Λ. Μενδώνη στο Reuters: Η Ελλάδα θα εντείνει την εκστρατεία της για επιστροφή των Γλυπτών

10:31 31/1/2020 - Πηγή: Fortune

«Η Ελλάδα θα εντείνει την εκστρατεία της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από την Βρετανία και αναμένει να κερδίσει μεγαλύτερη στήριξη από Ευρωπαίους εταίρους της καθώς εξασθενεί η βρετανική επιρροή, ελέω Brexit», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Reuters η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Ελληνίδα υπουργός τόνισε

πως πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες αυτή τη στιγμή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Είναι η νοοτροπία που έχει αλλάξει, το γεγονός ότι η Βρετανία έχει αποστασιοποιηθεί από την ευρωπαϊκή οικογένεια, και συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Πιστεύω ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για την μόνιμη επιστροφή τους», ανέφερε.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου παρουσιάστηκε η έκδοση των Πρακτικών της Διεθνούς Ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», η Λίνα Μενδώνη επισήμανε πως «καθώς η Βρετανία αποστασιοποιείται από την Ευρώπη και τις ιδέες που πρεσβεύει, η Ελλάδα, ξεπερνώντας την πρόσφατη κρίση, θα έχει την ευκαιρία τα επόμενα χρόνια να προσελκύσει την προσοχή και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης».

Η υπουργός Πολιτισμού συμπλήρωσε πως η Ελλάδα «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», κατηγορώντας τον λόρδο Έλγιν ότι «δεν ήταν τίποτε περισσότερο παρά ένας κλέφτης».

«Με κίνητρο το οικονομικό κέρδος, τη δημοσιότητα και την αυτοπροβολή, ο Έλγιν πήρε παράνομα και ανάρμοστα μέτρα για να αποσπάσει από την Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα καθώς και μια πληθώρα άλλων αρχαιοτήτων σε μια κατάφωρη ενέργεια σειράς κλοπών», συμπλήρωσε η υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα