«Τhe Lake Hotel»: H νέα μεγάλη άφιξη στον τουριστικό χάρτη των Ιωαννίνων, με δύναμη τη φύση

18:55 19/4/2019 - Πηγή: Fortune

Το «The Lake Hotel» αποτελεί αναμφίβολα την πιο εντυπωσιακή νέα άφιξη στον τουριστικό χάρτη των Ιωαννίνων, που έχουν αρχίσει και αναπτύσσουν μια πολύ σημαντική δυναμική ως «city break» προορισμός. Το νέο ξενοδοχείο πέντε αστέρων άνοιξε τις πόρτες του, πριν λίγους μήνες, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2018 και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα «γεμίζουν» με αισιοδοξία για τη πορεία του σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Πάνω στη

λίμνη Παμβωτίδα, μια από τις αρχαιότερες λίμνες παγκοσμίως με ιστορία 7.000.000 ετών, από τη μεριά του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, το ξενοδοχείο διαθέτει 41 δωμάτια, δυναμικής 93 κλινών, τα οποία έχουν ως βασικό τους χαρακτηριστικό τα ξυλόγλυπτα ταβάνια και τη διακοσμητική διάθεση που συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Μεγάλοι κοινόχρηστοι χώροι απλώνονται περιμετρικά ενός πολύ ατμοσφαιρικού αίθριου, το οποίο λειτουργεί σαν συνδετικός τους κρίκος, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν μεγάλοι κήποι με δύο πισίνες.

Εξωτερικά το κτίριο παρουσιάζει την εικόνα των παλιών γιαννιώτικων αρχοντικών του 19 αιώνα, με την φυσική πέτρα να περιβάλει το κτίσμα, τις μεγάλες καμάρες των εισόδων και την επιβλητική κεραμοσκεπή. Ταυτόχρονα, τα ξύλινα ταβάνια περιβάλουν το κτίριο, προσφέροντας τόσο τη νοσταλγική αισθητική του περασμένου αιώνα, όσο και μια εικόνα οικεία στα μάτια του επισκέπτη.

Εσωτερικά, με πολύ κόπο φιλοτεχνήθηκαν πάνω από 200 χειροποίητα ζωγραφικά έργα (αντίγραφα των χιοναδιτών ζωγράφων), τα οποία κοσμούν τις οροφές στις άκρες των οροφών, σε μοτίβα εμπνευσμένα από τις παραδοσιακές φορεσιές των Ηπειρωτών. Τα πατώματα του κτιρίου επενδύθηκαν επίσης με ξύλο δρυός και εμποτίστηκαν με οικολογικά υλικά, καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν της επιφάνειας των δαπέδων . Ταυτόχρονα, αρχοντικά, δεσπόζει το μάρμαρο της περιοχής στο σύνολο των μπάνιων του ξενοδοχείου.

Το σημαντικότερο «ατού» του ξενοδοχείου προέρχεται από την ίδια τη φύση

Όλα ξεκίνησαν όταν οι επιχειρηματίες μηχανικοί Χαράλαμπος Εξάρχου και Παναγιώτης Τσιούρης οραματίστηκαν μια ξενοδοχειακή μονάδα υψηλών προδιαγραφών, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία της πόλης. Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο κτίριο, βασισμένο στην ηπειρωτική αρχιτεκτονική, σε ένα χώρο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, δίπλα στη λίμνη των Ιωαννίνων.

Σε μια συνολική έκταση 13 στρεμμάτων, σε απόσταση αναπνοής από την προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Παμβωτίδας (ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο natura 2000), εκτείνεται η τουριστική μονάδα, ενώ στο περιβάλλοντα χώρο κυριαρχεί η ηπειρωτική χλωρίδα, με έλατα και κυπαρίσσια ,μανόλιες και πλάτανους , καθώς και τα αρωματικα φυτά της περιοχής όπως δεντρολίβανο, δυόσμος, ρίγανη λεβάντα, λεβαντίνη και κα.

Η Έφη Εξάρχου, Mηχανικός Περιβάλλοντος, μιλώντας στο Fortune εξηγεί ότι το «Τhe Lake Hotel» είναι ένα πράσινο ξενοδοχείο, με έμφαση σε όλες τις προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Ο επισκέπτης για μας είναι στο επίκεντρο. Θέλουμε να έχει την αίσθηση μιας εξατομίκευμενης διαμονής. Η λειτουργία του ξενοδοχείου, καθώς και τα αναλώσιμα υλικά χρήσης, επιλέχθηκαν προσεκτικά, ώστε να εναρμονίζονται και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ενδεικτικά, όλα τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιούνται, προσφέρονται σε 100% βιοδιασπώμενη συσκευασία. Τα χαρτικά είναι βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα ή ανακυκλωμένα. Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου Ιωαννιτών και έχουμε εγκατεστημένους κάδους διαχωρισμού υλικών των απορριμμάτων σε όλο το ξενοδοχείο» αναφέρει η Έφη Εξάρχου.

«Eπίσης, έχουμε επιλέξει να εξοικονομούμε ενέργεια, μέσα από πολιτικές, όπως η διαχείριση αλλαγής των κλινοσκεπασμάτων, η τοποθέτηση ανιχνευτών σε όλο το κτίριο για τον φωτισμό και η τοποθέτηση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωση. Μάλιστα έχει εκπονηθεί ειδική μελέτη για την θερμομόνωση και υγρομόνωση του κτιρίου εξωτερικά με σύγχρονα υλικά τελευταίας τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας οικονομία στην ενέργεια. Τέλος το ξενοδοχείο είναι συνδεδεμένο με το σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων της πόλης των Ιωαννίνων» συμπληρώνει.

H δυναμική είσοδος του ξενοδοχείου στον χώρο του τουρισμού, επιβεβαιώθηκε με δύο βραβεία που απέσπασε στα φετινά «Greek Hospitality Awards 2019»: Χρυσό βραβείο στην κατηγορία Best Greek Green City Hotel και ασημένιο βραβείο στην κατηγορία Best Greek New City Hotel.

«Η αρχοντική πολυτέλεια και η διαχρονική και ζέστη φιλοξενία του χώρου μας, έχουν ως γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον . Το σημαντικότερο ατού μας αποτελεί η χρήση μιας από τις σημαντικότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτής της γεωθερμίας, και φυσικά η ίδια η θέση του έργου, πάνω στη λίμνη Παμβώτιδα. Όλα τα παραπάνω πλαισιώνουν την αρχική ιδέα να δημιουργηθεί ένα κτίριο φιλικό προς το περιβάλλον, αξιοποιώντας σύγχρονα μέσα, αλλά και παλιές τεχνικές. Την βάση της διαχείρισης του φυσικού πλούτου προς όφελος του περιβάλλοντος, έδωσε η ίδια η γεωλογία της περιοχής, η οποία βρίθει από υδροφόρους ορίζοντες, που καταλήγουν στην λίμνη Παμβώτιδα».

«Τα Ιωάννινα έχουν μεγάλες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης»

Η Έφη Εξάρχου εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές και τη δυναμική των Ιωαννίνων. Όπως αναφέρει, η ευρύτερη περιοχή του νόμου και της περιφέρειας Ηπείρου συγκροτούν ένα μοναδικό φυσικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό περιβάλλον και αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο, για 12 μήνες το χρόνο.

«Μέσα από το The Lake Hotel στοχεύουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού του τόπου μας και στην προστασία αυτού. Η πόλη μας αναπτύσσεται συνεχώς, αποτελώντας κόμβο δύο κύριων οδικών αξόνων, της Ιόνιας και της Εγνατία οδού, συνδέοντας έτσι Ανατολή και Δύση. Η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων αλλάζει τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας, φέρνοντας την Ήπειρο στο επίκεντρο. Σε μόλις μια ώρα ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κολυμπήσει στα υπέροχα νερά του Ιονίου, να θαυμάσει τα μοναδικά χωριά της Κόνιτσας, του Ζαγόριου και του Μετσόβου, καθώς και να βιώσει τη μοναδικότητα της πόλης των Ιωαννίνων με την παλιά πόλη, τα σοκάκια, το κάστρο και το νησί»!

Εκτός από τα έργα υποδομής και τις φυσικές ομορφιές του τόπου, η Έφη Εξάρχου επισημαίνει ακόμη ότι στα Ιωάννινα υπάρχει ενεργός πληθυσμός 25.000 και πλέον φοιτητών, με ένα ενεργό Πανεπιστήμιο το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των επιστημών (Ιατρική σχολή, Πολυτεχνείο, παιδαγωγικά και πλήθος αλλων τμημάτων). «Έχουμε ένα κολάζ πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, το όποιο οφείλουμε να αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» αναφέρει.

Επισημαίνει δε ότι χρειάζονται ακόμη πολλά να γίνουν, όπως η μετατροπή του αεροδρομίου των Ιωαννίνων σε ένα σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο,η ανάπλαση και ανάδειξη της παραλίμνιας περιοχής με δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, σε μια Ευρώπη όπου πλέον τα ΣΔΙΤ κυριαρχούν.

«Αποτελεσματικότητα, ομαδικότητα, πολύ δουλειά» είναι το τρίπτυχο μου, καταλήγει…

Keywords
Τυχαία Θέματα