Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη βουλή για τα εργασιακά

15:56 14/2/2020 - Πηγή: Fortune

«Ο κύκλος της αντιπαράθεσής μας επέτρεψε να δούμε ποιος βρίσκεται σήμερα στο παρόν και ποιος επιθυμεί διακαώς την επιστροφή στο παρελθόν», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη δευτερολογία του στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τα εργασιακά θέματα. «Δεν είστε στο εδώ και τώρα. Είστε στο εκεί και τότε. Είστε στο 2014», τόνισε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Συνολικά, επισημαίνοντας ότι θα έδινε απαντήσεις σε όλα

τα θέματα που τέθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, κατηγόρησε ειδικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως υιοθετεί έναν λόγο «που είναι ξεπερασμένος από τα γεγονότα», πως επιστρέφει στην αντιπολίτευση με τα «μαγκάλια» αλλά και πως ξεχνά ότι κυβέρνησε για 4,5 χρόνια και οι πολίτες έχουν χρεώσει στο ΣΥΡΙΖΑ τις συνέπειες της πολιτικής του γι αυτό και τον έστειλαν στην αντιπολίτευση. Και πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι αν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα. Δεν έχει επιστρέψει, αλλά η πορεία τους τελευταίους μήνες είναι στη θετική κατεύθυνση. Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με την δική σας κρίση την εσωτερική, την οποία προσπαθείτε να την εξάγετε». Και συνέχισε σε υψηλούς τόνους: «Αν συνεχίσετε σε αυτή την γραμμή, την κυβέρνηση μπορεί να την διευκολύνετε αλλά δεν κάνετε καλό στην χώρα. Κάτι παραπάνω περιμένουν οι πολίτες από αυτό που βλέπουμε σήμερα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με όσα είπε για τους εργαζομένους στις τράπεζες: «ενδιαφέρεστε για τις τράπεζες εσείς που τις κλείσατε, κόπτεστε για τους εργαζομένους σε αυτές όταν η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν αποκλειστικό δικό σας έργο; Εκπλήσσομαι πραγματικά με το θράσος σας που οι ευθύνες της δικής σας κυβέρνησης σε αντίθεση με την αξιολόγηση της συλλογικής ζημιάς που επιβάλατε στη χώρα, το κόστος είναι μετρήσιμο, το χρεώνεστε εσείς και είναι πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ».

Για το θέμα της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που καθορίζεται με σαφήνεια από τον νόμο ώστε να μη δημιουργούνται «θέματα επέκτασης κλαδικών συμβάσεων με υπουργικές αποφάσεις που κινδυνεύουν τώρα να κριθούν άκυρες από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε την αναφορά του κ. Τσίπρα περί προειδοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς για επικείμενο έλεγχο, ζητώντας του να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει ότι «κάποιος σφύριξε στην Τράπεζα ότι έρχονται ελεγκτές». Και πρόσθεσε: «Σας κατέθεσα μια σειρά από στοιχεία. Τα νούμερα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Αυξήθηκαν οι έλεγχοι ΣΕΠΕ. Αυξήθηκαν τα ποσά των βεβαιωμένων προστίμων. Αυξήθηκαν σημαντικά οι έλεγχοι που έκανε ο ΕΦΚΑ», επισημαίνοντας αντίθετα ότι από στοιχεία «φαίνεται το πόσο μειωμένοι ήταν οι έλεγχοι τον Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο», πριν από τις εκλογές με τον υπαινιγμό «γιατί άραγε;» και υπογραμμίζοντας πως αντίθετα οι έλεγχοι «μετά τις εκλογές διπλασιάστηκαν».

Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης απάντηση για το ζήτημα του βάσιμου λόγου απόλυσης τονίζοντας πως δεν υπήρξε αντίδραση από τον κόσμο της εργασίας καθώς εις εκ των λόγων κατάργησης της σχετικής διάταξης είναι ότι «οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα ο λόγος απόλυσής τους».

