή όμως είμαστε πολύ μακριά από αυτό, εγώ προς το παρόν αρκούμαι στα δεκάδες μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά από ανθρώπους οι οποίοι, με αφορμή τις δικές μου αναρτήσεις, αποφάσισαν να κόψουν το κρέας και να αλλάξουν ριζικά τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Το θέμα φιλοξενήθηκε αρχικά στο περιοδικό InStyle, στο τεύχος 93 Απρίλιος 2022.

Keywords
instyle, μιλα, καθημερινη, αναγεννηση, εριέττα κούρκουλου, εριεττα, ζωης, instyle, εριέττα κούρκουλου, women, power, σημαίνει, photo, instagram, επηρεάζει, ελλαδα, greek, αθηνα, animals, φως, vegan, Καλή Χρονιά, η ζωη, instagram, αρτα, δουλεια, δωρεαν, εγκυμοσυνη, ζωα, θεμα, ονειρα, ονειρο, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, τυχη, υγεια, υιοθεσιες, φως, ωρα, αγαπη, αβιαστα, αγκαλια, αδικια, ανθρωπος, αναμνησεις, απριλιος, αφορμη, βραδια, βρισκεται, βυρωνα, γεγονος, γινει, γονεις, δεδομενο, δυναμη, δημοσιο, δικη, δωσει, ευχαριστο, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, επηρεάζει, ερχεται, ζωη, ζωων, ιδεα, η δικη, ειδος, υπομονη, ηθικο, λογια, λογο, μακρια, μαμα, μηνυματα, μικρο, νοοτροπια, παντα, οντας, ουσιαστικο, παιδι, πιστη, πεισμα, πορτες, πρωι, ρομαντισμος, σπιτι, στιγμα, σουπερ, φυσικα, φορα, χαμογελο, ψευτης, αγκαλιες, animals, ασφαλεια, δικαιωματα, δωματιο, εκδρομες, ερχομαστε, photo, greek, ηρωας, χωρα, ιδιαιτερα, κακια, καρδια, κρεας, power, σημαίνει, θελω να, vegan, women, κρεας αλογου
Τυχαία Θέματα