Oscars: Οι καλύτεροι ευχαριστήριοι λόγοι για τη γυναικεία ενδυνάμωση

15:32 28/3/2022 - Πηγή: InStyle

Τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτελούν ίσως το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς στο χώρο του θεάματος. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναμένουν κάθε χρόνο να τα παρακολουθήσουν και να δουν τους νικητές και να ακούσουν τους λόγους τους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ηθοποιούς να αναφερθούν σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.

Πολλές βραβευμένες ηθοποιοί έχουν αξιοποιήσει τον χρόνο του ευχαριστήριου λόγου τους για να μιλήσουν – πέρα από τα συνηθισμένα ‘ευχαριστώ’ και τις αφιερώσεις – για τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Με αφορμή τη φετινή τελετή απονομής, συγκεντρώσαμε

τους καλύτερους ευχαριστήριους λόγους που αποτυπώνουν την ουσία του ‘women power’ κινήματος.

Sandra Bullock

Η Sandra Bullock είχε κερδίσει το Oscar Καλύτερης Ηθοποιού για τον ρόλο της Leigh Anne Tuohy στην ταινία ‘The Blind Side’. Αφορά την ιστορία μιας γυναίκας που υιοθέτησε ένα αγόρι που ζούσε στη φτώχεια και με την στήριξή της αυτό ξεκίνησε καριέρα στο αμερικανικό ποδόσφαιρο.

“Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που θέλω να ευχαριστήσω, μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τις μαμάδες που φροντίζουν τα μωρά και τα παιδιά, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται. Αυτές οι μαμάδες και οι γονείς ποτέ δεν λαμβάνουν ένα ‘ευχαριστώ'”, είχε ξεκινήσει λέγοντας. “Εγώ προσωπικά πάντως δεν πρόλαβα να ευχαριστήσω ένα πολύ σημαντικό άτομο, τη μητέρα μου. Θα ήθελα λοιπόν να αξιοποιήσω αυτήν τη στιγμή και να στείλω την ευγνωμοσύνη μου στη Helga B. Υπενθύμιζε πάντοτε στις κόρες της ότι δεν υπάρχει καμία εθνικότητα, καμία θρησκεία, καμία κοινωνική τάξη, κανένα χρώμα και καμία σεξουαλική προτίμηση που μπορεί να μας καταστήσει ανώτερους από τους άλλους. Όλοι δικαιούμαστε αγάπη σε αυτόν τον κόσμο”, είχε δηλώσει σχετικά με τη μητέρα της που έφυγε από τη ζωή το 2000.

Halle Berry

Πριν από 20 χρόνια, η Halle Berry βραβεύτηκε με το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου για τη συμμετοχή της στην ταινία ‘Ο Χορός των Τεράτων’ και μάλιστα είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα ηθοποιός που έχει κερδίσει Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Halle Berry: Αναφέρθηκε στη στιγμή που βραβεύτηκε με Oscar πριν από 20 χρόνια

“Θεέ μου! Αυτή η στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερη από μένα. Αυτή η στιγμή είναι για τη Dorothy Dandridge, τη Lena Horne, τη Diahann Carroll. Είναι για τις γυναίκες που στέκονται δίπλα μου, για την Jada Pinkett, την Angela Bassett, τη Vivica Fox. Τις ανώνυμες και χωρίς πρόσωπο Αφροαμερικανίδες γυναίκες, που τώρα έχουν μια ευκαιρία… γιατί τώρα η πόρτα επιτέλους άνοιξε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι τεράστια τιμή”, είχε πει επί σκηνής.

Patricia Arquette

Η Patricia Arquette βραβεύτηκε στα Oscars του 2015, για τον ρόλο της στην ταινία ‘Boyhood’. Στον ευχαριστήριο λόγο της, αναφέρθηκε με πάθος στην ανάγκη για ίση αμοιβή μεταξύ γυναικών και ανδρών.

“Για κάθε γυναίκα που γέννησε, για κάθε φορολογούμενη και πολίτη αυτού του έθνους, έχουμε αγωνιστεί για τα ίσα δικαιώματα όλων των άλλων. Ήρθε η ώρα μας να έχουμε ισότητα των μισθών για τα πάντα και ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες”, είχε δηλώσει η ηθοποιός και πολλοί συνάδελφοί της συμφώνησαν απολύτως μαζί της.

Cate Blanchett

Το 2014, η Cate Blanchett βραβεύτηκε για τον ρόλο της στην ταινία ‘Blue Jasmine’.

“Θα ήθελα να αποκαλύψω σε όσους πιστεύουν ακόμη ότι οι ταινίες με επίκεντρο τις γυναίκες ενδιαφέρουν μόνο μια συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το κοινό θέλει πάρα πολύ να παρακολουθήσει τέτοιες ταινίες, οι οποίες, μάλιστα, είναι εξαιρετικά κερδοφόρες”, ανέφερε και ακούστηκαν δυνατά χειροκροτήματα. “Η γη είναι στρογγυλή παιδιά”, πρόσθεσε χιουμοριστικά.

Frances McDormand

Η Frances McDormand κέρδισε το Oscar της Καλύτερης Ηθοποιού το 2018, για τον ρόλο της στο ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’.

“Αν έχω την τιμή να είναι μαζί μου όλες οι υποψήφιες γυναίκες σε κάθε κατηγορία σε αυτό το δωμάτιο απόψε, οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι παραγωγοί, οι σκηνοθέτες, οι συγγραφείς, ο φωτογράφοι, οι συνθέτες, οι τραγουδοποιοί, οι σχεδιαστές. Ελάτε! Εντάξει, κοιτάξτε τους όλους. Κοιτάξτε τριγύρω, κυρίες και κύριοι, γιατί όλοι έχουμε ιστορίες να πούμε και έργα που χρειαζόμαστε χρηματοδότηση. Μην μας μιλάτε για τα πάρτι απόψε. Προσκαλέστε μας στο γραφείο σας σε λίγες μέρες, διαφορετικά μπορείτε να έρθετε στο δικό μας – ό,τι σας ταιριάζει καλύτερα – και θα σας ενημερώσουμε για όλα αυτά. Έχω δύο λόγια για να σας αφήσω απόψε, κυρίες και κύριοι: inclusion rider”, είχε πει.

Εδώ να σημειώσουμε, ότι ο όρος ‘inclusion rider’ αφορά σε μια ρήτρα δικαιοσύνης σε συμβόλαια, ο οποίος διασφαλίζει την ποικιλομορφία στις παραγωγές ταινιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα