Οι τέσσερις γυναίκες υφυπουργοί της κυβέρνησης σε μια συζήτηση για τη Γυναικεία Ηγεσία στη Δημόσια Σφαίρα

H Women Act στοχεύοντας σταθερά στην ενθάρρυνση των γυναικών που επιθυμούν να διεκδικήσουν θέσεις ηγεσίας και να εμπλακούν ενεργά στο δημόσιο χώρο, συμμετείχε στην εβδομάδα #IamRemarkable που διοργανώνει παγκοσμίως η Google.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πάνελ με θέμα «Γυναίκες και Ηγεσία στη Δημόσια Σφαίρα» το οποίο και μεταδόθηκε ζωντανά από το επίσημο κανάλι της διοργάνωσης. Προσκεκλημένες της Women

Act οι 4 γυναίκες υφυπουργοί της σημερινής κυβέρνησης κυρίες Φωτεινή Αραμπατζή (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Σοφία Ζαχαράκη (υφυπουργός Παιδείας), Δόμνα Μιχαηλίδου (υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) και Ζωή Ράπτη (υφυπουργός Υγείας).

Στη συζήτηση που συντόνισε η Πρόεδρος της Women Act κ. Μαίη Ζαννή, οι ομιλήτριες μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στην πολιτική τους πορεία έως σήμερα, υπογραμμίζοντας με τον πιο άμεσο τρόπο τον βαθμό δυσκολίας που έχει μια τέτοια επιλογή για τις γυναίκες.

Χάρις στα διαφορετικά σημεία εκκίνησής τους, οι τέσσερις υφυπουργοί έδωσαν σημαντική «εκ των έσω» πληροφόρηση σε όσες γυναίκες επιθυμούν να συμμετέχουν στην ενεργό πολιτική, τονίζοντας, όμως, ότι αξίζει τον κόπο.

Η Φωτεινή Αραμπατζή μίλησε για την αμφισβήτηση που αντιμετωπίζει μια νέα υποψήφια πολιτικός στην περιφέρεια, η Σοφία Ζαχαράκη επέμεινε στο ότι η δουλειά ενός ατόμου θα πρέπει να αξιολογείται με βάση τις ικανότητές του και μόνο, η Δόμνα Μιχαηλίδου επεσήμανε το πόσο σημαντικές είναι οι κοινωνικές δομές που προσφέρουν υποστήριξη στους εργαζόμενους γονείς και τέλος η Ζωή Ράπτη μίλησε για την άδικη αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται μια γυναίκα όταν ετοιμάζεται να αρθρώσει τον δικό της λόγο ανάμεσα σε άνδρες πολιτικούς.

Για πρώτη φορά το σύνολο των γυναικών που κατέχουν κυβερνητικές θέσεις σε αυτό το επίπεδο, κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν και να μοιραστούν ανοιχτά τις πραγματικές διαστάσεις της προσπάθειας που καταβάλουν οι υποψήφιες και οι ενεργές πολιτικοί, επιδιώκοντας να δείξουν τον δρόμο στις επόμενες.

Η εκδήλωση της Women Act, της μοναδικής οργάνωσης στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με την ενδυνάμωση των γυναικών σε αυτό που αποκαλείται «Leadership in the Public Sphere» εντάσσεται στη στρατηγική τής ισότιμης ανάδειξης των γυναικών στο δημόσιο διάλογο και τα κέντρα λήψης αποφάσεων που υλοποιεί ο φορέας.

Μπορείτε να δείτο το βίντεο της συζήτησης εδώ.

Ποια είναι η Women Act

Η Women Act είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που διεκδικεί το δικαίωμα των γυναικών στις ίσες ευκαιρίες. Σκοπός της οργάνωσης είναι η ενδυνάμωση των γυναικών έτσι ώστε να αναπτύξουν πλήρως τις κοινωνικές, πολιτισμικές, πολιτικές, οικονομικές και επιχειρηματικές δυνατότητές τους. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζει γυναίκες από όλους τους επαγγελματικούς χώρους και όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Η δράση της Women Act είναι να υπογραμμίσει την ύπαρξη έμφυλων ανισοτήτων, να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο και να συμβάλλει στην προώθηση καλών πρακτικών για την καταπολέμησή τους. Παράλληλα, προσδοκεί να βοηθήσει δραστήριες γυναίκες να (α) αποκτήσουν ικανότητες και να τις χρησιμοποιήσουν για την προσωπική και επαγγελματική  εξέλιξη, (β) να συμμετέχουν ενεργά στο δημόσιο χώρο, (γ) να επιδιώξουν θέσεις ηγεσίας και συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ταυτόχρονα, ευελπιστεί να δημιουργήσει μια ενεργή ομάδα εθελοντών, που θα λειτουργήσουν ως «πρεσβευτές»  του μηνύματος της ισότητας και των ίσων ευκαιριών.

Η πρωτοβουλία της Women Act βρίσκει ολοένα και περισσότερη υποστήριξη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παραρτήματά της σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αυτή την στιγμή λειτουργούν hubs στην Θεσσαλονίκη και την Καβάλα την έναρξη των εργασιών των οποίων τίμησε με την παρουσία της και στις δύο πόλεις η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι, Πρέσβειρα του σκοπού της Women Act.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Women Act και τις μελλοντικές τις δράσεις:

https://women-act.org/

https://www.facebook.com/WomenActGreece/

https://www.instagram.com/womenactgreece/

https://twitter.com/womenact1

https://gr.linkedin.com/company/women-act-org

Keywords
Τυχαία Θέματα