Το πρόβλημα των πλαστικών μοιάζει με γρίφο που δεν έχει λύση

18:39 2/6/2020 - Πηγή: Fortune

του Alan Murray

«Το πλαστικό είναι το πάθος μου». Αυτό μου ανέφερε ο Surendra Patawari, συνομιλώντας μαζί μου από το Βέλγιο, όπου εδρεύει η γιγαντιαία παγκόσμια εταιρεία ανακύκλωσης που έχει. Μίλησα μαζί του για την κατάσταση στο χώρο της ανακύκλωσης πλαστικών και η συζήτηση δεν ήταν ενθαρρυντική.

Έχουμε αναφέρει σε αυτήν τη στήλη και παλαιότερα ότι ένας αυξανόμενος αριθμός μεγάλων εταιρειών θέτουν την ανακύκλωση πλαστικών ως έναν σημαντικό στόχο. Η συμμαχία Alliance to End

Plastic Waste περιλαμβάνει εταιρείες όπως οι Dow, Pepsi, P&G και ExxonMobil, οι οποίες έχουν δεσμεύσει 1,5 δισ. δολάρια για την επίλυση του προβλήματος των πλαστικών και πιστεύω ότι είναι ειλικρινείς ως προς τις φιλοδοξίες τους.

Ο Patawari, ο οποίος βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της συμμαχίας, επίσης πιστεύει ότι είναι ειλικρινείς οι εταιρείες.

Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: η ανακύκλωση πλαστικών έχει σχεδόν καταρρεύσει. Αυτό συνέβαινε ακόμη και πριν από την πανδημία, αφού η Κίνα αποφάσισε να σταματήσει την εισαγωγή πλαστικών απορριμμάτων για ανακύκλωση.

Και έχει επιδεινωθεί, εν μέρει επειδή οι καταρρέουσες τιμές του πετρελαίου έχουν καταστήσει το παρθένο πλαστικό λιγότερο ακριβό, και εν μέρει επειδή άλλες χώρες επιβάλουν περιορισμούς στις αποστολές αποβλήτων, προκαλώντας συρρίκνωση του εμπορίου πλαστικών για ανακύκλωση.

Ενώ εταιρείες όπως η Pepsi και η Unilever έχουν θέσει στόχους να χρησιμοποιούν 25% ανακυκλωμένες πλαστικές συσκευασίες έως το 2025, ο Patawari λέει ότι στην πραγματικότητα μόνο το 16-17% των πλαστικών ανακυκλώνεται τώρα και το ποσοστό θα μειωθεί το επόμενο έτος. Η βιομηχανία του «δεν θα είναι σε θέση να παράγει την ποιότητα και την ποσότητα του ανακυκλωμένου πλαστικού» που χρειάζονται αυτές οι μεγάλες εταιρείες για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Εν τω μεταξύ, λόγω της πανδημίας, η χρήση πλαστικών αυξάνεται – με πεταμένες μάσκες προσώπου και γάντια που προστίθενται στα απορρίμματα. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πλαστικά. Ο COVID-19 το έχει αποδείξει αυτό», λέει ο Patawari.

Αλλά αν δεν διορθωθεί το υφιστάμενο προβληματικό σύστημα ανακύκλωσης, τα απόβλητα θα συνεχίσουν να σωρεύονται και θα γεμίσουν τους ωκεανούς. Και ενώ πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα το θέμα, αυτό είναι ένα ζήτημα που τελικά θα απαιτήσει κυβερνητική δράση για την επίλυσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα