«Τσουνάμι» αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στη μάχη κατά του πληθωρισμού

17:51 22/9/2022 - Πηγή: Fortune

Η μια μετά την άλλη, κεντρικές τράπεζες από όλο τον κόσμο ανακοινώνουν αυξήσεις των επιτοκίων τους σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τον καλπασμό του πληθωρισμού σε όλο τον πλανήτη.

Η αμερικανική Fed προχώρησε στην αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, αφήνοντας υποσχέσεις για νέες αυξήσεις των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. Γεγονός το οποίο ήδη έχει ταρακουνήσει τις αγορές σε Ασία και Ευρώπη.

Εκτός από τις ΗΠΑ,

πολλές ακόμη τράπεζες ακολούθησαν την ίδια πρακτική. Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι τράπεζες σε Νορβηγία, Ινδονησία και Ελβετία, όπου μέσα σε λίγες ώρες μετά την Fed επίσης προχώρησαν σε παρόμοιες ανακοινώσεις.

Με πληθωρισμό που φτάνει τουλάχιστον το 10% της Βρετανίας, το παγκόσμιο οικονομικό μίγμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Τα απόνερα της πανδημίας μαζί με τους περιορισμούς της Κίνας σε πολλά είδη ανεφοδιασμού, τη ραγδαία αύξηση της τιμής της ενέργειας και την αβεβαιότητα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Κοινός στόχος των κεντρικών τραπεζιτών ήταν και παραμένει το «φρένο» στην άνοδο των τιμών, όμως το τίμημα των αυξημένων επιτοκίων φέρνει απώλειες στις επενδύσεις, τις προσλήψεις, την κατανάλωση και το κόστος δανεισμού.

Η Fed ανακοίνωσε πως αναμένει υφεσιακή πορεία της οικονομίας και αύξηση της ανεργίας – ενώ και η ευρωζώνη αναμένει ακόμη χειρότερες επιδόσεις και στα δύο μέτωπα, με την Deutsche Bank να περιγράφει ένα εξαιρετικά δυσμενές σενάριο ακόμη και για την ίδια τη Γερμανία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας που ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων ανέφερε ότι θα συνεχίσει να «απαντά με πυγμή, όποτε χρειαστεί» στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η χώρα μπαίνει σε περίοδο ύφεσης.

Οι μετοχές στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμο έφτασαν σχεδόν σε χαμηλά διετίας, ενώ τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών σημείωσαν κατακόρυφη πτώση, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για έναν κόσμο με μηδαμινή ανάπτυξη και μεγάλες πιστωτικές κρίσεις.

Η Ιαπωνία παραμένει ίσως η μόνη τράπεζα που ακόμη κρατάει «χαρακτήρα» απέναντι στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων, αν και ανακοίνωσε ένα αιφνιδιαστικό πρόγραμμα ενίσχυσης του γεν με στόχο να προχωρά σε καθημερινές αγορές δεκαετών ομολόγων.

Την ίδια στιγμή η τουρκική κεντρική τράπεζα συνέχισε την ανορθόδοξη πολιτική μείωσης επιτοκίων, ανακοινώνοντας ακόμη μία τη στιγμή που ο πληθωρισμός της «τρέχει» με ποσοστό άνω του 80% και την λίρα να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Υπό ασφυκτική πίεση ομόλογα και ευρώ

Οι μαζικές αυξήσεις επιτοκίων σήμερα, δημιούργησαν αρνητικό κλίμα και στις αγορές των ομολόγων, με αποτέλεσμα να πιεστούν οι τιμές τους.

Στην Ευρωζώνη το μέλος του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ισαμπέλ Σνάμπελ υποστήριξε ότι «το σημείο εκκίνησης των επιτοκίων είναι πολύ χαμηλό, επομένως είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια». Η ίδια εκτίμησε ότι η ύφεση δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για την Ευρωζώνη.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,44% από 4,43% χθες, έναντι 1,96% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,48% από 2,55% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ με το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9829 δολάρια από τα 0,9901 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9884 δολάρια.

To άρθρο «Τσουνάμι» αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στη μάχη κατά του πληθωρισμού δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα