Ξεκινούν οι συζητήσεις για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση- Στην Αθήνα οι θεσμοί

08:56 15/1/2020 - Πηγή: Fortune

Η πορεία της οικονομίας, τα έσοδα, οι ιδιωτικοποιήσεις και το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών που καταφτάνουν σήμερα στην Αθήνα.

Παρ’ ότι το γενικότερο κλίμα είναι καλό, με τους θεσμούς να επικροτούν τις κινήσεις αλλά και τους ρυθμούς υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, υπάρχουν «καυτά» ανοικτά ζητήματα, με άμεση, μάλιστα, κοινωνική αντανάκλαση, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η λειτουργία του σχεδίου «Ηρακλής» αλλά και των υπόλοιπων

σχημάτων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το νέο πτωχευτικό δίκαιο, που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Στα τέλη Φεβρουαρίου η έκθεση των Θεσμών

Η έκθεση των Θεσμών για την πέμπτη αξιολόγηση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μαζί με το υπόλοιπο πακέτο εκθέσεων το ευρωπαϊκό εξάμηνο στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ θα τεθεί προς έγκριση στην Σύνοδο του Μαρτίου.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν τις επαφές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από το Υπουργείο Οικονομικών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν η πορεία του προϋπολογισμού, καθώς, πέραν των άλλων, σήμερα αναμένονται και νέα στοιχεία για το κλείσιμο του 2019, η απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, τα νεότερα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα ενεργειακά. Συζητήσεις αναμένεται να γίνουν και στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής, όπου οι οι θεσμοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προαναγγελία νέων μειώσεων φόρων μέσα στο 2020 που έχει γίνει από την κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης. Προτεραιότητα αποτελεί και η λίστα των επενδυτικών σχεδιων που μπορεί να προχωρήσουν με έσοδα από την αλλαγή χρήσης ANFA & SMPs, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων- μεγάλων επενδύσεων και φυσικά η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα παίξει ειδικό ρόλο τους επόμενους μήνες στη συζήτηση για τη διαμόρφωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τις επόμενες μέρες, τα τεχνικά κλιμάκια θα επισκεφτούν όλα τα παραγωγικά υπουργεία και στους αρμόδιους φορείς και στις τράπεζες, με στόχο την προετοιμασία της πρώτης τεχνικής αξιολόγησης της κατάστασης και τον εντοπισμό των σημείων που θα συζητηθούν σε πολιτικό επίπεδο την προσεχή εβδομάδα.

Η έλευση των επικεφαλής των κλιμακίων των 4 θεσμών αναμένεται στις 21- 24 Ιανουαρίου, καθώς νωρίτερα, στις 20 του μηνός θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου παρ οτι δεν θα περιλαμβάνει την Ελλάδα στην ατζέντα του, είναι προφανές ότι στο περιθώριο θα γίνουν συζητήσεις κυρίως για το ελληνικό αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων.

Επισήμως, η Αθήνα θα θέσει το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τον Μάρτιο, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup και αφού προηγηθεί η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει από αύριο.

Το πτωχευτικό δίκαιο

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που έδωσε στη Ναυτεμπορική, ξεκαθάρισε εκ νέου για ότι το πτωχευτικό δίκαιο για ιδιώτες και επιχειρήσεις θα αλλάξει μετά το τέλος Απριλίου, περιλαμβάνοντας τη δεύτερη ευκαιρία αλλά και πλέγμα προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, διαφορετικής μορφής όμως από αυτό που σήμερα υφίσταται. Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε επίσης πως έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για την παροχή της δυνατότητας μεταφοράς των πλεονασμάτων από έτος σε έτος ούτως ώστε να γίνεται η διαχείριση τους με ευχέρεια χρόνου.

Αναλυτικά η αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα

Στα βασικά προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται τα εξής:

Αντικειμενικές αξίες: Η προετοιμασία της ένταξης στο σύστημα αντικειμενικών αξιών περίπου 3.000 περιοχών είναι ψηλά στην ατζέντα των θεσμών.

Το υπουργείο Οικονομικών, αναμένει το αργότερο στα μέσα Φεβρουαρίου να έχει στα χέρια του τις τιμές ζώνης που θα εφαρμοστούν στις υπό ένταξη περιοχές και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να διαπιστωθεί ο φόρος (ΕΝΦΙΑ) που θα προκύψει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των ανωτέρω περιοχών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τις 7.000 περιοχές που βρίσκονται σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος θα ενταχθούν σε πρώτη φάση 3.000-3.500 περιοχές που βρίσκονται κυρίως σε νησιά και τουριστικές περιοχές.

Οι ιδιωτικοποιήσεις: Η ΔΕΠΑ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αποτελούν κεντρικές αποκρατικοποιήσεις που παρακολουθούν στενά οι θεσμοί.Προστασία πρώτης κατοικίας: Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι η τετράμηνη παράταση έως το τέλος Απριλίου που δόθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η τελευταία και θέλουν να δουν το διάδοχο σχήμα.Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων: Οι θεσμοί έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τον αργό ρυθμό διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ήδη στον «πάγο» μπαίνουν για τις επόμενες εβδομάδες οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν από τα καθήκοντά τους. Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου είχαν προγραμματιστεί 982 πλειστηριασμοί ενώ μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί ανέρχονται σε 1.423 εκ των οποίων οι 1.407 αφορούν ακίνητα

Σύμφωνα με την απόφαση του κλάδου η αποχή θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η τακτική συνέλευση των συμβολαιογράφων.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στόχος είναι η μείωση τους κατά 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς βρίσκεται παράλληλα το μενού των επιπλέον φοροελαφρύνσεων που έχουν προαναγγελθεί, δηλαδή νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% αλλά και η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης με τους θεσμούς να επικεντρώνουν, όπως πάντα, στο λογαριασμό, δηλαδή στην εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου σε μια χρονιά που προωθείται ήδη σημαντικό πακέτο φοροελαφρύνσεων μέσω των μέτρων του προϋπολογισμού του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα