Τι διδάσκει τους εταιρικούς ηγέτες ο Ουκρανός πρόεδρος εν μέσω πολέμου

19:15 3/3/2022 - Πηγή: Fortune

του Aman Kidwai

Όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας το 2019, πολλοί πολίτες εξέφρασαν σκεπτικισμό. Αν και κέρδισε τις εκλογές με μεγάλη διαφορά, η πιο στενή του σχέση με  πολιτικό αξίωμα ήταν όταν ως ηθοποιός, έπαιζε το ρόλο του προέδρου σε δημοφιλή κωμική σειρά.

Μέσα σε 8 ημέρες πολέμου πολλές από τις επιφυλάξεις που τον συνόδευαν αποτελούν παρελθόν, καθώς έχει καθιερωθεί ως ένας αξιοσέβαστος ηγέτης που επαινείται παγκοσμίως για την

ήρεμη συμπεριφορά του, τη ορθή επικοινωνία του και την αφοσίωσή του στους Ουκρανούς πολίτες, καθώς η Ρωσία σκληραίνει τις επιθέσεις της. Η στάση του «σηκώνουμε τα μανίκια», και η δέσμευσή του να παραμείνει στα χαρακώματα, φάνηκε πλήρως το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, όταν αρνήθηκε την προσφορά των ΗΠΑ για εκκένωση.

«Η μάχη είναι εδώ, χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι μια βόλτα», είπε ο Ζελένσκι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα tweet από την πρεσβεία της Ουκρανίας στη Βρετανία. Αργότερα, σε ένα απόσπασμα 40 δευτερολέπτων που μοιράστηκε στο προσωπικό του Twitter, είπε: «Δεν κατεβάζουμε τα όπλα. Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας».

Η προσέγγιση του Ζελένσκι για την ηγεσία προσφέρει αρκετά συμπεράσματα για την αποτελεσματική εταιρική ηγεσία σε περιόδους τεράστιας κρίσης και φωτίζει τα χαρακτηριστικά της διοίκησης που εμπνέουν τις ομάδες να συνεργάζονται και να ευημερούν.

Ιδού μερικά:

David Rock, ιδρυτής και CEO, NeuroLeadership Institute

Ο David Rock, ιδρυτής και CEO της Εταιρείας Συμβούλων για τον εργασιακό χώρο NeuroLeadership Institute, λέει ότι ο Ζελένσκι «δείχνει στοιχεία ισχυρής αυτορρύθμισης, ή την ικανότητα να παραμένει ψύχραιμος υπό πίεση. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λήψη αποφάσεων σε μια κρίση, καθώς τα συντριπτικά συναισθήματα κλείνουν τους πόρους που χρειαζόμαστε για βαθιά σκέψη».

Η πρακτική της δημιουργίας και επανάληψης κοινών στόχων «βοηθά τους ανθρώπους να κάνουν δύσκολα και – στην προκειμένη περίπτωση – επικίνδυνα πράγματα, και να αντιμετωπίσουν μεγάλο όγκο αβεβαιότητας και αίσθημα αδυναμίας», προσθέτει ο Rock. «Το να φέρει τους ανθρώπους κοντά με αυτόν τον τρόπο και να ηγείται από το μέτωπο ενέπνευσε όχι μόνο τη χώρα του αλλά και ανθρώπους από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στον αγώνα».

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική χώρα την περασμένη εβδομάδα, σε αρκετές ομιλίες του ο Ζελένσκι εξέφρασε την αλληλεγγύη του με τους καθημερινούς Ουκρανούς, επικοινωνώντας με επείγοντα χαρακτήρα, διαφάνεια και ενσυναίσθηση – σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τους φόβους και να αποκαταστήσει την αίσθηση του ελέγχου – καλλιεργώντας ένα αίσθημα εμπιστοσύνης που ώθησε τους πολίτες σε δράση.

«Ηγείται από το μέτωπο, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως βρίσκεται στο στόχαστρο», υποστηρίζει ο David Rock. «Βάζοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο εμπνέει πολλούς άλλους να κάνουν το ίδιο, πολύ περισσότερους απ’ ό,τι αν είχε εγκαταλείψει τη χώρα».

Solomia Kozak, επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων Πρακτορείου Gogola

Η Solomia Kozak, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του πρακτορείου Gogola με έδρα την Ουκρανία, δηλώνει στο Fortune ότι «ο πόλεμος έχει γίνει μια τραγική αλλά ισχυρή στιγμή για την επίτευξη αλληλεγγύης, ενότητας και εμπιστοσύνης».

Η άνοδος του Ζελένσκι από κωμικό σε ηγέτη εν καιρώ πολέμου, προβάλλει ένα ακόμη μάθημα: «Οι καλοί ηγέτες μπορούν να έρθουν από απροσδόκητα μέρη. Το υπόβαθρό του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον προκάτοχό του, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος είχε εμπειρία στον πολιτικό στίβο, και τους περισσότερους ανθρώπους που διεκδικούν το ανώτατο αξίωμα σε δημοκρατικές εκλογές».

Traci Fenton, CEO,  WorldBlu

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι ηγείται με τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας αντί του φόβου και του ελέγχου», λέει η Traci Fenton, διευθύνουσα σύμβουλος της WorldBlu, μιας εταιρείας Συμβούλων Διοίκησης που προασπίζεται την προσέγγιση της Ελευθερίας στην Εργασία και μετρά ως πελάτες τις Zappos, DaVita και WD-40.  «Είναι ένας άνθρωπος του λαού, που ηγείται με τρόπο που είναι συνεργατικός και βασίζεται στην ακεραιότητα και το ηθικό θάρρος».

Η Fenton επισημαίνει ότι οι επικεφαλής των επιχειρήσεων πρέπει να μάθουν να ηγούνται των εταιρειών τους με τις αρχές της ελευθερίας και της οργανωτικής δημοκρατίας, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη δέσμευση, να προσελκύσουν και να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα, και να ενισχύσουν το τελικό αποτέλεσμα. «Απλά κοιτάξτε το επίπεδο δέσμευσης και θάρρους που ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει εξασφαλίσει από τους ανθρώπους του ως αποτέλεσμα».

Την ώρα, λοιπόν,  που ο λαός της Ουκρανίας συσπειρώνεται πίσω από τον ηγέτη του με ένα τεράστιο κύμα πολιτών και εθελοντών μαχητών της αντίστασης, αφότου ο Ζελένσκι κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στην πολεμική προσπάθεια, η καθοδήγησή του δημιούργησε νέους πιστούς και συνέβαλε στην εδραίωση της δημόσιας εικόνας του ως ηγέτη με λαϊκό προσανατολισμό στην πατρίδα του και στο εξωτερικό.

Παρόλα αυτά, τα τυφλά σημεία του Ζελένσκι αντικατοπτρίζουν εκείνα της εταιρικής Αμερικής. Ενώ οι Ουκρανοί έχουν γίνει αποδέκτες συμπάθειας, υποστήριξης και βοήθειας, οι μαύροι κάτοικοί της έχουν αναφέρει οδυνηρές συνθήκες και ρατσιστική μεταχείριση καθώς προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο Ζελένσκι, πολλοί έχουν σημειώσει, μπορεί και πρέπει να επιδείξει ισχυρότερη αλληλεγγύη κατά μήκος φυλετικών γραμμών.

Σε κάθε περίπτωση, για τους επιχειρηματικούς ηγέτες που έχουν αναλάβει να καθοδηγούν τους ανθρώπους σε δύσκολες στιγμές, η συμπεριφορά του Ζελένσκι προσφέρει μαθήματα που μπορούν να μεταφερθούν ακόμη και όταν τα διακυβεύματα δεν είναι τόσο υψηλά.

To άρθρο Τι διδάσκει τους εταιρικούς ηγέτες ο Ουκρανός πρόεδρος εν μέσω πολέμου δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα