SGN 3: Ας δούμε αυτά που μας συμβαίνουν ΑΝΑΠΟΔΑ!

15:14 27/4/2020 - Πηγή: InStyle

Η γη «αναρρώνει» από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό είναι το καλύτερο νέο της εβδομάδας που πέρασε, σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο πλανήτης παίρνει βαθιές καθαρές ανάσες, το σεισμόμετρο έχει καταγράψει απότομη μείωση των δονήσεων που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα,  ενώ σημαντική είναι και η μείωση της ηχορύπανσης στις πόλεις, που ωφελεί ακόμα και τον κόσμο της θάλασσας!

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η τελευταία πριν την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων

στην Ελλάδα, όμως, ανεξαρτήτως της άρσης των  μέτρων στην χώρα και στις άλλες χώρες του κόσμου, θα πρέπει όλοι μα όλοι να αναλογιστούμε τι πρέπει να αλλάξει για πάντα στον τρόπο που ζούμε, μετακινούμαστε, διατρεφόμαστε, εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, νοιαζόμαστε. Ο κορωνοϊός ήταν ίσως ένας δραματικός τρόπος για να κόψουμε ταχύτητα, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, να στοχαστούμε, να επαναπροσδιορίσουμε αξίες και να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες. Να δούμε τα πράγματα ΑΛΛΙΩΣ.

Τώρα είναι η ευκαιρία. Η φύση μας το φωνάζει: Ποτέ δεν είναι αργά!

ΙΜΑΛΑΪΑ BLUES! Η ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγαλύτερες μητροπόλεις του κόσμου μειώθηκε έως και 60%, σύμφωνα με νέο report  του IQAir

Στη σκιά του Covid-19 θα ζούμε για καιρό ακόμη, κι ας αρχίζει να χαλαρώνει ή και να αίρεται το lockdown σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

Αυτό όμως που πρέπει άμεσα να μας προβληματίσει είναι το ρεκόρ μείωσης της ατμοσφαιρικής  ρύπανσης κατά την διάρκεια του lockdown.

Σύμφωνα με το νέο Air Quality Report του IQAir, κορυφαίου ηγέτη στις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως,  η ατμόσφαιρα σε δέκα από τις πιο βεβαρημένες πόλεις του πλανήτη  σημείωσε νέα ρεκόρ βελτίωσης την εβδομάδα που πέρασε σε ποσοστά που φθάνουν και το 60%!

Η έρευνα εξέτασε τα αιωρούμενα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (CO2) σε δέκα πόλεις, για την περίοδο του lockdown και τα συνέκρινε με την ίδια περίοδο το 2019 αλλά και με τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Το report περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το Νέο Δελχί, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες τη Νέα Υόρκη, την Μαδρίτη, τη Ρώμη, την Σεούλ, το Σάο Πάολο, το Μουμπάι και την Γιουχάν. Όλες οι πόλεις, εκτός από τη Ρώμη που γι’ αυτό και δεν αναφέρεται, παρουσίασαν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Την πιο εντυπωσιακή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σημείωσαν πόλεις με ιστορικό υψηλό σε  CO2:

Νέο Δελχί: 60% μείωση σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019. Πιο συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική ρύπανση έπεσε από το 68% του 2019, στο 17% κατά την περίοδο του lockdown το 2020.Σεούλ:  54% μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.Γιουχάν:  44% μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.Μουμπάι : 34% μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019Σάο Πάολο: 32% μείωση σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το Λος Άντζελες, που είναι χώρα εξαρτώμενη από το αυτοκίνητο, σημείωσε ρεκόρ  καθαρής ατμόσφαιρας στην πρόσφατη ιστορία του: στην περίοδο του lockdown, η ατμοσφαιρική ρύπανση έπεσε κατά 31% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, και 51% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων χρόνων. Η Νέα Υόρκη σημείωσε πτώση 25% ως αποτέλεσμα του lockdown.

Το Λονδίνο και η Μαδρίτη είδαν μικρότερες μειώσεις στην ατμοσφαιρική τους ρύπανση με ποσοστά 9% and 11% αντίστοιχα. Το Δελχί, το Μουμπάι και το Λος Άντζελες  είχαν την καλύτερη ποιότητα αέρα ever, τον Μάρτιο του 2020!

Σύμφωνα με τον Frank Hammes, CEO της IQAir, η πανδημία του Covid-19 είχε μνημειώδη θετική επίπτωση στον τρόπο της ζωής μας σε όλο τον πλανήτη. «Την ώρα που το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και στην οικονομία είναι καταστροφικό, γίναμε μάρτυρες του βαθμού στον οποίο ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα για την ατμοσφαιρική ρύπανση.  Η δραστική μείωση κατά την διάρκεια του  lockdown αποτυπώνει το πόσο οι συνήθειες και οι συμπεριφορές μας  επηρεάζουν τον αέρα που αναπνέουμε. Κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα στις πρωτόγνωρες συνθήκες κάτω από τις οποίες γιορτάσαμε την Ημέρα της Γης το 2020»

Δείτε στοlink τις κορφές των Ιμαλαϊων που είναι ορατές για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς η μόλυνση της ατμόσφαιρας υποχωρεί εντυπωσιακά στην Ινδία.

Πάμε για μπύρες;

Τώρα που φτιάχνει ο καιρός, μια παγωμένη μπύρα (και πιτόγυρο) στην Ελλάδα είναι το καλύτερό μας. Αν δεν θέλετε να την πιείτε μόνοι σας, επισκεφτείτε την Red (On)Lion! Μια online μπυραρία, που πας με ένα… video link. Πάτε μια βόλτα για να δείτε και λίγο κόσμο και βοηθάτε τις κλειστές pub να επιβιώσουν. Μπορείτε, λοιπόν, να «κλείσετε» τραπέζι με την παρέα σας, να παίξετε παιχνίδια, να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις και να κάνετε και καμιά γνωριμία. Η Red (On)Lion έχει δεχτεί ήδη 8.000 πελάτες, ενώ στο peak της βρέθηκαν 1.400 πελάτες ταυτόχρονα στην πλατφόρμα της. Τι περιμένετε; Μια εβδομάδα έμεινε. Πιάστε μια μπύρα και… log in!

Συνέχισε την ανάγνωση στο Fortunegreece.com

Keywords
Τυχαία Θέματα