Πώς θα γίνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Μεσοσταθμική θα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της βουλής για τον προϋπολογισμό του 2020.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η διαδικασία της μείωσης κατά 8% του φόρου στα ακίνητα θα αποφασισθεί μετά την ολοκλήρωση της άσκησης των νέων αντικειμενικών τον προσεχή Μάιο. Μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΝΦΙΑ

επιπλέον του 30% αν υπάρξει στο μέλλον ο δημοσιονομικός χώρος και εφ’ όσον πρώτα εφαρμοσθούν οι υπόλοιπες προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων και εισφορών.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ήδη ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 22% το προηγούμενο καλοκαίρι προσφέροντας αύξηση εισπραξιμότητας από το 80% στο 85%. Αυτό το 5% δίνει επιπλέον δημόσια έσοδα της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, είπε, ένα στοιχείο που είναι εξαιρετικά σημαντικό και δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η οικονομική πολιτική.

Για την εκκρεμότητα μείωσης του κατά 8% ανέφερε “εκτιμούμε ότι μπορεί να γίνει μέσα στο 2020, όταν ολοκληρωθεί η άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες. “Στόχος είναι η άσκηση να ολοκληρωθεί το Μάιο και  τα εκκαθαριστικά του 2020 να  περιλαμβάνουν αυτή την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ” επισήμανε.

“Η δική μου εισήγηση είναι πως όπως και το καλοκαίρι του 2019 έτσι και τώρα η μείωση του ΕΝΦΙΑ να είναι μεσοσταθμική κατά 8%”, επισήμανε. Εξήγησε ότι η μείωση προφανώς θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά εισόδημα όπως συνέβη και με τη μείωση του 22% που ήδη έγινε.  “Εξαρτάται και από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, είμαστε σαφείς” πρόσθεσε.

Σε ερώτημα για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ επισήμανε ότι με την μείωσή του κατά 30% “φτάνουμε στο μέσο όρο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας που υπάρχει στο εξωτερικό.

Πρόθεση μας είναι αν μπορέσουμε να μειωθεί περαιτέρω, αλλά μία συνεκτική φορολογική πολιτική πρέπει να θέτει προτεραιότητες έχουμε και άλλα πεδία πολιτικής που πρέπει να μειώσουμε. Έχουμε και άλλους άμεσους φόρους και άλλους έμμεσους φόρους όπως ο ΦΠΑ που είναι επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα και πρέπει να αντιμετωπιστεί στην επόμενη διετία τριετία”. Αναφέρθηκε και στην δέσμευση σε βάθος τετραετίας για την επιπλέον μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και “τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να μειώσουμε”.

Keywords
Τυχαία Θέματα