Στη Fosun Tourism έναντι 994 εκατ. ευρώ η Thomas Cook

09:18 30/8/2019 - Πηγή: Fortune

Στην εξαγορά της Thomas Cook, ενός από τους μεγαλύτερους tour operators διεθνώς, με σημαντική συμμετοχή στην ελληνική αγορά, προχώρησε η Fosun Tourism, σε μια συμφωνία διάσωσης ύψους 994 εκατ. ευρώ.

Η κινεζική εταιρεία που είναι παρούσα στην Ελλάδα διά της Club

Med αλλά και με τη συμμετοχή της στο σχήμα υπό τη Lamda Development που ανέλαβε την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, θα επιδιώξει ενεργά τη διεύρυνση της ελκυστικότητας των διακοπών στη Μεσόγειο, και ειδικά στην Ελλάδα, στην ασιατική αγορά. Ειδικότερα, η Fosun στοχεύει στην προσέλκυση περισσότερων Κινέζων τουριστών στα ελληνικά νησιά και για τον σκοπό αυτό σχεδιάζει να δημιουργήσει τοπικές εταιρείες προώθησης αλλά και διαχείρισης προορισμών, με ξεναγούς, μεταφραστές και προμηθευτές που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Τα σχέδια αυτά παρουσιάστηκαν σε επενδυτές-ομολογιούχους της Thomas Cook και της Fosun, οι οποίοι πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία διάσωσης.

Ούτως ή άλλως, η Fosun διά της Club Med, φέρεται ήδη εδώ και ένα έτος να εξετάζει την προοπτική λειτουργίας δεύτερου τουριστικού συγκροτήματος στην Ελλάδα μετά την εξυγίανση της διεθνούς μητρικής τα προηγούμενα έτη, κατά τα οποία προχώρησε και στην πώληση ελληνικών μονάδων της Club Med με εξαίρεση αυτή στο Γρεγολίμανο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», πηγές με γνώση των σχεδιασμών της Fosun Tourism (η οποία πρόσφατα αποσχίσθηκε από τη Fosun International) επισημαίνουν πως το σύνολο των μεσογειακών προορισμών, με έμφαση όμως στην Ιβηρική Χερσόνησο και στην Ελλάδα, αποτελούν αγορές-στόχο της. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η Thomas Cook ανακοίνωσε την εξαγορά δύο ξενοδοχειακών ακινήτων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κω.

Η συμφωνία

Με βάση τη συμφωνία εξαγοράς της Thomas Cook από τη Fosun, η τελευταία θα εισφέρει 497 εκατομμύρια ευρώ στην επιχείρηση με αντάλλαγμα το 75% του ηλικίας 178 ετών τουριστικού συγκροτήματος και το 25% της αεροπορικής του δραστηριότητας. Η συμφωνία αναβαθμίζει δραστικά την παρουσία της κινεζικής Fosun στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική αγορά. Η Fosun κατείχε ήδη το 18% της Thomas Cook. Οι τράπεζες και οι κάτοχοι των ομολόγων της Thomas Cook θα παράσχουν τα υπόλοιπα 497 εκατομμύρια ευρώ, παίρνοντας το υπόλοιπο 25% στις τουριστικές δραστηριότητες και το 75% της αεροπορικής εταιρείας. Υπάρχουν ακόμα πάντως αρκετές λεπτομέρειες που πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ της Thomas Cook, των τραπεζών της και της Fosun, πριν να δοθεί τελική συμφωνία στις ρυθμιστικές αρχές και τους επενδυτές για έγκριση.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση των 994 εκατ. ευρώ επιδιώκεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου και αποσκοπεί στην αποτροπή της πτώχευσης, καθώς, ενόψει του χειμώνα, οπότε και οι κρατήσεις των διακοπών είναι χαμηλότερες, θα δοκιμαζόταν αποφασιστικά η βιωσιμότητά της.

Πάντως η Thomas Cook προειδοποίησε ότι οι νέοι ιδιοκτήτες της ενδέχεται να ακυρώσουν τις μετοχές της που τελούν υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Λονδίνο και να τη μετατρέψουν σε αμιγώς ιδιωτική. Υπογράμμισε επίσης ότι η συμφωνία θα απομειώσει σημαντικά (dillute) την αξία των μετοχών που κατέχουν άλλοι επενδυτές.

Ο σκληρός ανταγωνισμός από τους διαδικτυακούς αντιπάλους και έκτακτα γεγονότα, όπως το Brexit, έχουν υπονομεύσει την Thomas Cook η οποία κινδύνεψε να καταρρεύσει και το 2011. Έχει επίσης πληγεί από τις υψηλές τιμές των καυσίμων της αεροπορικής της αλλά και των ξενοδοχείων, την ώρα που φέτος η ζήτηση για διακοπές λόγο Brexit και ύφεσης μειώθηκε σημαντικά. Τον Μάιο, η Thomas Cook ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,5 δισ. λιρών για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα