Kατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 στην Κομισιόν με στόχο πλεόνασμα 3,6%

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/2020_dbp_el_en.pdf), το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,7% του ΑΕΠ εφέτος και 3,6% του ΑΕΠ το 2020, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου των μέτρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Οι προβλέψεις είναι ουσιαστικά ίδιες με εκείνες του προσχεδίου

που κατατέθηκε στη Βουλή, και, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αποτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών συμφωνεί με αυτές. Η τελική αποτίμηση της Κομισιόν θα ανακοινωθεί στις 20 Νοεμβρίου.

Το προσχέδιο προβλέπει, επίσης, ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το επόμενο έτος, έναντι εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% εφέτος. Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών αναπροσάρμοσε ορισμένες επιμέρους προβλέψεις, σε σχέση με το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, για το εκτιμώμενο όφελος από τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, μείωσε τα προβλεπόμενα έσοδα από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (από τα 642 εκατ. ευρώ στα 557 εκατ. ευρώ), ενώ εκτιμά επιπλέον έσοδα 73 εκατ. ευρώ από τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια.

Το πακέτο ελαφρύνσεων

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις 1,181 δισ. ευρώ για το έτος 2020. “Αποτελούν μέρος ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου που έχει σαν κύριο στόχο τη μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας των Ελλήνων πολιτών” αναφέρεται από το ΥΠΟΙΚ.

Οι παρεμβάσεις ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας περιλαμβάνουν:

– Το νέο επίδομα τέκνων 2.000 ευρώ (το 90% των οικογενειών αναμένεται να είναι επιλέξιμες βάσει κριτηρίων εισοδήματος).

– Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη παιδικής φροντίδας και τα κράνη ασφαλείας στο 13%.

– Μείωση φορολογικού συντελεστή στο 9% και αύξηση αφορολογήτου τέκνων.

– Μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης εργαζομένων με πλήρη απασχόληση κατά περίπου 1%.

– Μεταρρύθμιση του φορολογικού συντελεστής επιχειρήσεων από 28% σε 24%, ξεκινώντας από τα έσοδα του έτους 2019.

– Μείωση  του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν από το 2020 από 10% έως 5%.

–  Ο ΦΠΑ για νέες οικοδομές και ο φόρος επί των κερδών από ακίνητα θα ανασταλούν για τρία χρόνια. Βελτίωση της ισορροπίας.

Τα αντίμετρα για τις ελαφρύνσεις

Το δημοσιονομικό κόστος των ελαφρύνσεων αντισταθμίζεται από  παρεμβάσεις «βελτίωσης της ισορροπίας», όπως ονομάζονται, αξίας 1,2 δισ. ευρώ.

Περιλαμβάνουν:

Ανασκοπήσεις δαπανών και εσόδων που αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι φορείς γενικής κυβέρνησης στους πολίτες. Καλύπτουν περισσότερες από 20 δράσεις σε τομείς όπως η πληρωμή εισιτηρίων,  η βελτίωση των μεθόδων συλλογής εσόδων στους ΟΤΑ, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ψηφιακή κυκλοφορία εγγράφων, η χρήση κρατικών κτιρίων κλπ.  Προωθείται επίσης καλύτερη χρήση των δαπανών και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,  μείωση της μαύρης οικονομίας και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Καθορίζεται αυξημένος συντελεστής 30% για τη δήλωση ηλεκτρονικών δαπανών.Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών που θα αυξήσει τα έσοδα, λόγω καλύτερης φορολόγησης ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπου το επίπεδο αντικειμενικών τιμών είναι σημαντικά χαμηλότερο από την εμπορική αξία.Ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων (π.χ. AirBnB).Ταχύτερη επεξεργασία φορολογικών υποθέσεων μέσω ειδικών επιτροπών διοικητικών δικαστηρίων.Ρύθμιση της ηλεκτρονικής αγοράς στοιχημάτων, αύξηση των ελεγκτικών ικανοτήτων και η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των ηλεκτρονικών πλατφορμών και των φορολογικών και ρυθμιστικών αρχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα