Πώς το Κατάρ προσπαθεί να «σώσει» την οικονομία της Τουρκίας

Το Κατάρ συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ένα ακόμα deal που επιβεβαιώνει την οικονομική στήριξη που παρέχει η Ντόχα στην Άγκυρα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Χθες ο εμίρης του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad al-Khalifa, μετέβη στην Άγκυρα για να ανακοινώσει πως η Qatar Investment Authority, που έχει βάση την Ντόχα,

υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης με το αντίστοιχο τουρκικό Ταμείο, γνωστό ως TWF, για να αγοράσει μερίδιο 10% του τουρκικού χρηματιστηρίου, Borsa Istanbul AS., για αδιευκρίνιστο ποσό. Επίσης, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο 30% σε ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη από την Dobus Holding, προς περίπου 300 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το μερίδιο του τουρκικού κρατικού ταμείου στην εταιρεία θα μειωθεί στο 80,6%.

Στις συμφωνίες που συνάφθηκαν χθες περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για αύξηση της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων υπουργείων των δυο χωρών, αλλά και μια συμφωνία για την αγορά terminal στο τουρκικό λιμάνι της Αττάλειας  από την QTerminals προς 140 εκατ. δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα