Τράπεζα Πειραιώς: Πρόταση βασικών μετόχων για αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ.

Τρεις εκ των μεγαλύτερων ιδιωτών μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, ο Τζον Πόλσον, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και το fund Bienville που ελέγχουν περίπου το 20% του μετοχικού κεφαλαίου, κατέθεσαν πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 800 εκατ ευρώ και αφού πρώτα μετατραπούν τα Cocos που κατέχει το ΤΧΣ σε μετοχές.

Η πρόταση

είναι σε γνώση της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αναμένεται να την διερευνήσει σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο εντός της ημέρας, των εποπτικών αρχών εντός και εκτός Ελλάδος αλλά και της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις μέτοχοι που ελέγχουν αθροιστικά το 19,8% των μετοχών της τράπεζας (5% ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, 9,3% ο Τζον Πόλσον και 5,5% το αμερικανικό fund Bienville) εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση η Τράπεζα Πειραιώς θα κινηθεί με θετικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα και ζητούν από το ΤΧΣ αφού προχωρήσει σε μετατροπή των Cocos σε μετοχές εν συνεχεία η τράπεζα να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την οποία θα καλύψουν αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά τους.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Δευτέρα 26/10, το ΤΧΣ ελέγχει το 26,5% των μετόχων της τράπεζας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση για την οποία το ΤΧΣ καλείται να αποφασίσει περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στο Ταμείο αλλά και στην ίδια την Κυβέρνηση, όπου το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται να έχει αποφασίσει ώστε η Τράπεζα Πειραιώς, μαζί με την Alpha Bank, την Εθνική Τραπεζα και την Eurobank, να παραμείνουν οι τεσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας και να μην υπάρξει καμία διαταραχή στο τραπεζικό σύστημα, πόσο μάλλον σε μια συγκυρία με την οικονομία υπό πίεση λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Τι λέει η Τράπεζα

Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού τύπου, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα πως σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα