Κάμαλα Χάρις: H πορεία μέχρι την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, ο συμβολισμός της εκλογής της και οι τεράστιες προκλήσεις

12:15 8/11/2020 - Πηγή: Fortune

Η Κάμαλα Χάρις έγραψε την ιστορία το Σάββατο ως η πρώτη μαύρη γυναίκα που εκλέχθηκε αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σπάζοντας τα εμπόδια που έχουν διατηρήσει τους άνδρες- σχεδόν όλοι λευκοί- εδραιωμένους στα υψηλότερα κλιμάκια της αμερικανικής πολιτικής για περισσότερο από δύο αιώνες.

Η 56χρονη γερουσιαστής της Καλιφόρνιας, που είναι επίσης το πρώτο άτομο νοτιοασιατικής καταγωγής που εκλέγεται στην αντιπροεδρία, εκπροσωπεί την πολυπολιτισμικότητα που καθορίζει την Αμερική αλλά απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τα κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον. Η μαύρη ταυτότητά

της τής έχει επιτρέψει να μιλάει με προσωπικούς όρους σε μια χρονιά συνειδητοποίησης της αστυνομικής βαρβαρότητας και του συστημικού ρατσισμού. Ως εκείνη που εκλέχθηκε στο υψηλότερο κυβερνητικό αξίωμα όπου κατάφερε ποτέ να εκλεγεί γυναίκα, η νίκη της δίνει ελπίδα σε γυναίκες που απογοητεύθηκαν από την ήττα της Χίλαρι Κλίντον πριν από τέσσερα χρόνια.

Η Χάρις υπήρξε ένα ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική ζωή των Δημοκρατικών για πάνω από δύο δεκαετίες, υπηρετώντας ως εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο και γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας πριν γίνει γερουσιαστής των ΗΠΑ. Αφότου η Χάρις ολοκλήρωσε τη δική της προεδρική εκστρατεία για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν την αξιοποίησε με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε. Οι δυο τους θα ορκιστούν πρόεδρος και αντιπρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου.

Η επιλογή της ως αντιπρόεδρος του Μπάιντεν έχει πρόσθετη σημασία γιατί αυτός θα είναι ο γηραιότερος πρόεδρος που εκλέχθηκε ποτέ, στα 78 του χρόνια, και δεν έχει δεσμευτεί ότι θα επιδιώξει μια δεύτερη θητεία το 2024.

Η Χάρις συχνά παρουσίασε την υποψηφιότητά της ως μέρος της υποτιμημένης κληρονομιάς των πρωτοπόρων μαύρων γυναικών που ήρθαν πριν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της εκπαιδευτικού Μέρι Μακλέοντ Μπέθουν, της ακτιβίστριας υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων Φάννι Λου Χαμέρ και του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Σέρλι Τσίσολμ, της πρώτης Μαύρης υποψήφιας που επεδίωξε να λάβει το προεδρικό χρίσμα ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα, το 1972.

«Δεν διδάσκουμε συχνά τις ιστορίες τους», δήλωσε η Χάρις τον Αύγουστο ενώ αποδεχόταν το χρίσμα του κόμματός της ως αντιπροέδρου. «Αλλά ως Αμερικανοί, όλοι στεκόμαστε στους ώμους τους».

Αυτή η ιστορία ήταν στο μυαλό της Sara Twyman πρόσφατα καθώς παρακολουθούσε την εκστρατεία της Χάρις στο Λας Βέγκας και φορούσε μια μπλούζα με το όνομα της γερουσιαστή. «Είναι καιρός να φτάσει μια γυναίκα στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησής μας», δήλωσε η Twyman, η οποία είναι 35 ετών και Μαύρη.

Παρά τον ενθουσιασμό που περιβάλλει τη Χάρις, αυτή και ο Μπάιντεν αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του βαθέματος των φυλετικών εντάσεων στις ΗΠΑ στον απόηχο μιας πανδημίας που έχει κοστίζει τη ζωή δυσανάλογα πολλών έγχρωμων ανθρώπων κα μιας σειράς δολοφονιών Μαύρων Αμερικανών από αστυνομικούς.

Πάντως, η προηγούμενη δουλειά της Χάρις ως εισαγγελέας έχει προκαλέσει σκεπτικισμό μεταξύ των προοδευτικών και των νέων ψηφοφόρων που ζητούν απ’ αυτήν να στηρίξει σαρωτικές θεσμικές αλλαγές στην αστυνόμευση, την πολιτική για τα ναρκωτικά, και αλλού, και όχι απλώς μικρές μεταρρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα