Σαρωτική η επίδραση του Covid-19 στο λιανεμπόριο τροφίμων

09:36 13/3/2020 - Πηγή: Fortune

Αύξηση πωλήσεων σε βασικές κατηγορίες πάνω από 200%, με άλμα για απορρυπαντικά, αντιβακτηριακά μαντηλάκια και τζελ (πάνω από 700%), καθώς και έντονη ζήτηση σε ρύζι, μακαρόνια, όσπρια και γάλα, παρατηρήθηκε την εβδομάδα πριν την Καθαρή Δευτέρα, όταν δηλαδή εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα (26/2), με τη ζήτηση να κλιμακώνεται μέχρι σήμερα.

Αποκαλυπτικά είναι τα

πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους εταιρείες ερευνών όπως η Nielsen και η IRI για την επιρροή της εμφάνισης του κορωνοϊού στο λιανεμπόριο τροφίμων, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καταναλωτική κίνηση πολλαπλασιάστηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες, στοιχεία για τις οποίες αναμένεται να δημοσιευθούν προσεχώς.

Ειδικότερα, συγκρίνοντας τις συνολικές πωλήσεις της εβδομάδας πριν την Καθαρά Δευτέρα (24/2/20-1/3/20) με την αντίστοιχη περσινή (4/3/19-10/3/19) οι δύο εταιρείες καταλήγουν στα εξής συμπεράσματα:

Σύμφωνα με τη Nielsen η συνολική αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου (μετρά καταστήματα άνω των 100 τ.μ., Ηπειρωτική Ελλάδα & Κρήτη, εξαιρούμενων των Νησιών) αναπτύχθηκε με διψήφιο ρυθμό σε αξία, ήτοι +23,9%, με τη Θεσσαλονίκη (όπου εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα), να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση (36,4%), ενώ ακολουθεί η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας-Θράκης με 29,4%, καθώς και η Αττική με 29,1%.

Στις επιμέρους κατηγορίες των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, τις πιο θετικές τάσεις παρουσίασαν οι κατηγορίες που αφορούν στα προϊόντα οικιακής χρήσης, καθώς και τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης, οι οποίες κινήθηκαν στο +44,2% και 40,4% αντίστοιχα. Σε επί μέρους προϊόντα, στο αλεύρι σημειώνεται αύξηση 141,9%, στα ζυμαρικά 140%, στα όσπρια 136%, στο ρύζι 126% και πάνω από 90% στο εβαπορέ.

Τα τρόφιμα & ποτά στο σύνολό τους αναπτύχθηκαν κατά 23,9%, τα φρέσκα και επί ζυγίω προϊόντα παρουσίασαν επίσης διψήφια τάση στο +15,2%, όπως επίσης και το σύνολο των κατηγοριών Bazaar (ένδυση, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, εργαλεία, είδη κήπου, είδη αυτοκινήτου, οικιακός εξοπλισμός κλπ), στο +17%.

Εκτόξευση πωλήσεων στις βασικές κατηγορίες σε τριψήφιο ποσοστό δείχνουν προσωρινά στοιχεία της IRI, που αναλύει τα πρώτα δεδομένα σε σούπερ/υπερ μάρκετ την ίδια περίοδο. Την εβδομάδα πριν από την Καθαρά Δευτέρα διαπιστώνει ισχυρή αύξηση πωλήσεων σε αξία στα προϊόντα σταθερού barcode (ταχυκίνητα και είδη bazaar) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, δηλαδή την εβδομάδα πριν από την Καθαρά Δευτέρα (4/3/2019- 10/3/2019).

Η αύξηση πωλήσεων στα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά της εβδομάδας 24/2/20 – 1/3/20 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ημερολογιακή εβδομάδα (25/2/19 – 3/3/19) είναι σχεδόν 42% με ορισμένες κατηγορίες να καταγράφουν αλματώδη ανάπτυξη. Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε αντιβακτηριακά μαντιλάκια, σχεδόν 670%, καθώς και αντιβακτηριακά τζελ, κρεμοσάπουνα και χλωρίνες, με αύξηση που αγγίζει το 300%. Η IRI γνωστοποίησε ότι επικαιροποιεί αυτά τα στοιχεία ενώ διεξάγει μεγάλη καταναλωτική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα