Πολύ χειρότερα του αναμενόμενου εξελίσσεται η τουριστική σεζόν

11:09 6/8/2020 - Πηγή: Fortune

νέα από το μέτωπο του τουρισμού δεν είναι και τα πλέον ενθαρρυντικά, καθώς η πανδημία εξακολουθεί να «χτυπάει» χώρες από τις οποίες ο κλάδος του ελληνικού τουρισμού αναμένει αφίξεις. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει σε εβδομαδιαία βάση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, τον Ιούλιο η μέση πληρότητα του ελληνικού ξενοδοχείου άγγιξε το 30% και εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένη προς το τέλος του μήνα σε σχέση με τις αρχές.

Οι εισπράξεις δεν θα υπερβούν πολύ τα 3 δισ. ευρώ για όλη τη χρονιά, μεγέθη

που συμφωνούν με ένα από τα χειρότερα σενάρια που είχαν διατυπωθεί στην αρχή της σεζόν.

Οι πρώτοι υπολογισμοί για τον Ιούλιο αποδεικνύουν ότι η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό μειώθηκε στο 25% περίπου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μόλις προχθές ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νικος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου που άνοιξαν τα σύνορα μέχρι και τις 2 Αυγούστου εισήλθαν στη χώρα μας 1.702.980 εισερχόμενοι επισκέπτες.

Τον Ιούλιο του 2019 σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στους 5.673 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 5.539 χιλ. ταξιδιωτών τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν κρύβουν τον φόβο τους για την επόμενη μέρα, καθώς βλέπουν τον Ιούλιο να φεύγει χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, ενώ η εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες «ψαλιδίζει» τις όποιες προσδοκίες τους και για το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός, «πλέον δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα λόγω της υφιστάμενης αβεβαιότητας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλη Τσακαλάκη, κάποια ξενοδοχεία που άνοιξαν τον Ιούλιο και «μπήκαν μέσα» ετοιμάζονται από την ερχόμενη εβδομάδα να ξανακλείσουν. Όπως ο ίδιος εκτιμά, η ανάκαμψη του τουρισμού θα έρθει μετά το 2023.

Χαμένη χρονιά θεωρείται η εφετινή και για την κρουαζιέρα, που επισήμως άνοιξε την Παρασκευή, έπειτα από εισήγηση της υγειονομικής επιτροπής σε σχέση με τα απαραίτητα πρωτόκολλα.

Το μοντέλο κρουαζιέρας που θα ακολουθηθεί την εφετινή σεζόν είναι η «κρουαζιέρα nowhere». Θα πραγματοποιούνται δηλαδή ταξίδια 3-4 ημερών, όπου τα πλοία θα βρίσκονται διαρκώς στη θάλασσα, χωρίς να πιάνουν λιμάνι.

Σε σχέση με πέρυσι η κρουαζιέρα βρίσκεται 80% κάτω, με τα προσδοκώμενα έσοδα να φτάνουν μόλις τα 100 εκατ. ευρώ έναντι 550 εκατ. ευρώ πέρυσι. «Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019, θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια» επισημαίνουν οι εταιρείες.

Η εικόνα των αφίξεων

Όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Ιουλίου τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Fraport (για τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης και της Μυκόνου) και της ΥΠΑ (για το αεροδρόμιο της Καρπάθου), είναι τα εξής:

• Στη Ρόδο αφίχθησαν 112.912 επιβάτες μέσω 793 διεθνών πτήσεων, όταν πέρυσι οι αφίξεις σύμφωνα με στοχιεία του ΣΕΤΕ, ανέρχονταν στις 478.715. (μείωση 77$ περιπου)

• Στην Κω αφίχθησαν 63.034 επιβάτες μέσω 466 διεθνών πτήσεων έναντι 247.169 αφίξεων πέρυσι τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ (μείωση 75,5%).

• Στη Σαντορίνη αφίχθησαν 32.258 επιβάτες μέσω 259 διεθνών πτήσεων, ενώ πέρυσι είχαν έρθει 114.836. (μείωση 78%)

• Στη Μύκονο αφίχθησαν 33.046 επιβάτες μέσω 270 διεθνών πτήσεων έναντι 119.895 πέρυσι.(μείωση 73% περίπου).

• – Στην Κάρπαθο αφίχθησαν 2.280 επιβάτες 29 διεθνών πτήσεων, έναντι 24.357 πέρυσι. (μείωση 81%).

Στόχος της αγοράς είναι οι πληρότητες να αγγίξουν μέσα στον Αύγουστο το 40%, ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιτευχθούν έσοδα πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι ο πήχης της φετινής χρονιάς.

Πάντως η φετινή χρονιά θεωρείται εν πολλοίς χαμένη και η προσοχή των ταξιδιωτικών ομίλων στρέφεται στην προετοιμασία για το 2021 και την ανάκτηση της χαμένης δυναμικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα