Πόσο ανθεκτικό είναι τελικά στο νερό το iPhone;

19:03 1/12/2020 - Πηγή: Fortune

του David Meyer

Η Apple προσφέρει αδιάβροχα iPhone εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά δικαιολογούνται οι ισχυρισμοί της περί αδιάβροχης προστασίας;

Η Ιταλική Αντιμονοπωλιακή Αρχή (AGCM) πιστεύει ότι η Apple υπερεκτιμά την αντοχή της συσκευής στο νερό. Η αρχή, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία των καταναλωτών στην Ιταλία, επέβαλε τη Δευτέρα πρόστιμο στην Apple ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για παραπλάνηση των πελατών της – και επειδή δεν παρείχε τυπική κάλυψη εγγύησης σε πελάτες των οποίων τα iPhone υπέστησαν ζημιά από υγρά.

Από τη σειρά iPhone 7 του 2016, τα smartphone της Apple έχουν διαφημιστεί ότι προσφέρουν τουλάχιστον προστασία «IP67». (Το «IP» σημαίνει «προστασία εισροής», ενώ το πρώτο ψηφίο αναφέρεται στην προστασία από τη σκόνη και το δεύτερο στην προστασία από το νερό.)

Ένα τηλέφωνο με προστασία IP67 μπορεί να είναι βυθισμένο συνεχώς σε νερό βάθους έως 1 μέτρο. Σύμφωνα με το διαφημιστικό υλικό της Apple, αυτό δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα για έως και 30 λεπτά. Για το iPhone XS του 2018 και τα επόμενα μοντέλα, η διαφημιζόμενη προστασία είναι IP68, που σημαίνει μέγιστο βάθος άνω του 1 μέτρου.

Τώρα, παρά τα όσα ισχυρίζονται πολλές διαδικτυακές πηγές, η αντίσταση στο νερό για την Apple δεν ισούται με στεγανότητα, γι’ αυτό και η Apple δεν ισχυρίζεται ποτέ ότι τα iPhone της είναι αδιάβροχα – δεν χρησιμοποιεί καν τη λέξη αυτή για το Apple Watch, το οποίο προορίζεται να φοριέται σε κολύμπι.

Όμως, εστιάζοντας στα μοντέλα από το iPhone 8 έως το προηγούμενο iPhone 11, η ιταλική αρχή είπε ότι η Apple εξακολουθεί να μην είναι αρκετά προσεκτική. Είπε ότι η εταιρεία παραβίασε τους κανόνες αποκρύπτοντας από τους πελάτες της ότι η αναφερόμενη αντοχή στο νερό δεν είναι συνήθως εφικτή.

Έτσι, ένα iPhone 8 μπορεί θεωρητικά να παραμείνει μέσα στο νερό σε βάθος ενός μέτρου για μισή ώρα και να μην πάθει ζημιά, αλλά μόνο αν το νερό είναι εντελώς ακίνητο και καθαρό, όπως σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Η Apple έχει μια δήλωση αποποίησης ότι η εγγύηση του iPhone δεν θα καλύψει ζημιές που προκαλούνται από υγρά, αλλά η αρχή είπε ότι η «εμφατική διαφήμιση καυχιέται ως προς την αντοχή στο νερό» που σημαίνει ότι οι πελάτες εξαπατήθηκαν. Επιπλέον, η AGCM είπε ότι η Apple παραβίαζε τα δικαιώματα νομικής εγγύησης των πελατών αρνούμενη να τους εξυπηρετήσει όταν τα τηλέφωνά τους υφίσταντο ζημιά από νερό ή άλλα υγρά.

Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει το πρόστιμο.

Keywords