Κοινό μήνυμα 21 αρχηγών κρατών-μελών της Ε.Ε. για την ημέρα της Ευρώπης

14:00 9/5/2019 - Πηγή: Fortune

«Η Ευρώπη είναι η πολυτιμότερη ιδέα που είχαμε ποτέ», τονίζουν, σε κοινή δήλωσή τους, 21 Αρχηγοί Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος- που δημοσιεύεται σήμερα – 9 Μαΐου- Ημέρα της Ευρώπης και 74η επέτειος από το τέλος του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου.

«Μόνο μια ισχυρή Κοινότητα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της τρομοκρατίας, της παγκοσμιοποίησης και

της μετανάστευσης δεν σταματούν σε εθνικά σύνορα. Θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές με επιτυχία και να συνεχίσουμε στον δρόμο προς την οικονομική και κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, μόνον εάν εργασθούμε μαζί, ως ισότιμοι Εταίροι σε θεσμικό επίπεδο», τονίζουν στην κοινή δήλωσή τους οι 21 Ευρωπαίοι Πρόεδροι Δημοκρατίας, οι οποίοι καλούν τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκήσουν μαζικά το δικαίωμα της ψήφου στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Κοινής Έκκλησης για την Ευρώπη των 21 Αρχηγών Κρατών-Μελών της ΕΕ, ενόψει των Ευρωπαϊκών εκλογών τον Μάιο 2019.

«Η Ευρώπη είναι η πολυτιμότερη ιδέα που είχαμε ποτέ

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει συμβάλλει στην ευόδωση μιας ελπίδας αιώνων για την ειρήνη στην Ευρώπη, αφότου οι ανεξέλεγκτοι εθνικισμοί και άλλες ακραίες ιδεολογίες την οδήγησαν στη βαρβαρότητα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Ακόμη και σήμερα, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θεωρούμε την ειρήνη και την ελευθερία, την ευημερία και την ευδαιμονία ως δεδομένα αγαθά. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμμετάσχουμε όλοι, ενεργώς, στη μεγάλη ιδέα μιας ειρηνικής και ενοποιημένης Ευρώπης.

Οι εκλογές του 2019 έχουν ιδιαίτερη σημασία: Είσθε εσείς, οι Ευρωπαίοι πολίτες, που θα αποφασίσετε ποια πορεία θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι εμείς, οι Αρχηγοί των Κρατών της Βουλγαρίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Δημοκρατίας της Κύπρου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Αυστρία, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Φινλανδίας, καλούμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, που έχουν το δικαίωμα ψήφου, να συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα τέλη Μαίου 2019.

Οι Λαοί της Ευρώπης έχουν ενωθεί, με τη δική τους ελεύθερη βούληση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της εμπιστοσύνης, εντός της και μεταξύ των Μελών της. Μία Ένωση, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ευρώπης. Στην Ευρωπαϊκή μας Ένωση, τα εκλεγμένα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – εν δηλαδή οι Κυβερνήσεις όλων των Κρατών Μελών – αποφασίζουν ως προς το ποιοι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται στην Ευρώπη και πώς πρέπει να δαπανάται ο προϋπολογισμός της Ευρώπης.

Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι

Για πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη, ιδίως μεταξύ της Νέας Γενιάς, η ευρωπαϊκή ιθαγένεια έχει καταστεί δεύτερη φύση. Δεν αποτελεί αντίφαση το ότι μπορεί να αγαπούν το χωριό τους, την πόλη τους, την περιοχή τους ή το Έθνος τους και, ταυτόχρονα, να παραμένουν αφοσιωμένοι Ευρωπαίοι.

Η Ευρώπη μας είναι ικανή να αντιμετωπίσει ενωμένη τις προκλήσεις

Τους τελευταίους μήνες, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που κάποιοι συζητούν την ανατροπή ενός ή παραπάνω βημάτων της ολοκλήρωσης, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία, ή η κατάργηση κοινών θεσμών. Είναι η πρώτη φορά που Κράτος- Μέλος εκφράζει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, άλλες φωνές ζητούν μεγαλύτερη ενδυνάμωση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωζώνης ή ζητούν μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Οι απόψεις για τα θέματα αυτά μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των Πολιτών και των Κυβερνήσεων των Κρατών-Μελών, καθώς και μεταξύ ημών των Αρχηγών των Κρατών-Μελών. Ωστόσο, όλοι συμφωνούμε ότι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ενότητα είναι αναγκαία, και ότι θέλουμε να προωθήσουμε την Ευρώπη ως Ένωση. Μόνο μια ισχυρή Κοινότητα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της τρομοκρατίας, της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, και της μετανάστευσης δεν σταματούν σε εθνικά σύνορα. Θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές με επιτυχία και να συνεχίσουμε στον δρόμο προς την οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση και ανάπτυξη, μόνο εάν εργαστούμε μαζί ως ισότιμοι εταίροι σε θεσμικό επίπεδο.

Θέλουμε μια ισχυρή και ολοκληρωμένη Ευρώπη

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση, μια Ένωση που έχει κοινούς θεσμούς, μια Ένωση που συνεχώς αξιολογεί το έργο της με κριτικό πνεύμα και έχει την ικανότητα να μεταρρυθμίσει την οντότητά της, μια Ένωση που στηρίζεται στους Πολίτες της και στα Κράτη Μέλη της ως ζωτικής σημασίας βάση.

Αυτή η Ευρώπη έχει ανάγκη από μία δυναμική πολιτική συζήτηση για την καλύτερη πορεία προς το μέλλον, με αφετηρία τη Διακήρυξη της Ρώμης, της 25ης Μαρτίου 2017. Η Ευρώπη είναι σε θέση να αντέξει ένα πολύ ευρύ φάσμα απόψεων και ιδεών. Δεν πρέπει όμως να υπάρξει επιστροφή σε μία Ευρώπη, στην οποία οι Χώρες δεν είναι πλέον ισότιμοι εταίροι αλλά αντίπαλοι.

Η ενωμένη Ευρώπη μας χρειάζεται την ισχυρή ψήφο των Πολιτών της. Για τον λόγο αυτό σας καλούμε να ασκήσετε το δικαίωμα της ψήφου σας. Είναι το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον αυτό, για το οποίο ψηφίζουμε.

Rumen Radev

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας

Milos Zeman

Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας

Frank-Walter Steinmeier

Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Kersti Kaljulaid

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας

Michael D. Higgins

Πρόεδρος της Ιρλανδίας

Prokopiοs Pavlopoulos

Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Emmanuel Macron

Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας

Kolinda Grabar-Kitarovic

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας

Sergio Mattarella

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας

Nikos Anastasiadis

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου

Raimonds Vejonis

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λετονίας

Dalia Grybauskaite

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας

Janos Ader

Πρόεδρος της Ουγγαρίας

George Vella

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας

Alexander Van der Bellen

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αυστρίας».

Andrzej Duda

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας

Marcelo Rebelo de Sousa

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας

Klaus Johannis

Πρόεδρος της Ρουμανίας

Borut Pahor

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας

Andrej Kiska

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβακίας

Sauli Niinisto

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας

Keywords
Τυχαία Θέματα