Για τα προγράμματα επιμόρφωσης ο κ. Μητσοτάκης είπε «αν υποθέτουμε ότι έχουμε κονδύλια επιμόρφωσης 5.500 επιστημόνων και έχουμε δύο επιλογές: η πρώτη αφορά την ανανέωση υπαρχόντων ή να ξεκινήσουμε νέο για άλλους 5.500, τι προτιμάτε; 11.000 εργαζόμενους με ένα έτος εμπειρία ή 5.500 εργαζόμενους με 2 έτη εμπειρίας; Εσείς τι κάνατε, προχωρήσατε σε προσλήψεις 5.500 για ένα έτος και τους κλείσατε το μάτι λέγοντας τους ότι αν ξαναβγείτε θα τους ανανεώσετε τη σύμβαση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι δεν υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ ικανή απορροφητικότητα των κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Εκτεταμένη αναφορά έκανε και στην επίθεση που δέχθηκε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, παραπέμποντας σε μη υλοποιημένες δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα και αντιτείνοντας: «Μας καταγγείλατε ότι τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Εμείς κάνουμε απολογισμό του έργου μας συνεχώς γιατί υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Σας φαίνεται περίεργο, αλλά έχετε 3,5 χρόνια να το συνηθίσετε».

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν είναι στην αίθουσα όταν μιλά ο Γιάνης Βαρουφάκης και αναφέρθηκε σε προτροπή που δέχθηκε από τον τελευταίο «να δώσουμε τα πλεονάσματα για να πάρουμε τα εργασιακά. Σοβαρά; Έτσι προέκυψαν τα υπερπλεονάσματα; Ίσως τελικά θα χρειαστεί κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη για να καταλάβουμε τελικά τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015», κατέληξε.

Σχέδιο νόμου για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας

Την κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου «για την εκ νέου ρύθμιση της αγοράς εργασίας απέναντι στη νέα γενικευμένη απειλή της εργολαβοποίησης των εργαζομένων και την καθολική κάλυψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», προανήγγειλε στην δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη είπε: «Η κατάσταση της χώρας δεν είναι ούτε εύκολη ούτε ειδυλλιακή αντί για γαλανό ουρανό που υποσχεθήκατε συγκεντρώνονται σύννεφα σε όλους τους τομείς».

Αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας που έχασε πρόσφατα τις εκλογές παρά τα θετικά νούμερα σε όλους τους οικονομικούς δείκτες – στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας – λέγοντας ότι η Ιρλανδία μας διδάσκει ότι ούτε οι ρυθμοί ανάπτυξης ούτε το ποσοστό ανεργίας δεν βοηθούν από μόνοι τους αν δεν βελτιωθούν οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. «Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας έχασε τις εκλογές γιατί δεν έφερε βελτίωση στην ζωή των πολιτών του» είπε ο κ . Τσίπρας και ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαλύει τις εργασιακές σχέσεις για να κάνει το χατίρι των βιομηχάνων.

Σήμερα αντί για γαλάζιο ουρανό οι πολίτες βλέπουν σύννεφα παντού, είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε αναφορά στο προσφυγικό λέγοντας ότι σύννεφα μαζεύονται στο προσφυγικό και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θυσιάζει τα νησιά του Αιγαίου «γιατί δεν μπορείτε να επιβάλλεται το αυτονόητο να μεταφέρετε πρόσφυγες στην ενδοχώρα». Υποστήριξε ότι ούτε στην οικονομία υπάρχει βελτίωση.

Απάντησε στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ρωτώντας πώς θα βελτιώσει τα προγράμματα του ΟΑΕΔ όταν στον προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση του σχετικού κονδυλίου.

Έκλεισε με το θέμα του κατώτατου μισθού. Κατέθεσε διάγραμμα με το οποίο έδειχνε ότι η μόνη χώρα της ΕΕ που ο κατώτατος μισθός το 2020 είναι χαμηλότερος από το 2010 είναι η Ελλάδα, παρότι, όπως ανέφερε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κι άλλες χώρες είχαν μνημόνια. Απάντησε στην κ. Γεννηματά που πρότεινε να αναλάβουν την ευθύνη οι κοινωνικοί εταίροι μέσα από διαπραγματεύσεις για το ύψος του κατώτερου μισθού. «Δεν έχω αντίρρηση, αλλά αν είναι να συμφωνήσουμε πρώτα στην καθιέρωση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετά ας αναλάβουν την ευθύνη οι κοινωνικοί εταίροι». Γι’ αυτό πρόσθεσε να ξεκινήσουμε από 7,5% για το 2020 και για το 2021.

Κλείνοντας και απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε πει ότι δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία δίχως υγιείς επιχειρήσεις, ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία και ισχυρή χώρα χωρίς ποιότητα στην εργασία». Ζήτησε, τέλος από τον πρωθυπουργό στο θέμα του κατώτατου μισθού να απευθυνθεί, όχι στην αντιπολίτευση, αλλά στους εργαζόμενους -των τραπεζών, των λιπασμάτων Καβάλας των ΕΛΠΕ- που υποβαθμίζονται οι συνθήκες εργασίας τους, να απαντήσει στους 880.000 εργαζόμενους που είδαν πέρυσι αύξηση των αμοιβών τους και στο ένα εκατομμύριο που θα επωφεληθούν εάν δοθούν οι αυξήσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Σε αυτούς να απευθυνθείτε και σε αυτούς να απολογηθείτε», είπε χαρακτηριστικά.

Κυριάκος Βελόπουλος: Κυνηγάτε τους ξένους επενδυτές με το ντουφέκι και επιβάλλετε υψηλή φορολόγηση στους Έλληνες

«Από τους άλλους αρχηγούς άκουσα εκθέσεις ιδεών, θεωρίες και εικοτολογίες», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και προσέθεσε «αναμίξατε την αλήθεια με το ψέμα και είπατε μισές αλήθειες».

Συνεχίζοντας ο κ. Βελόπουλος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή πλούτου με ισχυρή φορολόγηση.

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις. Αν θεωρείτε ότι επιχειρήσεις είναι τα καφέ μπαρ και τα σουβλατζίδικα κάνετε λάθος. Είναι μικρές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών δεν είναι επενδύσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και προσέθεσε: «Όλοι σήμερα γίνονται δημοσιογράφοι, τραγουδιστές, σεφ και ποδοσφαιριστές. Ας δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να διαλέξουν επαγγέλματα του μέλλοντος. Έχουν πανεπιστημιακή βοτανολογία στη Ρωσία, στη Γερμανία, στη Σκωτία και στην Ελλάδα με τόσα βότανα δεν έχουμε. Το πρόβλημα της χώρας μας είναι το παραγωγικό μοντέλο της. Δεν στηρίζετε την πρωτογενή παραγωγή, την εξόρυξη πετρελαίου. Ο τουρισμός δεν είναι πηγή πλούτου. Αν αύριο γίνει μια εχθρική κίνηση από την Τουρκία όλοι θα ακυρώσουν τις κρατήσεις στην Ελλάδα. Ο τουρισμός έχει παθογένεια λόγω της επικίνδυνης συμπεριφοράς της Τουρκίας. Άρα πρέπει να στραφούμε σε άλλους τομείς. Ας πούμε στην εξόρυξη πετρελαίου. Το πλαστικό που χρησιμοποιούμε έχει σαν πρώτη ύλη το πετρέλαιο. Κάνετε νέες δομές για να έχουν δουλειά τα παιδιά μας».

Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας ο κ. Βελόπουλος αμφισβήτησε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Όποιος δουλεύει μια ώρα την εβδομάδα δεν είναι άνεργος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Μόνο ο ΟΑΕΔ μπορεί να μας δώσει πραγματικά στοιχεία», ανέφερε.

Επισήμανε ότι «η ανεργία των νέων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, φθάνει το 15,8%» και τόνισε: «Αντί να οργανωθούμε και να δημιουργήσουμε παραγωγή πλούτου και να μένουν οι νέοι στην Ελλάδα, τους καλείτε να αφήσουν την δουλειά που έχουν και έρθουν να εργασθούν για 3.000 ευρώ. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μια ειδική επιτροπή από όλα τα κόμματα και να σχεδιάσουμε τρόπους για να έρθουν τα παιδιά στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των εξαγωγών. «Δεν λέει τίποτε η αύξηση των εξαγωγών εάν οι πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες. Αυτό είναι δημιουργική λογιστική», σημείωσε με έμφαση και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης: «Είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι ο φορολογικός συντελεστής πήγε στο 9% έως 10.000 ευρώ και τον χειροκροτήσατε όταν εισόδημα έως 8.500 ευρώ ήταν αφορολόγητο. Λέτε ότι μειώσατε τον ΕΝΦΙΑ. Ποιος τον επέβαλε; Δεν τους λέτε όμως ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση γιατί θα επηρεάσει άλλους 20 φόρους. Παίζετε με τις λέξεις. Κάνετε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος έκανε περισσότερους ελέγχους για την καταβολή εισφορών, δηλαδή για το ποιος είχε την καλύτερη Αστυνομία. Έχετε αναρωτηθεί γιατί ο εργοδότης αποφεύγει να πληρώσει εισφορές; Γιατί οι εισφορές είναι υψηλές ενώ δεν παρέχονται ανάλογης ποιότητας υπηρεσίες στον ασφαλισμένο».

Ο κ. Βελόπουλος ήταν επικριτικός και στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων. «Είπατε ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επενδυτής και επιχειρηματίας στην Ελλάδα. Μα η Cosco, η Fraport η ΕΝΙ είναι κρατικές! Αυτοί μπορούν να είναι επιχειρηματίες και μόνο η Ελλάδα δεν μπορεί; Όταν όμως βάζετε όλους τους κομματικούς σας σε θέσεις συμβούλων και προέδρων πώς να μην χρεοκοπήσουν οι ΔΕΚΟ; Δεν χρεοκόπησαν ξαφνικά», τόνισε και προσέθεσε: «Στο μόνο που πάτε καλά είναι να χρεοκοπείτε εταιρείες και μετά να τις πουλάτε. Αντί να λέτε συγγνώμη που δεν διαχειριστήκατε καλά την ΔΕΗ, δεν την αναπτύσσετε, μια εταιρεία κεφαλαιώδους σημασίας, πάτε τώρα να την πουλήσετε. Ξεκινά ένας (ο ΣΥΡΙΖΑ) το λάθος και ο επόμενες έρχεται και το συνεχίζει, για να υπάρχει διασπορά της ευθύνης».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προέτρεψε: «Αφήστε τον Έλληνα να βγάλει τα λεφτά του από τα σεντούκια και τα στρώματα και να τα μεταφέρει στις τράπεζες για να δοθούν δάνεια για επενδύσεις. Βγάλτε από το μυαλό σας την λογική του αστυνομικού. Εμείς εδώ έχουμε την τραπεζική αστυνομία. Δεν μπορεί η Γερμανία να μην έχει τέτοιο σύστημα και να έχουμε εμείς. Εμείς γιατί κάνουμε τους αστυνομικούς και κυνηγάμε αυτόν που πάει τα λεφτά του στην τράπεζα; Αυτός είναι ο πόνος του Έλληνα. Να έχει στην άκρη 5.000-10.000 ευρώ. Αυτό δεν είναι μαύρο χρήμα. Το μαύρο χρήμα προέρχεται από ναρκωτικά, από όπλα, από εμπόριο γυναικών. Σταματήστε να λειτουργείτε αστυνομικά. Δεν μπορείτε να κυνηγάτε τους ξένους επενδυτές με το ντουφέκι για επενδύσεις που ποτέ δεν έρχονται και να επιβάλλετε υψηλή φορολόγηση στους Έλληνες που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα. Αύριο το πρωί μπορείτε να φέρετε 6 δισ. ευρώ από την Βουλγαρία. Είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που είναι στην γείτονα. Να τις φέρετε εδώ και να φορολογηθούν με 10% και να σας φέρουν έσοδα 1,5 δισ. ευρώ».

Γεννηματά: «Οι δήθεν κόντρες ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζουν την πραγματικότητα στο χώρο της εργασίας»

«Η σημερινή κυβέρνηση βαδίζει στις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα. Οι δήθεν κόντρες δεν αλλάζουν την πραγματικότητα στο χώρο της εργασίας», τόνισε στη δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά προσθέτοντας πως «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δήθεν κονταροχτυπιούνται κλείνοντας ο ένας το μάτι στον άλλο». Απάντησε δε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλία για τον κατώτατο μισθό λέγοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε το φλερτ κανενός, μέρα που είναι. Ο κόσμος σάς έχει πάρει χαμπάρι. Χάσατε την ευκαιρία για τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού όταν ήσασταν κυβέρνηση. Τα άλλα είναι λόγια του αέρα. Μιλούν οι πράξεις».

Η κ. Γεννηματά επέμεινε στην πρότασή της να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός από τους κοινωνικούς εταίρους και να κατοχυρωθεί στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, απευθυνόμενη αφενός στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρότεινε, αν επιθυμεί, να συζητήσουν στη Βουλή τη αναφορά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην πρόσφατη συνέντευξή του για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009 στη δημοσιονομική κρίση της χώρας, κι αφετέρου στον Αλέξη Τσίπρα αν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει.

Η Φώφη Γεννηματά διατύπωσε οκτώ προτάσεις για την κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων και δήλωσε ότι θα στηρίξει κάθε θετική προσπάθεια για τη συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας αφού εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ κράτησε επιφυλάξεις για το κυβερνητικό σχέδιο εξυγίανσης εκφράζοντας ανησυχία για κλείσιμο της επιχείρησης ή τμηματικής πώλησης ή μεταφοράς του εργοστασίου στη Βόρεια Μακεδονία ή στην Τουρκία.

Keywords
τσιπρας, βουλη, κοντρα, αλέξης τσίπρας, στην κ, συριζα, ελλαδα, τραπεζες, σεπε, εφκα, εκλογες, νέα, οαεδ, σεφ, ρωσία, πετρελαιο, ελστατ, ενφια, ΔΕΚΟ, δεη, εταιρεία, νεα δημοκρατια, φλερτ, λαρκο, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, βαρουφακης, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, αφορολογητο 2020, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, μιλα, χωρες, ρωσία, το θεμα, αστυνομια, αφορολογητο, βημα, βοτανα, βουλγαρια, γερμανια, δανεια, δουλεια, εθνικη, ελστατ, θεμα, ιρλανδια, λαρκο, ναρκωτικα, νησια, οικονομια, πειραιως, ρωτησε, σεπε, σεφ, σημερινη, υλη, υψος, φλερτ, ψεμα, ωρα, αυξηση, ανεργια, βελοπουλος, βορεια, βρισκεται, γινει, γινονται, γειτονα, δυνατοτητα, δικη, δωσει, εγινε, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεσεις, ελπε, εβδομαδα, επαγγελματα, επενδυτης, επενδυσεις, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ετη, ετος, ευθυνη, ευρωπη, εφυγε, ζωη, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, θετικη κατευθυνση, θεωριες, θρασος, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κυκλος, λαθος, λεφτα, λογια, λογο, μαυρο, μακεδονια, ματι, μηνες, μισθος, μητσοτακης, μειωση, μπορειτε, μυαλο, οκτω, παιδια, πηγη, ποιοτητα, προγραμματα, προσληψεις, πρωι, ρυθμιση, ρυθμοι, συνεχεια, σειρα, σκωτια, σχεδιο, τουρκια, τουρισμος, τριτη, υγιεις, υψηλη, φωφη, φωφη γεννηματα, χρημα, εμφαση, χωρα, λεξεις, στην κ, τραπεζα, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα