ΥΠΕΞ Τουρκίας: O ισχυρισμός της Ελλάδας απέχει πολύ από το δίκαιο

Η Άγκυρα, επανήλθε με νέα ανακοίνωση που απαντά στην Αθήνα, σχετικά με τον τουρκικό χάρτη διεύρυνσης της περιοχής ευθύνης για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Αθήνα προέβη σε μια αβάσιμη ανακοίνωση, καθώς οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν αποτελούν πεδίο κυριαρχίας αλλά είναι περιοχές παροχής υπηρεσιών, μεταδίδει το sputnik.

«Από

αυτή την άποψη, ο ισχυρισμός της Ελλάδας, που θεωρεί αυτήν την περιοχή για τη διάσωση και προστασία της ανθρώπινης ζωής ως παραβίαση της κυριαρχίας της, αν και οι περιοχές αυτές δεν αφορούν τα χωρικά της ύδατα, απέχει κατά πολύ από το δίκαιο και την ανθρώπινη διάσταση» αναφέρει η Άγκυρα.

Στη συνέχεια προσθέτει πως η περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της χώρας μας έχει επεκταθεί για να διασφαλιστεί «η ασφάλεια των επιχειρήσεων μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία με τις επιτυχημένες δραστηριότητες έρευνας-διάσωσης που έχει διεξάγει στις θάλασσες ενεργεί με ανθρωπιστικά κίνητρα στο σύνολό της, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ενεργεί με πολιτικά κίνητρα».

Statement of the Spokesperson of Ministry of Foreign Affairs, Mr. Hami Aksoy, in Response to a Question Regarding the Statement of the Ministry of Foreign Affairs of Greece on the Extension of the Search and Rescue Responsibility Area of Turkey https://t.co/vnuEdN3tBQ

Turkish MFA (@MFATurkey) October 18, 2020

Μάλιστα, συνεχίζει λέγοντας πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αφήνει αναπάντητα τα αιτήματα της Τουρκίας για συνεργασία και συντονισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για τη Θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση του Αμβούργου το 1979, σχετικά με τις επικαλυπτόμενες περιοχές ευθύνης έρευνας και διάσωσης των δύο παράκτιων χωρών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

«Επιπλέον, ισχυριζόμενη ότι οι εν λόγω περιοχές είναι εντός της κυριαρχίας της, η Ελλάδα δεν δίστασε να θέσει την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής σε δεύτερη μοίρα και να δείξει αυτή τη στάση της με την απάνθρωπη μεταχείριση στους παράτυπους μετανάστες στο Αιγαίο Πέλαγος» τονίζει, συμπληρώνοντας παράλληλα πως η μόνη χώρα με επιχειρησιακές δυνατότητες να παρέμβει σε οποιοδήποτε περιστατικό στην περιοχή, που μπορεί να ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή είναι η Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα