Ποιος θα πάρει τελικά το TikTok; Μπερδεμένες οι πληροφορίες για την ιδιοκτησία- Δηλώσεις ΒyteDance και Oracle

10:29 21/9/2020 - Πηγή: Fortune

Η κινεζική ΒyteDance δήλωσε σήμερα πως οι παγκόσμιες δραστηριότητες της TikTok θα γίνουν δική της θυγατρική, παρά το ότι οι Oracle Corp και Walmart Inc ανέφεραν το Σαββατοκύριακο πως οι δυο αυτές εταιρείες και Αμερικάνοι επενδυτές θα κατέχουν την πλειονότητα της εφαρμογής βίντεο κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, ο κ. Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα στις 14 Αυγούστου που έδινε στην

ΒyteDance περιθώριο 90 ημερών να πουλήσει την TikTok, εν μέσω ανησυχιών πως τα προσωπικά δεδομένα έως και 100 εκατ. Αμερικάνων που χρησιμοποιούν την εφαρμογή θα μπορούσαν να περάσουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης. Το Σάββατο, δήλωσε πως υποστηρίζει κατ’ αρχήν μια συμφωνία που θα επέτρεπε στην TikTok να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες για τη συμφωνία, ωστόσο, είναι μπερδεμένες, όπως αναφέρει το Reuters. Η ΒyteDance γνωστοποίησε σήμερα Δευτέρα πως θα κατέχει το 80% της TikTok Global, μιας νεοσυσταθείσας αμερικανικής εταιρείας που θα κατέχει τις περισσότερες από τις δραστηριότητες της εφαρμογής παγκοσμίως. Το Σάββατο όμως οι Oracle και Walmart, που συμφώνησαν να πάρουν μερίδια 12,5% και 7,5% αντίστοιχα στην TikTok Global, ανέφεραν πως η πλειοψηφία της ιδιοκτησίας της TikTok θα είναι σε αμερικανικά χέρια.

Στην ανακοίνωσή της η ΒyteDance ανέφερε πως πρόκειται για «φήμη» πως ιδιοκτήτες πλειοψηφίας της TikTok Global θα είναι Αμερικάνοι. Η Oracle αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση αυτή, ενώ η Walmart δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ορισμένες πηγές που βρίσκονται κοντά στο deal αναφέρουν πως το 41% της ΒyteDance ανήκει σε Αμερικάνους επενδυτές, άρα συνυπολογίζοντας αυτή την έμμεση ιδιοκτησία η TikTok Global θα ανήκει κατά πλειοψηφία σε Αμερικανικά χέρια. Μια από τις πηγές ανέφερε πως η συμφωνία με την Oracle και τη Walmart αποτιμά την TikTok Global σε περισσότερα από 50 δισ. δολάρια.

Η TikTok επιβεβαίωσε επίσης τα σχέδιά της για αρχική δημόσια προσφορά της TikTok Global. Η εταιρεία ανέφερε πως στο διοικητικό συμβούλιο της TikTok Global θα περιλαμβάνονται ο ιδρυτής της ΒyteDance Zhang Yiming και ο διευθύνων σύμβουλος της Walmart Doug McMillon.

Κατά την ΒyteDance, το τρέχον σχέδιο για την TikTok Global δεν περιλαμβάνει μεταφορά αλγόριθμων ή τεχνολογιών, και η Oracle θα μπορεί να επιθεωρεί τον πηγαίο κώδικα της TikTok U.S.

Keywords
Τυχαία Θέματα