Τετραήμερη εργασία: Το πείραμα λατρεύτηκε από εργαζόμενους αλλά και από εργοδότες

19:13 22/9/2022 - Πηγή: Fortune

Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας … λειτουργεί.

Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει από τις εταιρείες που παρακολουθούνται στενά και μεταβαίνουν σε τετραήμερες εβδομάδες εργασίας σε πιλοτικά προγράμματα που εκτελούνται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση 4 Day Week Global. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη διαπιστώνει ότι το 78% των ηγετών στις περισσότερες από 70 εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που μεταπήδησαν σε τετραήμερα ωράρια λένε ότι η μετάβασή τους ήταν καλή ή «απρόσκοπτη». Μόνο το 2% τη βρήκε δύσκολη. Οι περισσότεροι

(88%) λένε ότι τα τετραήμερα προγράμματα λειτουργούν καλά.

Η ιδέα της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας δεν είναι αστείο. Οι νομοθέτες της Καλιφόρνιας εξέτασαν πρόσφατα, και στη συνέχεια έθεσαν στο συρτάρι, σχέδια για μια πολιτειακή τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για ορισμένους υπαλλήλους. Μια έρευνα της Gartner Inc. διαπίστωσε ότι μια μικρότερη εβδομάδα αποτελεί μια προτιμώμενη στρατηγική προσέλκυσης και διατήρησης.

Εξαμηνιαία πιλοτικά προγράμματα με περισσότερες από 180 εταιρείες βρίσκονται σε εξέλιξη σε μισή ντουζίνα χώρες. Οι εργοδότες συνήθως μεταβαίνουν σε τετραήμερα προγράμματα 32 ωρών (με διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον ρόλο και τον κλάδο), χωρίς μείωση των αποδοχών. Στο πιλοτικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα στελέχη εταιρειών με συνολικά 3.300 υπαλλήλους ερωτήθηκαν στα μισά της διαδρομής. Το πρόγραμμα λειτουργεί σε συνεργασία με την εκστρατεία 4 Day Week Campaign και τη δεξαμενή σκέψης Autonomy, μαζί με μια σύμπραξη συλλογής δεδομένων από ερευνητές του Boston College, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες οργανισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου (86%) δήλωσαν ότι πιθανότατα θα διατηρήσουν τα τετραήμερα προγράμματα μετά τη λήξη των πιλοτικών προγραμμάτων τον Νοέμβριο. Σχεδόν οι μισοί, το 49%, ανέφεραν ότι η παραγωγικότητα βελτιώθηκε, ενώ το 46% δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερή.

«Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό να το βλέπουμε αυτό», δήλωσε ο Joe O’Connor, διευθύνων σύμβουλος της 4 Day Week Global, ο οποίος ανέμενε ότι οι οργανισμοί θα παρουσίαζαν σταθερότερο output. «Θα το βλέπαμε ως μεγάλη παραγωγική επιτυχία αν η παραγωγικότητα παρέμενε η ίδια».

Οι πιλοτικές μελέτες συνεχίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Ιρλανδία και τον Καναδά.

Δεν ολοκληρώνουν τις δοκιμές όλοι οι οργανισμοί που τις ξεκινούν, δήλωσε ο O’Connor. Περίπου 1 στους 5 εργοδότες εγκαταλείπει, περισσότεροι από τους μισούς κατά τη διάρκεια του σταδίου του προσχεδιασμού. Τα στελέχη που έχουν αναλάβει τις πιλοτικές μελέτες λένε ότι αντιμετωπίζουν τη διπλή πρόκληση της υπέρβασης των πενθήμερων κανόνων του προσωπικού και του κλάδου παράλληλα με το δύσκολο έργο της βελτίωσης των διαδικασιών εργασίας για να επιτευχθεί η ίδια απόδοση σε τέσσερις ημέρες.

Όταν οι εταιρείες εγκαταλείπουν τη φάση του σχεδιασμού, «ο κύριος λόγος είναι ότι η ηγεσία το σκέφτεται υπερβολικά και εν τέλει ‘παγώνει’», δήλωσε ο O’Connor. «Αρχίζουν να προσπαθούν να διορθώσουν κάθε πιθανό πρόβλημα ή ζήτημα πριν από την πραγματική διεξαγωγή της δοκιμής τους, κάτι που είναι αδύνατο, επειδή πολλά από τα κέρδη παραγωγικότητας και τις βελτιώσεις των διαδικασιών είναι από κάτω προς τα πάνω και τροφοδοτούνται από τις ομάδες».

Αναφέρει επίσης δυσκολίες μεταξύ εταιρειών με κουλτούρα δυσπιστίας μεταξύ ηγετών και εργαζομένων.

«Νομίζουν ότι έχουν ένα ανοιχτό, από κάτω προς τα πάνω στυλ λήψης αποφάσεων, αλλά στην πράξη αυτό μπορεί να μην ισχύει», είπε.

Οι δυσκολίες της ανάπτυξης είναι μέρος της διαδικασίας.

«Δεν ήταν ένας απλός ‘περίπατος στο πάρκο’ στην αρχή, αλλά καμία μεγάλη αλλαγή δεν είναι έτσι ποτέ», δήλωσε η Nicci Russell, διευθύνουσα σύμβουλος της Waterwise, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που επικεντρώνεται στη μείωση της κατανάλωσης νερού. «Έπρεπε όλοι να δουλέψουμε γι’ αυτό – πράγματα όπως η ετήσια άδεια μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο να χωρέσουμε τα πάντα. Αλλά η ομάδα είναι αρκετά χαρούμενη, και σίγουρα σε όλους μας αρέσει η επιπλέον ημέρα εκτός γραφείου».

Αφότου εφαρμόσουν τετραήμερα προγράμματα, οι εταιρείες που δυσκολεύονται είναι συχνά πολύ μικρές και σε τομείς που απαιτούν πενθήμερη ή επταήμερη κάλυψη βάρδιας, γεγονός που απαιτεί ακριβή προγραμματισμό μεταξύ ενός μικρού αριθμού προσωπικού. Η εταιρεία δώρων Bookishly, για παράδειγμα, συνεχίζει να πειραματίζεται με τη στελέχωση σε περιόδους αιχμής.

Οι οργανισμοί εγκαταλείπουν επίσης τις προσπάθειες περικομμένου προγράμματος όταν πλήττονται από απροσδόκητες αλλαγές, όπως νέα ηγεσία ή οικονομικές αλλαγές. Οι συμμετέχοντες στη βρετανική δοκιμή καλύπτουν διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, τα μέσα ενημέρωσης, η φιλοξενία και η υγειονομική περίθαλψη, και περιλαμβάνουν τη Charity Bank, την εταιρεία διαφάνειας της αλυσίδας εφοδιασμού Everledger, την πλατφόρμα επικοινωνίας πελατών Secure Digital Exchange και τη Βασιλική Εταιρεία Βιολογίας.

To άρθρο Τετραήμερη εργασία: Το πείραμα λατρεύτηκε από εργαζόμενους αλλά και από εργοδότες δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα