Πώς ο ασθενής μπορεί να καταλάβει αν τα συμπτώματα του κορωνοϊού θα παραμείνουν επί μήνες

09:56 6/1/2021 - Πηγή: Fortune

Πολλοί ασθενείς με COVID-19 έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι  πόσο δύσκολο είναι να αντέξει κανείς τη διάρκεια ορισμένων συμπτωμάτων. Είναι αληθές ότι μετά από περίπου δέκα μέρες ασθενείας γίνεστε καλά, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται.

Κάποιους ασθενείς όμως ο κορωνοϊός συνεχίζει να τους ταλαιπωρεί πολύ περισσότερο καιρό. Μάλιστα, πολλοί έχουν συμπτώματα που παραμένουν για μήνες. Αυτό έχει ονομαστεί μακρά COVID-19. Σύμφωνα με έρευνα, υπάρχουν πέντε συγκεκριμένα συμπτώματα στην 1η εβδομάδα, που είναι προγνωστικά για την μακρά COVID-19.

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr,

σε μια πρόσφατη προδημοσίευση επιστημονικής έρευνας, επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου ανέλυσαν δεδομένα από 4.182 ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι κατέγραψαν τα συμπτώματά τους στην εφαρμογή COVID Symptom Study. Από αυτούς τους ασθενείς:

–          Οι 558 είχαν συμπτώματα που διήρκεσαν 28 ημέρες ή περισσότερο, το οποίο θεωρείται η ελάχιστη χρονική περίοδος για τον χαρακτηρισμό μακρά COVID-19

–          Οι 189 είχαν συμπτώματα για δύο μήνες ή περισσότερο και

–          Οι 95 είχαν συμπτώματα για τρεις μήνες ή περισσότερο

Σύμφωνα με την μελέτη, υπήρχαν πέντε συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας που ήταν πιο προγνωστικά για την μακρά COVID-19: Κόπωση, πονοκέφαλος, δυσκολία στην αναπνοή, βραχνή φωνή και μυϊκός πόνος.

Η ύπαρξη ενός από αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο, δεν ήταν απαραίτητα πρόβλημα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περισσότερο από το 16% των συμμετεχόντων που είχαν περισσότερα από πέντε συμπτώματα κατά την πρώτη εβδομάδα ασθενείας, κατέληξαν με μακρά COVID-19. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αριθμός των συμπτωμάτων ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για μακρά COVID-19 για όλες τις ηλικιακές ομάδες και στα δύο φύλα.

Τέσσερα συμπτώματα μετά την πρώτη εβδομάδα που δείχνουν μακρά COVID-19

Γενικά οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας και οι γυναίκες αποδείχτηκε πιο πιθανό να εκδηλώσουν μακρά COVID-19. Και ενώ ορισμένα πρώιμα συμπτώματα ήταν προγνωστικά για αυτή την μορφή της νόσου, υπήρχαν επίσης συγκεκριμένα συμπτώματα που αναφέρθηκαν πιο συχνά στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου:

Καρδιακά συμπτώματα

-Ασθενείς με την «κανονική» μορφή της νόσου, που το παρουσίασαν αυτό: 0,5%

-Ασθενείς με την μακρά εκδοχή της νόσου, που το παρουσίασαν αυτό: 6,1%

Προβλήματα συγκέντρωσης ή μνήμης

-Ασθενείς με την «κανονική» μορφή της νόσου, που το παρουσίασαν αυτό: 0,2%

– Ασθενείς με την μακρά εκδοχή της νόσου, που το παρουσίασαν αυτό: 4,1%

Εμβοές και πονοκέφαλος

– Ασθενείς με την «κανονική» μορφή της νόσου, που το παρουσίασαν αυτό: 0,2%

– Ασθενείς με την μακρά εκδοχή της νόσου, που το παρουσίασαν αυτό: 3,6%

Συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας

– Ασθενείς με την «κανονική» μορφή της νόσου, που το παρουσίασαν αυτό: 0,5%

– Ασθενείς με την μακρά εκδοχή της νόσου, που το παρουσίασαν αυτό: 2

Keywords
Τυχαία Θέματα