Ποιοι σαμποτάρουν το 5G και προκαλούν ανησυχία σε όλη την Ευρώπη;

του David Meyer

Το έγκαιρο λανσάρισμα του 5G στην Ευρώπη απειλείται από το σαμποτάζ νέων υποδομών και άλλες ενέργειες εναντίον του, προειδοποίησαν τη Δευτέρα σε κείμενό τους περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μια επιστολή που απέστειλαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 15 χώρες δήλωσαν ότι παρατηρούν «εντεινόμενη δραστηριότητα του κινήματος κατά του 5G σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», με βανδαλισμούς και παραπληροφόρηση, στοιχεία που αποτελούν «απειλή για την οικονομία των πληγέντων κρατών-μελών»

ενώ παράλληλα «εμποδίζουν την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της στο 5G».

Κάθε νέα γενιά ευρυζωνικής τεχνολογίας για κινητά γίνεται δεκτή με αντιδράσεις, στις οποίες πρωτοστατούν άτομα που ισχυρίζονται – διαθέτοντας ελάχιστα στοιχεία – ότι τα ραδιοκύματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Το 5G δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα – και μάλιστα, φέτος, οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν συγχωνευτεί σε ορισμένες περιπτώσεις με τις αντίστοιχες θεωρίες που αφορούν τον νέο κορονοϊό. Στη φαντασία των φορέων αυτών των πεποιθήσεων, το 5G βοηθά τον COVID-19 να εξαπλωθεί, βλάπτοντας το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων.

Αυτό οδήγησε μερικά άτομα στο να βάλουν φωτιά σε ιστούς τηλεπικοινωνιών – υπήρξαν τουλάχιστον 140 εμπρηστικές επιθέσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους – και να απειλήσουν μηχανικούς που αναπτύσσουν υποδομές 5G.

Σύμφωνα με τις χώρες της ΕΕ που έστειλαν την επιστολή στην Κομισιόν τη Δευτέρα, η λύση έγκειται στην καλύτερη επικοινωνία με το κοινό και σε μια επείγουσα προσπάθεια αντιμετώπισης της διαδικτυακής παραπληροφόρησης σχετικά με το 5G. Ιδανικά, η προσπάθεια αυτή θα πρέπει, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις, να κορυφωθεί πριν το τέλος του 2020.

«Η αυξανόμενη δυσπιστία στον εξοπλισμό mobile radio θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των υποδομών του δικτύου κινητής τηλεφωνίας (ιστοί και κεραίες) καθώς και των τοπικών υποδομών ασύρματης πρόσβασης σε δίκτυο 5G», επισημαίνουν τα κράτη. Την επιστολή υπογράφουν τα εξής κράτη-μέλη: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Κύπρος, Εσθονία, Φιλανδία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σουηδία.

«Είναι σημαντικό να δράσουμε τώρα και να ενημερώσουμε το κοινό για τα οφέλη του 5G ως enabler του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και της κοινωνίας μας. Ως κράτη-μέλη, πιστεύουμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια επικοινωνιακή στρατηγική της ΕΕ που θα παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες στους πολίτες της ΕΕ, καθώς και εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με το 5G και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία» καταλήγουν οι κυβερνήσεις που υπογράφουν την επιστολή προς την Ευρ. Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα