Ο Βαγγέλης Μαρινάκης νέος «μνηστήρας» για τη Forthnet

11:15 5/9/2019 - Πηγή: Fortune

«Σφήνα» Μαρινάκη στην πώληση της Forthnet σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που αναφέρουν ότι οι πιστώτριες τράπεζες, στον έλεγχο των οποίων έχει περάσει η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον επιχειρηματία.

Η προς συζήτηση συμφωνία εξαγοράς της Forthnet

περιλαμβάνει «κούρεμα» των δανειακών της υποχρεώσεων και με ενδιαφέρον αναμένεται το ύψος, που υπολογίζεται στα 40-50 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη δραστηριότητά της με επέκταση στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος. Έχοντας ασκήσει τα δικαιώματα που προέκυψαν ως κάτοχοι μετατρέψιμων ομολογιών, η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει ποσοστό 13,69%, η Εθνική Τράπεζα ποσοστό 11,01%, η Alpha Bank ποσοστό 7,69% και η Attika Bank 3,81%.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχουν επίσης η Wind Ελλάς με ποσοστό 22,17%, ενώ η Vodafone φέρεται να ελέγχει το 4,1%.

Όταν υπήρξαν οι πρώτες αναφορές στην αγορά περί ενδιαφέροντος για τη Forthnet, κύκλοι του Ομίλου Μαρινάκη είχαν αρκεστεί να αναφέρουν πως «εξετάζουμε κάθε ευκαιρία ισχυροποίησης μας στην ελληνική αγορά».

Υπενθυμίζεται ότι πρόταση για τη Forthnet είχε υποβάλλει και το επιχειρηματικό σχήμα Antenna Group – Blackstone, μια πρόταση που, όπως επισημαίνουν πηγές οικείες με το θέμα, διαφέρει από αυτή της πλευράς Μαρινάκη και η οποία φαίνεται να μην κινητοποίησε επαρκώς το ενδιαφέρον των τραπεζών. Το σχήμα Antenna Group – Blackstone είχε προχωρήσει και σε confirmatory due diligence προς τη Forthnet.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών πέτυχε βελτίωση του EBITDA κατά 5,3% στα 42,3 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2018 έναντι 40,2 εκατ. ευρώ το 2017, μια βελτίωση που ήρθε παρά την υπερφορολόγηση του κλάδου της συνδρομητικής τηλεόρασης και τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που διαμορφώνονται σε σχέση με πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του Pay TV.

Η Forthnet αριθμεί 927 χιλιάδες συνδρομές λιανικής, εξυπηρετώντας 669 χιλιάδες μοναδικά νοικοκυριά, 550 χιλιάδες συνδρομητές broadband και 478 χιλιάδες συνδρομητές Pay TV λιανικής και χονδρικής σε Ελλάδα και Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα