Ο Μπαράκ Ομάμα προειδοποιεί : «Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι αλήθεια και τι όχι»

της Danielle Abril

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρει ότι δύο από τις τρεις κορυφαίες ανησυχίες του για την επόμενη γενιά σχετίζονται με τον κλάδο της τεχνολογίας.

Πέρα από την ανησυχία του για την αλλαγή του κλίματος, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την άνοδο των ακραίων ανισοτήτων, καθώς και για το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η αποδιοργανωτική τεχνολογία. Είπε, συγκεκριμένα, ότι η τεχνολογία είναι εν μέρει υπεύθυνη για ένα σύνολο αξιών που επικεντρώνεται στο στάτους και ότι οι επιχειρήσεις

του διαδικτύου έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον που έχει προκαλέσει μαζική σύγχυση ως προς το τι είναι αξιόπιστο και τι όχι.

«Όταν έχεις μια μεγάλη αποδιοργανωτική τεχνολογία του διαδικτύου, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι στιγμές είναι επικίνδυνες» είπε. «Ένα μέρος του προβλήματος είναι ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι αλήθεια και τι όχι».

Ο Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές στο συνέδριο τεχνολογίας Dreamforce της Salesforce στο Σαν Φρανσίσκο την περασμένη Πέμπτη, όπου συνομίλησε με τον CEO της Salesforce, Marc Benioff. Ο διευθύνων σύμβουλος επίσης υποστήριξε ότι οι τεχνολογικές εταιρείες θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τα προϊόντα που διαθέτουν και τον κοινωνικό τους αντίκτυπο.

Η εμφάνιση του Προέδρου Ομπάμα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του κοινού, των κυβερνητικών αξιωματούχων και των εποπτικών αρχών επειδή δημιουργεί γόνιμο έδαφος για τη ρητορική μίσους και για ακραίες ιδεολογίες, καθώς και εργαλεία που επιτρέπουν σε ξένες δυνάμεις να αναμιγνύονται σε κρίσιμες εκλογές. Ο Ομπάμα επισημαίνει ότι η τεχνολογία – και ίσως οι εταιρείες που τη δημιουργούν – έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε λάθος μονοπάτια.

«Κυνηγάμε τα λάθος πράγματα και θέλουμε τα λάθος πράγματα, εν μέρει επειδή κινητοποιούμαστε από τα κοινωνικά μέσα και την τεχνολογία» είπε. «Ένα μεγάλο μέρος του θυμού και της απογοήτευσης έχει να κάνει με θέματα στάτους».

Και το στάτους, το οποίο αφορά το να βάζεις τον εαυτό σου πάνω από όλους τους άλλους, είναι η ρίζα της ομοφοβίας, του ρατσισμού και του σεξισμού. Αντί να παγιδευτούν σε ό,τι προωθεί η σύγχρονη τεχνολογία, ο Ομπάμα είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να επανεξετάσουν το τι θέλουν πραγματικά.

«Το πρόβλημα της επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων δεν είναι απλώς θέμα εξεύρεσης μιας σωστής τεχνικής λύσης· αφορά και το πώς θα αποκαταστήσουμε κάποια αίσθηση των κοινών μας αξιών», τόνισε.

Ο πρώην πρόεδρος τόνισε επίσης τη σημασία της προώθησης της διαφορετικότητας, λέγοντας ότι «δεν είναι φιλανθρωπία», αλλά κάτι που βοηθά τις επιχειρήσεις να αποφύγουν τα «τυφλά σημεία». Οι εταιρείες τεχνολογίας, ειδικότερα, είναι από τις χειρότερες όσον αφορά την πρόσληψη ποικιλόμορφου εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα αρκετές εταιρείες να έχουν αξιοσημείωτα προβλήματα όταν τα προϊόντα τους κάνουν διακρίσεις στη βάση του χρώματος των χρηστών.

Πάντως, ο Ομπάμα δεν άσκησε μόνο κριτική στην τεχνολογική βιομηχανία. Αντίθετα, είπε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, αλλά παραδέχτηκε ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να συμβεί αυτό.

«Πιστεύω ακόμα ότι το Διαδίκτυο θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να δούμε ο ένας τον άλλο και να έρθουμε πιο κοντά», είπε. «Όμως, τώρα ενθαρρύνει τον κατακερματισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα