Πώς το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο επενδύσεων του κόσμου έχασε 21 δισ. δολάρια στο α’ εξάμηνο

15:09 20/8/2020 - Πηγή: Fortune

Το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Νορβηγίας- το μεγαλύτερο στον κόσμο- έχασε 21 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο μισό του έτους, καθώς η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τις απώλειες-ρεκόρ που σημειώθηκαν νωρίτερα φέτος.

Το fund, με έδρα στο Όσλο, κατέγραψε απώλειες 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων σημειώνοντας πτώση κατά 3,4%, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη.

«Αν και οι αγορές ανέκαμψαν το δεύτερο τρίμηνο, παρατηρούμε ακόμη μια αρκετά μεγάλη ανησυχία», ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος

Trond Grande.

Η τρέχουσα περίοδος είναι μια περίοδος αστάθειας για το ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων fund. Και δεν ήταν μόνο το χάος των αγορών που έπληξε τις αποδόσεις φέτος. Το επενδυτικό κεφάλαιο βρέθηκε στη δίνη ενός πολιτικού τυφώνα σε σχέση με τον ορισμό του νέου CEO, Nikolai Tangen.

Ο Tangen θα διαδεχθεί τον απερχόμενο CEO, Yngve Slyngstad, την 1η Σεπτεμβρίου, αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν το κοινοβούλιο ζητήσει από την κυβέρνηση να εμπλακεί στη διαδικασία και πιθανώς να αναβάλλει τη διαδοχή. Η κεντρική τράπεζα, η οποία φιλοξενεί το fund, δέχθηκε έντονη κριτική για τη διαχείριση της διαδικασίας διαδοχής, και ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ύπαρξης σύγκρουσης συμφέροντος στην περίπτωση του Tangen που αφορά την προσωπική περιουσία του.

Όποιος ηγηθεί του επενδυτικού κεφαλαίου, το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’90 για να επενδύσει το εισόδημα της Νορβηγίας από το πετρέλαιο σε ξένα αξιόγραφα, θα κληθεί να προβεί σε μεγάλης κλίμακας πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού φέτος για να καλύψει την ανάγκη της κυβέρνησης για ρευστό.

Οι μετοχές ήταν η χειρότερη επένδυση για το fund το πρώτο μισό του έτους, καταγράφοντας απώλειες 7% συνολικά. Οι επενδύσεις σε real estate εκτός χρηματιστηρίου έπεσαν επίσης, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος ανέβηκαν. Το επενδυτικό κεφάλαιο κατέχει 70% του χαρτοφυλακίου του σε μετοχές, 3% σε real estate, και το υπόλοιπο σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος.

Στο δεύτερο τρίμηνο, υπήρξε μια ανάκαμψη κατά 18% στο χαρτοφυλάκιο μετοχών, η οποία οδήγησε σε συνολική απόδοση 13,1%. Αυτό το ποσοστό προσεγγίζει το 13,5%, που είναι η μεγαλύτερη απόδοση που σημειώθηκε ποτέ – το τρίτο τρίμηνο του 2009, όταν οι μετοχές άρχισαν να ανακάμπτουν από την χρηματοπιστωτική κρίση.

Τα μεγαλύτερα μετοχικά μερίδια του fund είναι στη Microsoft Corp., την Apple Inc., την Amazon.com και την Alphabet Inc. To χαρτοφυλάκιο τεχνολογίας είχε απόδοση 14,2% το πρώτο μισό του έτους. Αντιθέτως, οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών εταιρειών έπεσαν κατά 20,8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα