Σε χρεοκοπία μπορεί να οδηγηθούν πολλές αεροπορικές εταιρείες λόγω κορωνοϊού, μέχρι τέλη Μαΐου

17:14 16/3/2020 - Πηγή: Fortune

Η πανδημία του κορωνοϊού θα οδηγήσει σε χρεοκοπία τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως μέχρι το τέλος Μαΐου, εκτός αν οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία προχωρήσουν σε συντονισμένα βήματα για να αποφύγουν μια τέτοια κατάσταση, προειδοποίησε ένας σύμβουλος του κλάδου των αερομεταφορών.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη οδηγηθεί σε τεχνική πτώχευση

ή έχουν ουσιαστικά παραβιάσει τις συμφωνίες δανεισμού, προειδοποίησε η CAPA Center for Aviation, με έδρα το Σίδνεϋ, σε δήλωσή της τη Δευτέρα.  Οι αερομεταφορείς έχουν εξαντλήσει τα ταμειακά διαθέσιμα γρήγορα επειδή τα αεροπλάνα τους βρίσκονται στο έδαφος και εκείνα που δεν είναι, πετούν σχεδόν μισοάδεια», επισήμανε.

«Συντονισμένη δράση της κυβέρνησης και της βιομηχανίας είναι απαραίτητη – τώρα – για να αποφευχθεί η καταστροφή», δήλωσε η CAPA. Διαφορετικά, «η έξοδος από την κρίση θα είναι σαν να μπαίνουμε σε ένα βίαιο πεδίο μάχης, γεμάτο με θύματα», ανέφερε.

Οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να επιβιώσουν λόγω κυβερνητικής βοήθειας ή στήριξης από τους ιδιοκτήτες τους, δήλωσε η CAPA.

Οι αεροπορικές εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρικών θυμάτων της πανδημίας, καθώς ο κορονοϊός έχει συρρικνώσει την εναέρια κυκλοφορία. Οι εταιρείες από την American Airlines Group Inc. μέχρι την Qantas Airways της Αυστραλίας έχουν μειώσει τα δρομολόγια τους, ενώ κάποιες άλλες όπως η Σουηδική SAS AB έχουν προσωρινά απολύσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού. Η Flybe, η μεγαλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, έχει ήδη καταρρεύσει. Οι αεροπορικές μπορεί να αντιμετωπίσουν φέτος απώλειες 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα