Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νέα Windows 11

12:10 27/6/2021 - Πηγή: Fortune

του Jonathan Vanian

Η Microsoft παρουσίασε το νέο της λογισμικό, Windows 11, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής εκδήλωσης την Πέμπτη. Το ενημερωμένο λογισμικό είναι μια σημαντική αναβάθμιση του κορυφαίου λειτουργικού συστήματος για προσωπικούς υπολογιστές.

Ενώ οι δραστηριότητες της Microsoft βασίζονται όλο και περισσότερο στην Azure, την υπηρεσία cloud computing,

τα Windows παραμένουν ένα κρίσιμο προϊόν για τον τεχνολογικό γίγαντα. Τα Windows αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων των 48,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων – το ένα τρίτο του συνόλου – που συνεισέφερε  η μονάδα προσωπικών υπολογιστών της Microsoft κατά την πιο πρόσφατη οικονομική περίοδο.

Η Microsoft χρησιμοποίησε τη δημόσια παρουσίαση των Windows 11 ως έναν τρόπο για να ξεχωρίσει από τους αντιπάλους της, όπως η Apple, η Google και το Facebook, οι οποίοι αντιμετωπίζουν έντονο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές κατά του ανταγωνισμού, μεταξύ άλλων ζητημάτων. Αρκετές από τις νέες δυνατότητες των Windows κάνουν το σύστημα πιο συμβατό με ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Αυτή η συνεργατική στρατηγική, που καθορίστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο Satya Nadella, είναι μια απόκλιση από την «αποκλειστική» προσέγγιση που ακολουθείτο από τους προκατόχους του, τον Steve Ballmer και τον ιδρυτή, Bill Gates.

Οι πιο άμεσα αισθητές αλλαγές είναι στην εμφάνιση. Τα ανανεωμένα Windows εμφανίζουν τώρα το κουμπί «Έναρξη» – τον κύριο τρόπο με τον οποίο οι χρήστες των Windows ανοίγουν εφαρμογές και αλληλεπιδρούν με το σύστημα – στο κάτω μέρος της οθόνης στο κέντρο, αντί για κάτω αριστερά. Ο διευθύνων σύμβουλος προϊόντων της Microsoft, Panos Panay, είπε ότι με αυτόν τον τρόπο, «βάζει το χρήστη στο επίκεντρο», διευκολύνοντας τους χρήστες να ξεκινούν εφαρμογές και να εργάζονται πιο γρήγορα.

Η Microsoft πήρε στοιχεία από τους ανταγωνιστές της. Οι εφαρμογές των Windows έχουν πλέον στρογγυλεμένες γωνίες, μια αισθητική σχεδιασμού που ακολουθεί το iOS της Apple και το λογισμικό Android της Google. Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τη νέα λειτουργία Snap Layout για την εκτέλεση πολλαπλών εφαρμογών ταυτόχρονα. Μπορούν να εμφανίζονται στην οθόνη με διαφορετικούς συνδυασμούς: Δύο εφαρμογές μπορούν να εμφανίζονται δίπλα-δίπλα ή τέσσερις εφαρμογές μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα τετράγωνο πλέγμα, για παράδειγμα.

Η μνήμη της Microsoft βελτιώνεται με τον καιρό. Όσοι συνδέουν τους φορητούς υπολογιστές τους σε εξωτερικές οθόνες έχουν μια νέα δυνατότητα στα Windows 11 που προορίζεται να τους βοηθήσει να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Όταν αποσυνδέουν τους φορητούς υπολογιστές τους από τις οθόνες τους και, στη συνέχεια, επανασυνδέουν τους επιτραπέζιους υπολογιστές τους, τα Windows 11 θα θυμούνται πώς ήταν διατεταγμένες όλες οι εφαρμογές τους στην εξωτερική οθόνη, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν.

Τα Windows 11 εισάγουν τα «widget», ενημερωτικές διαφάνειες που επιτρέπουν στους χρήστες να βλέπουν γρήγορα στιγμιότυπα των διαδικτυακών ημερολογίων τους, τις καιρικές συνθήκες, την κίνηση στους δρόμους και τη λίστα υποχρεώσεων. Οι χρήστες μπορούν να αλλάξουν το μέγεθος των widget τους ή να αλλάξουν την διάταξή τους πάνω στην οθόνη.

Το πρόγραμμα Teams της Microsoft ενισχύεται. Η εφαρμογή, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να συνομιλούν ή να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις, τώρα θα έρχεται ενσωματωμένη στα Windows.

Το κατάστημα εφαρμογών των Windows της Microsoft κάνει μια αλλαγή στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Windows 11. Οι προγραμματιστές που δημιουργούν εφαρμογές για τα Windows που σημειώνουν πωλήσεις «θα διατηρούν το 100% των εσόδων τους», δήλωσε ο Panay. Η φαινομενική γενναιοδωρία – μια προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων προγραμματιστών στην πλατφόρμα της – έρχεται σε αντίθεση με τις αμφιλεγόμενες πολιτικές των ανταγωνιστικών καταστημάτων εφαρμογών από την Apple και την Google.

Το Teams δεν είναι η μόνη εφαρμογή που θα έρχεται προεγκατεστημένη. Η υπηρεσία συνδρομής βιντεοπαιχνιδιών της Microsoft, το Xbox Game Pass, θα είναι πλέον «ενσωματωμένη στα Windows 11», δήλωσε η Sarah Bond, εταιρική αντιπρόεδρος της Microsoft.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που κάνει το ντεμπούτο του, το auto HDR, στοχεύει στη βελτίωση της οπτικής ποιότητας των παιχνιδιών που παίζονται στα Windows 11. Τα βιντεοπαιχνίδια θα μπορούν επίσης να φορτώνονται γρηγορότερα χάρη στον «άμεσο χώρο αποθήκευσης», ακόμα μια δυνατότητα που ανέπτυξε η Microsoft για τις κονσόλες Xbox, δήλωσε η Bond. Η άμεση αποθήκευση χρησιμοποιεί την κάρτα γραφικών ενός υπολογιστή για «γρήγορη φόρτωση στοιχείων» από βιντεοπαιχνίδια, μειώνοντας έτσι τον φόρτο στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας ενός υπολογιστή.

To άρθρο Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νέα Windows 11 δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα