Τι αλλάζει στις συντάξεις το 2020 – Ποιοι μπορεί να δουν ακόμη και αυξήσεις

16:06 13/1/2020 - Πηγή: Fortune

«Κλειδώνει» το αμέσως επόμενο διάστημα η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με αλλαγές σε όλα σχεδόν τα επίπεδα: συντάξεις -κύριες και επικουρικές- εισφορές μη μισθωτών. Μάλιστα, εντός των επόμενων ημερών το σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι αλλαγές που αναμένεται να φέρει το υπουργείο Εργασίας θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό. Πιο συγκεκριμένα, το 0,5% του προϋπολογισμού, δηλαδή 971 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν το 2019 για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος ως 13η σύνταξη θα ενσωματωθεί

ως ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης που θα καλύπτει τις ανάγκες του συστήματος ως το 2070.

Επιπλέον αναμένεται αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης για τις συντάξεις όσων έχουν εργαστεί από 33 έτη και άνω, μετά και από τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ένα μέτρο το οποίο θα αφορά περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το δημοσίευμα της Καθημερινής, η αναπροσαρμογή των συντελεστών ξεκινάει από τα 33 έτη ασφάλισης και θα αυξάνεται προοδευτικά στο 50% με 50,3%. Σε αυτό το ποσοστό αναμένεται να τεθεί και το πλαφόν, καθώς ακόμη και μετά τα 40 ή έστω τα 42 έτη ασφάλισης, δεν θα υπάρχει επιπλέον αύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης. Σε αυτή τη βάση, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα αφορούν αυτούς που έχουν από 33 έτη ασφάλισης και πάνω, με το ποσοστό αναπλήρωσης να αυξάνεται προοδευτικά, ώστε να αγγίζει το 40%-40,5% στην 35ετία (έναντι 33,81% σήμερα) και το 50%-50,3% στην 40ετία (έναντι 42,80% σήμερα).

Όπως φαίνεται από τα παραδείγματα, οι ωφελημένοι αυτής της αλλαγής θα είναι όσοι έχουν εξασφαλίσει τα 33 έτη εργασίας και άνω, αλλά αυτό δεν θα αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν με βάση τον «νόμο Κατρούγακλου». Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα δουν αλλαγές προς τα πάνω μόνο μετά από τον επικείμενο συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς με τις γενικές ετήσιες αυξήσεις από το 2023.

Τέλος, στο ζήτημα των επικουρικών, η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη. Όσοι είδαν να κόβονται οι συγκεκριμένες συντάξεις ούτως ώστε να μην ξεπεραστεί το πλαφόν των 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016 θα δουν αυξήσεις που κυμαίνονται από 5 ως 196 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα