Οι αλλαγές στην επιστρεπτέα προκαταβολή και το πιθανό «δώρο» για τις επιχειρήσεις

13:48 30/9/2020 - Πηγή: Fortune

Με διαφορετικό τρόπο αναμένεται να προχωρήσει ο τέταρτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, με το υπουργείο Οικονομικών να επανακαθορίζει την ισορροπία μεταξύ επιστρεπτέας και μη επιστρεπτέας ενίσχυσης.

Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να προσφέρει τη δυνατότητα ενός ποσοστού μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, ούτως ώστε να προσφερθεί για πρώτη φορά πραγματική οικονομική ενίσχυση σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τον κορωνοϊό αλλά και τις φυσικές καταστροφές που άφησε πίσω του ο κυκλώνας «Ιανός».

Όπως ανέφερε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,

Θεόδωρος Σκυλακάκης, μη επιστρεπτέο θα είναι ένα μέρος του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου λόγω κορωνοϊού ή τοπικού lockdown υπογραμμίζοντας πως αυτό θα δώσει στις επιχειρήσεις αφενός ρευστότητα και αφετέρου θα αποτελέσει πραγματική ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις είτε της πανδημίας είτε του lockdown στα έσοδά τους.

Απαντώντας σε  επίκαιρη ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κατσαφάδου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε  πως «είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους προς όφελος του τουριστικού προϊόντος όπως και  είναι σημαντικό ότι τα επόμενα χρόνια καλούμαστε απορροφήσουμε περίπου διπλάσιους πόρους, αυτό συνιστά πρόκληση μεγάλη και αφορά όλους μας».

Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης πάντως τόνισε πως ακόμα «δεν έχουμε δει το τέλος πανδημίας, θα είναι δύσκολοι οι επόμενοι 4-5 ίσως και 6 μήνες,  αναλόγως του τι θα συμβεί με τα εμβόλια, εμείς πρέπει να βρεθούμε κοντά επιχειρήσεις και εργαζόμενους».

Keywords
Τυχαία Θέματα