Πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά του COVID έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο

20:38 27/4/2021 - Πηγή: Fortune

του Sy Mukherjee

Κάτι εξαιρετικό, και εξαιρετικά σπάνιο, συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής: Ο κόσμος χορήγησε τη …δισεκατομμυριοστή δόση εμβολίου κατά του COVID.

Η επίτευξη ενός τέτοιου ορόσημου μέσα σε έναν χρόνο από την έναρξη μιας παγκόσμιας πανδημίας είναι άνευ προηγουμένου – καρπός μιας εκστρατείας ανοσοποίησης που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. Η γρήγορη δημιουργία εμβολίων είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα από μόνη της, αλλά και το σχεδόν 13% του παγκόσμιου πληθυσμού που εμβολιάστηκε είναι αναμφισβήτητα ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό επίτευγμα, δεδομένης

των πρακτικών εμποδίων.

Για να είμαστε σαφείς: Αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα όγδοο ολόκληρου του κόσμου έχει εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό σημαίνει απλώς ότι έχουν χορηγηθεί πολλές δόσεις, είτε με εμβόλια μιας δόσης, είτε με εμβόλια δύο δόσεων.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες γεωγραφικές διαφορές, με αποτέλεσμα την εξαιρετικά άνιση διάθεση των εμβολίων. Σε κάποιες χώρες, περισσότερο από το 50% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση (όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ), ενώ τα κράτη στην Αφρική και την Ασία κινούνται με σημαντικά πιο αργούς ρυθμούς.

Αν και τα κράτη υψηλού εισοδήματος αποτελούν μόλις το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν χορηγήσει μέχρι σήμερα το 47% των δόσεων εμβολίου κατά του COVID.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν βασιστεί σε ένα σχήμα συνεργασίας που ονομάζεται COVAX, το οποίο ενσωματώνει παγκόσμιους παίκτες στον χώρο της δημόσιας υγείας, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι εμβολιαστικές συμμαχίες όπως το Gavi.

Μέχρι σήμερα, τα κράτη με τις πιο προηγμένες οικονομίες έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στον εμβολιασμό των πληθυσμών τους. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της έλλειψης υποδομών υγειονομικής περίθαλψης σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και του γεγονότος ότι πολλές πλούσιες χώρες αγόρασαν προμήθειες από νωρίς.

Χορηγούνται, κατά μέσο όρο, περίπου 16 εκατομμύρια δόσεις ημερησίως. Αλλά είναι σημαντικό να διαφοροποιήσουμε τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμών σε μια χώρα έναντι του κατά κεφαλήν συνόλου.

Εάν επικεντρωθούμε στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δηλαδή σε άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίων όπως αυτό των Pfizer / BioNTech, ή μία δόση εμβολίων όπως αυτό της Johnson & Johnson’s, το Ισραήλ τα πάει καλύτερα απ’ όλους με το 56% του πληθυσμού του να έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 61% μερικώς, σύμφωνα με τους New York Times. Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, η χώρα πέτυχε το ορόσημο των μηδενικών καταγεγραμμένων θανάτων που σχετίζονται με τον COVID για δύο ημέρες στη σειρά.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει πληθυσμό περίπου 9 εκατομμυρίων ανθρώπων και σημαντικά μικρότερη έκταση. Μεταξύ των κρατών στον κόσμο με μεγάλο πληθυσμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται εντυπωσιακά, έχοντας χορηγήσει σχεδόν 229 εκατομμύρια δόσεις μέχρι σήμερα. Σχεδόν 95 εκατομμύρια άτομα έχουν εμβολιασθεί πλήρως, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών.

To άρθρο Πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά του COVID έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα