Σκληρή γλώσσα από Πεκίνο προς τις ΗΠΑ για τους Ουϊγούρους

13:10 4/12/2019 - Πηγή: Fortune

«Πιστεύετε ότι αν η Αμερική προβεί σε ενέργειες που θα πλήξουν τα συμφέροντα της Κίνας, εμείς δεν θα αναλάβουμε δράση;», απάντησε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ όταν ρωτήθηκε αν το νομοσχέδιο αυτό θα επηρεάσει τις διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να πληρώσουν το ανάλογο τίμημα για κάθε λάθος λέξη και πράξη», πρόσθεσε.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία χθες

Τρίτη το νομοσχέδιο. Για να γίνει νόμος, το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, να επιστρέψει στη Βουλή για να γίνει η εναρμόνιση των δύο εκδοχών του και κατόπιν να σταλεί στον Λευκό Οίκο όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα κληθεί να το επικυρώσει υπογράφοντάς το ή να ασκήσει βέτο.

Η αμερικανική προεδρία δεν έχει ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τη θέση του Τραμπ για το ζήτημα.

Στο μεταξύ αντιπροσωπείες από την Κίνα και τις ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, όμως πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών επισημαίνουν ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν διαφωνίες για λεπτομέρειες, όπως για το αν θα αρθούν οι ήδη υπάρχοντες αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα και πόσα επιπλέον αμερικανικά γεωργικά προϊόντα θα αγοράσει το Πεκίνο.

Η Χούα τόνισε ότι η Κίνα δεν θα θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα ή καταληκτική ημερομηνία για τη σύναψη της διμερούς εμπορικής συμφωνίας και θα αναλάβει «αποφασιστικά» αντίμετρα προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αν συνεχιστεί ο εκφοβισμός και ο προστατευτισμός της Ουάσινγκτον.

Παράλληλα κατήγγειλε ότι «το νομοσχέδιο σκοπίμως παρέβλεψε την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ, απέρριψε με έπαρση τις προσπάθειες της Κίνας να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και δολίως επιτέθηκε στις κυβερνητικές πολιτικές της Κίνας».

Το αμερικανικό νομοσχέδιο «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων και παρεμβαίνει κατάφωρα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», πρόσθεσε η ίδια.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Ουάσινγκτον κατηγορούν το Πεκίνο ότι έχει δημιουργήσει στρατόπεδα πολιτικής επανεκπαίδευσης στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου έχουν σημειωθεί πολλές αιματηρές επιθέσεις, στα οποία έχει φυλακίσει έως και ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους, κυρίως Ουιγούρους.

Το Πεκίνο διαψεύδει τον αριθμό αυτό και κάνει λόγο για «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης» που έχουν στόχο να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό να βρει εργασία καθώς και να απομακρύνει το ενδεχόμενο ριζοσπαστικοποίησής τους.

Αιματηρές επιθέσεις που έχουν αποδοθεί σε Ουιγούρους αντάρτες σημειώνονταν επί χρόνια στην Κίνα. Οι αρχές, που τους χαρακτηρίζουν «αυτονομιστές» και «τζιχαντιστές», απάντησαν επιβάλλοντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Σιντζιάνγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα