Υπάρχει ζήτηση αλλά όχι προσφορά για βιώσιμα ταξίδια μετά την …ανοσία

09:46 14/6/2021 - Πηγή: Fortune

Θα περάσει καιρός μέχρι τα ταξίδια να επιστρέψουν σε επίπεδα προ πανδημίας αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιστροφή θα είναι δυναμική, όταν οι επιβάτες αποκτήσουν ασφάλεια, ενώ η πιο ισχυρή τάση στην μετά Covid-19 εποχή θα είναι τα βιώσιμα ταξίδια.

Έρευνα του booking.com σε 29.000 ταξιδιώτες από 30 χώρες, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι το 83% των ταξιδιωτών πιστεύουν ότι τα βιώσιμα ταξίδια είναι ζωτικής σημασίας, με το 61% να λέει ότι η πανδημία τους έκανε να θέλουν να ταξιδέψουν πιο βιώσιμα στο

μέλλον. Σχεδόν οι μισοί (49%) εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το 2021, δεν υπάρχουν αρκετές βιώσιμες επιλογές ταξιδιού, με το 53% να παραδέχεται ότι ενοχλείται εάν κάποιο κατάλυμα τους εμποδίζει να συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα, εάν, για παράδειγμα, δεν παρέχει εγκαταστάσεις ανακύκλωσης.

Μάλιστα ενώ 3 στους 4 παρόχους καταλύματος δηλώνουν ότι έχουν εφαρμόσει τουλάχιστον κάποιες πρακτικές βιωσιμότητας στην ιδιοκτησία τους, μόνο το ένα τρίτο επικοινωνεί ενεργά αυτές τις δράσεις σε πιθανούς επισκέπτες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι καθημερινές δεσμεύσεις των ταξιδιωτών για βιώσιμα ταξίδια συνάδουν με τις προθέσεις τους για μελλοντικά ταξίδια, με το 84% να αναφέρουν ότι θέλουν να μειώσουν τα απόβλητα, 83% ότι θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας (π.χ. απενεργοποιώντας τον κλιματισμό και τα φώτα όταν δεν βρίσκονται στο δωμάτιο) και το 79% να λέει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους μεταφοράς, όπως περπάτημα, ποδηλασία ή δημόσιες συγκοινωνίες, ταξί ή ενοικίαση αυτοκινήτων.

Ο σεβασμός στην τοπική κοινότητα είναι επίσης ψηλά στη λίστα των δεσμεύσεων, καθώς σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) θέλουν να έχουν αυθεντικές εμπειρίες που να είναι αντιπροσωπευτικές του τοπικού πολιτισμού όταν ταξιδεύουν. Το 84% πιστεύει ότι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ζωτικής σημασίας και το 76% λέει ότι θέλει να διασφαλίσει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της βιομηχανίας ταξιδιού κατανέμεται εξίσου σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Διαπιστώνεται δε ότι δεν είναι μόνο οι καλές προθέσεις, αλλά οι δεσμεύσεις επιβεβαιώνονται στην πράξη, με τους πρώτους ταξιδιώτες να αποκαλύπτουν ότι σε ποσοστό 45% έλαβαν συνειδητή απόφαση να απενεργοποιήσουν τον κλιματισμό στο κατάλυμα όταν δεν είναι εκεί. Επίσης το 43% πήρε το δικό του επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερό, αντί να αγοράζει εμφιαλωμένο νερό στις διακοπές και το 33% έκανε δραστηριότητες για την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι και η προηγούμενη έρευνα του booking.com σε 20.000 ταξιδιώτες από 28 χώρες, σε συνδυασμό με στοιχεία από τη βάση δεδομένων της πλατφόρμας έδειξε ότι οι τάσεις στα ταξίδια αλλάζουν.

Πάντως, πάνω από το ήμισυ (53%) των παγκόσμιων ταξιδιωτών απάντησαν ότι δεν θα αισθάνονται άνετα όταν ταξιδεύουν μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού ή να βρεθεί θεραπεία για τη νόσο Covid-19.

Αν και αναμένεται να περάσει πολύς καιρός μέχρι την πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών, η καινοτομία στον κλάδο των ταξιδιών αναμένεται να δώσει λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των ταξιδιωτών και τις νέες συμπεριφορές.

To άρθρο Υπάρχει ζήτηση αλλά όχι προσφορά για βιώσιμα ταξίδια μετά την …ανοσία  δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα