Πόσα θα κερδίσουμε από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021

11:18 14/9/2020 - Πηγή: Fortune

Η κατάργηση το 2021 της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους επαγγελματίες και τους αγρότες θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που επιβαρύνονται με την εν λόγω εισφορά.

Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες δεν θα έχουν ανάλογο όφελος, καθώς για αυτούς θα ισχύσει κανονικά

η εισφορά το επόμενο έτος.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Οι προσδοκίες για μείωση της προκαταβολής φόρου δεν επιβεβαιώθηκαν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όμως η κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης, λόγω της υγειονομικής κρίσης, ενώ η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελεί πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου.

«Να ξεκινήσουμε τη διαπίστωση ότι μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929 αλλά η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου από τη Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε: «Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο. Πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα χθες σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε».

Οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας

Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας. Μίλησε για προτεραιοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητές της.

Τι κερδίζουμε από την κατάργηση της εισφοράς

Ανάσα στις τσέπες των μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021, ενώ μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών. Η εισφορά αλληλεγγύης έχει αφορολόγητο 12.000 ευρώ και οι συντελεστές ξεκινούν από το 2,2% έως και το 10% για υψηλά εισοδήματα και υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των εισοδημάτων από διάφορες πηγές. Για τους εργαζομένους το όφελος θα φανεί από τον Ιανουάριο του 2021 και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες η ελάφρυνση θα φανεί στις δηλώσεις του 2022 για τα εισοδήματα του 2021. Για παράδειγμα, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για το 2021 το όφελος για ένα μισθωτό με 2.000 ευρώ είναι 360 ευρώ.  Για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ το όφελος είναι 66 ευρώ, για 20.000 ευρώ το κέρδος είναι 176 ευρώ, για 27.000 ευρώ το κέρδος είναι 526 ευρώ, για 30.000 ευρώ το κέρδος είναι 676 ευρώ, για 35.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα το όφελος είναι 1.001 ευρώ, για 40.000 ευρώ το όφελος είναι 1.326 ευρώ, για 45.000 ευρώ το κέρδος είναι 1.701 ευρώ και τέλος για 55.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα το κέρδος είναι 2.451 ευρώ.

Πέραν της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021, από Ιανουάριο θα ισχύσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες όπου το 1,21 μονάδες είναι το κέρδος των μισθωτών. Για παράδειγμα, το κέρδος για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ οι μισθωτοί κερδίζουν 8 ευρώ το μήνα, για 1.000 ευρώ το κέρδος είναι 12 ευρώ, για 1.500 ευρώ το μήνα το κέρδος 18 ευρώ, ενώ για 2.000 ευρώ το όφελος είναι 23 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα