tofarmakeiomou.gr: Εκεί που το κλασικό γνώρισε την τεχνολογία

11:08 2/8/2022 - Πηγή: Fortune

Το φαρμακείο του μέλλοντος θα είναι ένα «έξυπνο» φαρμακείο που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία και θα δίνει στον άνθρωπο περισσότερο χρόνο να μαθαίνει για θέματα υγείας, ευεξίας και ομορφιάς, λαμβάνοντας εξατομικευμένες προτάσεις για κάθε του ανάγκη.

Αυτό ακριβώς ήταν το όραμα του Θοδωρή Σακόπουλου όταν ξεκίνησε το tofarmakeiomou.grπριν από 12 χρόνια. Από την πρώτη στιγμή η κύρια ιδέα ήταν να αλλάξει η

παραδοσιακή αντίληψη που έχει ο κόσμος για το φαρμακείο: από έναν χώρο που επισκέπτεται κάποιος μόνον όταν έχει πρόβλημα ή είναι άρρωστος, σε έναν χώρο ευχάριστο, που τον κάνει να νιώθει άνετα και όμορφα.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Αγγλία και την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησε πάνω στη Φαρμακευτική και στο Management, ο Θοδωρής Σακόπουλος επέστρεψε το 2005 στην Ελλάδα. Καθώς συνέκρινε την εικόνα των βρετανικών φαρμακείων με τα ελληνικά, παρατήρησε πως υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αν και η δουλειά του είναι αρκετά απαιτητική, αισθάνεται ευγνώμων που έχει καταφέρει να συνδεθεί με νέους ανθρώπους και καινούργιες γνώσεις, ανατροφοδοτώντας τον ενθουσιασμό του και «ξυπνώντας» τη δημιουργικότητά του.

Καθημερινά αφιερώνει 15 λεπτά στον εαυτό του ώστε να πάρει δύναμη για την ημέρα που έχει μπροστά του. Για όσους τον γνωρίζουν, η ποδηλασία, την οποία ξεκίνησε από 14 ετών, είναι η μεγάλη του αγάπη και δεν θα σταματήσει ποτέ να είναι συνδεδεμένος μαζί της, όσο υπάρχει αστείρευτη ανάγκη για άθληση και σωματική δραστηριότητα, ενώ μάλιστα υπήρξε ενεργός αθλητής σε ομάδα, την οποία τώρα υποστηρίζει ως χορηγός μέσω της εταιρείας του.

Από το κλασικό στο σύγχρονο

Το 1973, στο δάσος Χαϊδαρίου, το φαρμακείο της οικογένειας Σακόπουλου δημιουργήθηκε με σκοπό να εξυπηρετεί τον ασθενή και τον πολίτη με σεβασμό και συνέπεια. Ήταν από τα πρώτα φαρμακεία που επένδυσε στην αγορά του παραφαρμάκου, σε καλλυντικά, βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής και βρεφικά προϊόντα, γεγονός το οποίο ο κόσμος «αγκάλιασε» και έφερε μεγάλη ανάπτυξη στο φυσικό κατάστημα. Το 2009, βλέποντας την εξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και τα μεγάλα μερίδια που θα αποκτούσε μελλοντικά, η οικογένεια Σακόπουλου πήρε την απόφαση, ως ένα από τα πρώτα φαρμακεία στην Ελλάδα, να παρέχει πώληση εξ αποστάσεως, αρχικά χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τον χώρο του φυσικού καταστήματος για την προετοιμασία και αποστολή των παραγγελιών και στη συνέχεια δημιουργώντας αποθήκη, επενδύοντας σε συστήματα ERP και CRM για αποτελεσματική παραγγελιοληψία και ταχύτερους χρόνους παράδοσης.

Εξέλιξη μέσα σε μια εποχή «άνθισης» του ηλεκτρονικού εμπορίου

Το tofarmakeiomou.grαπό την αρχή της ύπαρξής του στον διαδικτυακό κόσμο βρισκόταν πάντα μπροστά από τον ανταγωνισμό, καλύπτοντας τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών. Μεγάλο συστατικό της επιτυχίας ήταν ανέκαθεν η ομάδα και οι άνθρωποι που υποστηρίξαν αυτό το εγχείρημα και το οδήγησαν στην επιτυχία. Ο Θοδωρής Σακόπουλος αναγνωρίζει πως η αύξηση του ανταγωνισμού είχε ως αποτέλεσμα ο χώρος των ηλεκτρονικών φαρμακείων στην Ελλάδα να ωριμάσει και να γίνει ένα από τα πιο «δυνατά» κανάλια, αντίστοιχα με τα ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού.

«Αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε, πέρα από την ομάδα που έχουμε δημιουργήσει, καθώς επενδύουμε σε ικανά στελέχη, συστήματα logistics, τεχνολογίας WMS, ERP, σύγχρονες πλατφόρμες e-commerce, πρωτοποριακές ιδέες marketing, είναι η ικανότητα να βρισκόμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και να προσαρμοζόμαστε σε νέες καταστάσεις σαν τον χαμαιλέοντα» λέει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής.

Αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται ο πελάτης, είτε μέσω της γρήγορης παράδοσης και της μεγάλης ποικιλίας που προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής, είτε μέσω της ζωντανής διαθεσιμότητας των προϊόντων και της ευέλικτης εξυπηρέτησης. «Σκοπός μας δεν είναι να πετύχουμε απλώς μια πώληση, αλλά να μας εμπιστευτεί ο καταναλωτής, να μας αγαπήσει και να είμαστε πρώτοι στις προτιμήσεις του για την επόμενη αγορά, γεγονός που πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει, καθώς το 70% των πελατών μας είναι σταθεροί».

Αυτήν τη στιγμή το 80% των πωλήσεων προέρχεται πλέον από το διαδίκτυο και το 20% από τα φυσικά καταστήματα. Οι κατηγορίες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι τα καλλυντικά, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία σημείωσαν ιδιαίτερη άνθηση, ειδικά κατά την περίοδο του κορωνοϊού, και στην κατηγορία μαμά-παιδί οι πάνες. Επίσης, σε περιόδους όπως αυτή της πανδημίας, καταγράφηκε αυξημένη ζήτηση σε είδη ατομικής προστασίας, μάσκες, self tests και αντισηπτικά.

Η διοικητική ομάδα του tofarmakeiomou.gr

Γρήγορα αντανακλαστικά σε μια απαιτητική περίοδο

Είναι γεγονός πως κατά την περίοδο της Covid, το ηλεκτρονικό εμπόριο άνθησε και ειδικότερα η αγορά του ηλεκτρονικού φαρμακείου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2020 το tofarmakeiomou.grκατάφερε ανάπτυξη της τάξεως του +115%, συγκριτικά με το 2019, έναντι +44% των ανταγωνιστικών ηλεκτρονικών φαρμακείων. Αντίστοιχα, το 2021, ενώ η αγορά μεγάλωσε κατά +28%, το tofarmakeiomou.grπέτυχε ανάπτυξη +130%. Αυτές οι δύο χρονιές αναμφίβολα ήταν ορόσημο για τη μετέπειτα ανοδική πορεία της εταιρείας.

«Μέσα στην πρώτη εβδομάδα έναρξης της πανδημίας επενδύσαμε σε δικό μας στόλο και καταφέραμε στην Αττική να εξυπηρετούμε με παράδοση την επόμενη ημέρα. Αυτήν τη στιγμή μιλάμε για παραδόσεις αυθημερόν και εγγυημένη παράδοση επόμενης ημέρας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Σακόπουλος. Το ίδιο έτος έγινε μεταφορά σε μεγαλύτερες αποθήκες 4.000 τ.μ., όπου υπήρξε άμεση ανταπόκριση σε έναν αυξημένο όγκο παραγγελιών λόγω πανδημίας και Black Friday. Επίσης, αναβαθμίστηκε η υφιστάμενη πλατφόρμα e-commerce με πολλές νέες δυνατότητες για τον χρήστη και ενισχύθηκε το ανθρώπινο δυναμικό με ικανά στελέχη, τα οποία έχουν φτάσει αισίως τα 125 άτομα.

Τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα φυσικά καταστήματα, δύο στο Χαϊδάρι, ένα στον Κορυδαλλό και ένα στη Γλυφάδα.

«Η Γλυφάδα ήταν μέρος της βασικής μας στρατηγικής να διευρύνουμε την παρουσία μας σε φυσικά καταστήματα, ώστε να βρισκόμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κοινό». Μέχρι το τέλος του 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023 βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο πλάνο επενδύσεων, που στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου φυσικών καταστημάτων, την ένταξη νέων ικανών στελεχών στην ομάδα, καθώς και σε τεχνικές υποδομές που θα βοηθήσουν τόσο σε αυτοματισμούς όσο και στη δυναμική εξέλιξη του ηλεκτρονικού φαρμακείου. Επίσης, τους τελευταίους τρεις μήνες έχει ξεκινήσει η διαδικασία rebranding, αλλαγής λογοτύπου και συνολικής εικόνας των φαρμακείων, με στόχο να παραμείνουμε πρώτοι στην προτίμηση και τη συνείδηση των καταναλωτών ως «το δικό τους online φαρμακείο».

Στο τέλος της συζήτησής μας, ο Θοδωρής Σακόπουλος μοιράστηκε μαζί μου ότι η πανδημία αποκάλυψε πόσο εύθραυστα είναι αυτά που θεωρούμε δεδομένα, οπότε θα ήταν και παράτολμο να κάνει μια πρόβλεψη για τα επόμενα δέκα χρόνια. «Ωστόσο, αν θα μπορούσα να μου ευχηθώ κάτι, θα ήταν να παραμείνω υγιής, να περιτριγυρίζομαι από δημιουργικούς ανθρώπους που έχουν όραμα, αξίες και ιδανικά. Επαγγελματικά θα ευχόμουν αυτό που τώρα αναπτύσσεται να έχει ωριμάσει σε τέτοιον βαθμό, έτσι ώστε να είναι σε θέση να παίξει ένα ενεργό ρόλο προς το ευρύτερο κοινωνικό καλό».

BY THE NUMBERS

80% των πωλήσεων του tofarmakeiomou.grπροέρχεται πλέον από το διαδίκτυο και το 20% από τα φυσικά καταστήματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2020 το tofarmakeiomou.gr κατάφερε ανάπτυξη της τάξεως του +115%, ενώ και το 2021 πέτυχε ανάπτυξη +130%.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

**Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος

To άρθρο tofarmakeiomou.gr: Εκεί που το κλασικό γνώρισε την τεχνολογία δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα