Ιωάννης Καλλιάς (TÜV AUSTRIA Hellas): Η πιστοποίηση είναι εχέγγυο αξιοπιστίας και επιχειρηματικής επιτυχίας

14:09 14/6/2021 - Πηγή: Fortune

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ανθρώπινες σχέσεις, έτσι και στην περίπτωση των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις εταιρείες και τους πελάτες- συνεργάτες τους, η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο, επιμονή και συνέπεια για να χτιστεί.

Η πανδημία έφερε έντονα στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας και της αξιοπιστίας, θέτοντας τις βάσεις για την υιοθέτηση στρατηγικών που δίνουν έμβαση στην ευελιξία και την προσαρμοστικότητα στις γρήγορες αλλαγές, στη βιωσιμότητα,

αλλά και στο κοινωνικό αποτύπωμα. Στο σύνολό της η αγορά έγινε πιο απαιτητική, επαναξιολογήθηκαν οι υφιστάμενες συνεργασίες και τα standards ανέβηκαν ακόμα πιο ψηλά. Ανεκτίμητο εργαλείο για τον διαχωρισμό των σωστών επαγγελματιών από εκείνους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ήταν και παραμένουν οι πιστοποιήσεις.

Ο CEO της TÜV AUSTRIA Hellas, Ιωάννης Καλλιάς μιλά στο Fortune για τις πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας που έχουν δημιουργηθεί στο επιχειρείν, τη σημασία των πιστοποιήσεων, ενώ εστιάζει και στους περιβαλλοντικούς στόχους που φέρνει η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη μείωση των επιπτώσεων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Κύριε Καλλιά, έχετε πει πως η πιστοποίηση είναι συνώνυμο του πολιτισμού. Κατά πόσο αυτή η φιλοσοφία έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση της εγχώριας τουριστικής αγοράς;

Σε μεγάλο βαθμό. Κι αυτό μας κάνει πραγματικά περήφανους, καθώς η TÜV AUSTRIA Hellas έχει παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Δραστηριοποιούμαστε πάνω από 25 χρόνια στον κλάδο παρουσιάζοντας -και σε πολλές περιπτώσεις πρωτοπορώντας στην ελληνική αγορά – κορυφαίες υπηρεσίες που παράγουν ουσιαστική αξία για τους οργανισμούς που τις επιλέγουν.

Ειδικά τώρα ο κλάδος του Τουρισμού έχει εξοικειωθεί με τις επιθεωρήσεις, τους τεχνικούς ελέγχους και την πιστοποίηση, αφού συμβάλουν σημαντικά στην ποιότητα, στην ασφάλεια και στην αναβάθμιση του εθνικού τουριστικού προϊόντος. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το Covid Shield ένα σχήμα με ιδιαίτερη αξία, ειδικά στη συγκυρία της πανδημίας που εν πολλοίς άλλαξε τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, για τη θωράκιση των επιχειρήσεων φιλοξενίας και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των επισκεπτών τους.

Βέβαια, ας μην ξεχνάμε την Κατάταξη των Καταλυμάτων (ξενοδοχειακές μονάδες και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις) και την κατάταξη των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα ΕΕΔΔ), που είναι ένα δομημένο σύστημα διαβάθμισης της ποιότητας κάθε δομής φιλοξενίας, ανάλογα με τις παροχές και τις τεχνικές προδιαγραφές της, στο οποίο κάθε κατάλυμα υποχρεούται να καταταχθεί, σύμφωνα και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Μέσα από τις υπηρεσίες μας για τον Τουρισμό, έχουμε στόχο να καλλιεργήσουμε, μεταξύ άλλων, στη συνείδηση των επιχειρήσεων του κλάδου, πως η πιστοπoίηση είναι πολλά περισσότερα από ένα πρότυπο, ένα χαρτί ή ένα «πλεονέκτημα» στη διαπραγμάτευση με τους tour operators. Είναι εχέγγυο συνέχειας, αξιοπιστίας και επιχειρηματικής επιτυχίας.

Διεύρυνση των μεριδίων αγοράς δεν μπορεί να συντελεστεί χωρίς την κατάρτιση στοχευμένης στρατηγικής και χωρίς τη διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό. Πώς συμβάλλει η πιστοποίηση στην ανάπτυξη του τουρισμού σήμερα;

Η Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτα ένας από τους κορυφαίους και πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, ακόμα και στη σκιά της πανδημίας. Τώρα όμως περισσότερο από ποτέ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, οφείλουν να αποδείξουν την ετοιμότητά τους και μάλιστα επιβεβαιωμένα και «πιστοποιημένα». Άλλωστε, το αίσθημα της ασφάλειας το οποίο διασφαλίζει την ξεγνοιασιά και την ψυχαγωγία που σου δίνει το ταξίδι, αυτό που τόσο έλειψε όλη αυτήν την περίοδο του παγκόσμιου εγκλεισμού, είναι προτεραιότητα για όλους τους επισκέπτες σήμερα.

Διαθέτουμε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών για τις ειδικές απαιτήσεις του κλάδου, όπως ασφάλεια στην παραλαβή και ποιοτικό έλεγχο των πρώτων υλών για την παρασκευή γευμάτων, ασφάλεια στην παρασκευή και διάθεση των γευμάτων, ασφάλεια για την καθαριότητα στα δωμάτια, στους κοινόχρηστους χώρους, στα μέσα μεταφοράς, στις κολυμβητικές δεξαμενές, ασφάλεια στα κλιματιστικά, ασφάλεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, ασφάλεια για όλους εκείνους που επιλέγουν τα θαλάσσια sports κ.ο.κ. Η ασφάλεια βέβαια επεκτείνεται ως έννοια και στη χρηματο-οικονομική, στις πληρωμές από/προς ταξιδιώτες, tour operators, αεροπορικές εταιρίες και όλων όσων εμπλέκονται στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών στον Τουρισμό.

Η πανδημία έκανε τις επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους αλλά και ως προς την ιεραρχία των προτεραιοτήτων τους. Πώς πρέπει να κινηθούν προκειμένου να ισχυροποιήσουν τη δραστηριότητά τους τα επόμενα χρόνια;

Σίγουρα ό,τι βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα έθεσε υπό αμφισβήτηση πολλά από εκείνα που θεωρούσαμε όλοι δεδομένα. Άλλωστε, είναι σαφές ότι η  δοκιμασία της πανδημίας εξελίχθηκε από υγειονομική, σε οικονομική και τελικά σε βαθιά κοινωνική με προφανείς παραμέτρους διατάραξης της ζωής μας, δημιουργώντας ένα γενικότερο κλίμα φόβου και ανασφάλειας. Ειδικά για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αν και μέσα από αυτή την κατάσταση προέκυψαν και πολλές νέες ευκαιρίες που μάλιστα λειτούργησαν καταλυτικά για την εξέλιξή τους, η σημασία της ορθής προετοιμασίας αλλά και των γρήγορων αποφάσεων, παραμένει στο προσκήνιο και μάλιστα είναι κομβικής σημασίας, όπως αποδείχθηκε για την επιχειρηματική συνέχεια.

Ο επιχειρηματικός κόσμος αντιλήφθηκε την ανάγκη ανάπτυξης ευέλικτων και αποτελεσματικών μηχανισμών επιχειρηματικής συνέχειας για να μπορεί να θωρακίζει την ομαλή του λειτουργία υπό όποιες συνθήκες και μπροστά σε όποια μελλοντική πρόκληση. Κι εδώ η πιστοποίηση αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος διασφαλίζοντας την επιχειρηματική συνέχεια.

Στην TÜV AUSTRIA Hellas διαθέτουμε εξειδικευμένο πρότυπο με την μεγαλύτερη εμπειρία στην τοπική αγορά και αφορά στα Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας ISO 22301 ώστε να παρέχεται λύση ακόμα και όταν η σταθερότητα μοιάζει ανέφικτη, δημιουργώντας αυξημένη “ανθεκτικότητα” έναντι κινδύνων ή επιχειρηματικών απειλών, που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία κάθε οργανισμού.

Το TÜV AUSTRIA Covid Shield και το TÜV AUSTRIA CoVid Check είναι οι δύο πρωτοποριακές υπηρεσίες που προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιό σας. Σε τι συνίσταται η καινοτομία τους, ποια τα οφέλη για την επιχείρηση που τα εφαρμόζει και ποια νέα προϊόντα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σκαριά;

Το TÜV AUSTRIA Covid Shield και το TÜV AUSTRIA CoVid Check απάντησαν άμεσα σε πολλαπλές ανάγκες που ανέκυπταν μέρα με τη μέρα κατά την εξάπλωση της πανδημίας: ομαλή λειτουργία εν μέσω πανδημίας- αίσθημα ασφάλειας για εργαζομένους και πολίτες είναι το δίπολο που γεφύρωσαν αυτά τα πρότυπα.

Κι αυτό, γιατί συνεισέφεραν ουσιαστικά στην εκπαίδευση των εργαζομένων στην τήρηση των μέτρων αλλά και στην επιβεβαίωση ότι η πιστοποιημένη επιχείρηση τηρεί απαρέγκλιτα με την υπογραφή κύρους της TÜV AUSTRIA, όλα τα μέτρα των Αρμοδίων Αρχών κατά της εξάπλωσης. Αποτέλεσαν λοιπόν θεμέλιο επιχειρηματικής συνέχειας για τη χώρα μας.

Η αξία τους παραμένει εξίσου σημαντική και σήμερα για κάθε οργανισμό, εφόσον ακόμα βρισκόμαστε στη σκιά της πανδημίας και η διασφάλιση ότι λαμβάνονται μέτρα κατά της διασποράς της νόσου είναι το πρώτο ζητούμενο για όλους. Βάσει αυτού τα εξελίσσουμε ώστε να είναι διαχρονικά αποτελεσματικά.

Ποιο είναι το νέο επικοινωνιακό αφήγημα πάνω στο οποίο θα πρέπει να βασίσουν τη στρατηγική τους αερομεταφορείς, travel agents και ξενοδόχοι; Εκτός από το θέμα της ασφάλειας, τι άλλο μπαίνει στην εξίσωση;

Θέματα διασφάλισης ποιότητας, παροχής υπηρεσιών και εξέλιξης-συνεχούς κατάρτισης και πιστοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού είναι στην πρώτη γραμμή.

Η TÜV AUSTRIA Hellas, μέσω του εκπαιδευτικού της φορέα TÜV AUSTRIA Academy, παρέχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ενισχύει τη δια βίου μάθηση, αλλά και την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων των στελεχών. Επιπρόσθετα, η σφραγίδα αξιοπιστίας και πιστοποίησης της TÜV AUSTRIA για τους σύγχρονους επαγγελματίες, αποτελεί διασφάλιση για κάθε τουριστική επιχείρηση για την ποιότητα των στελεχών που απασχολεί.

Ενδεικτικά, η TÜV AUSTRIA Academy παρέχει σεμινάρια προσανατολισμένα στην Ποιότητα, το Περιβάλλον, την Ενέργεια, τα Τρόφιμα, την Πληροφορική, την Εφοδιαστική Αλυσίδα, τους Τεχνικούς Ελέγχους – Τεχνική Ασφάλεια, Χρηματοοικονομικά, στο Διεθνές Marketing και τις Εξαγωγές, στο Ανθρώπινο Δυναμικό, στον Τουρισμό, στην Προστασία Δεδομένων, στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και στα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα. Βρίσκεται δε σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών IATA (International Air Transport Association), ως Regional Training Partner σε Ελλάδα, Κύπρο και Αλβανία, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το πορτοφόλι των προσφερόμενων υπηρεσιών της.

Κυκλική οικονομία, αειφορία, βιωσιμότητα. Πώς οι επιχειρήσεις θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Τι είδους εργαλεία παρέχει η TUV Austria για την επίτευξη των παραπάνω στόχων;

Από το 2018, ανοίξαμε τη συζήτηση σχετικά με τη σημασία της αειφορικής δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων αλλά και της βιωσιμότητας ως όχημα περαιτέρω επιχειρηματικής ανάπτυξης. Η προσαρμογή των εταιρειών σε ένα πλαίσιο λειτουργίας που θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος με πολιτικές κυκλικής οικονομίας, άλλωστε αποτελεί και τον πυρήνα των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που καλούνται να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναγνωρίζοντας και την αξία της πιστοποίησης στις προκλήσεις που ανακύπτουν με βάση τα παραπάνω, διευρύνουμε διαρκώς τις υπηρεσίες μας και τις εμπλουτίζουμε, με λύσεις που καλύπτουν κάθε κλάδο γενικά και προσαρμόζονται σε κάθε επιχείρηση ειδικά. Τόσο η δική μας ομάδα εδώ στην Ελλάδα όσο και η TÜV AUSTRIA Group, εργαζόμαστε καθημερινά σε αυτή την κατεύθυνση.

Ενδεικτικά, το πρότυπο ISO 14001, ο περιβαλλοντικός κανονισμός EMAS, η επαλήθευση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (EU-ETS), η πιστοποίηση υλικών ξύλου, χαρτιού, χαρτοπολτού και όλων των προϊόντων και υλικών συσκευασίας που σχετίζονται προέρχονται από ορθά διαχειριζόμενα δάση (FSC), η επαλήθευση της αξιοποίησης ανακυκλωμένων υλικών από μέταλλα βάσει των σχετικών κανονισμών της ΕΕ, η επαλήθευση φθοριούχων αερίων, η πιστοποίηση των ισχυρισμών των εκθέσεων κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης των μεγάλων εταιρειών της χώρας μας (GRI, AA 1000, κτλ.), εξειδικευμένα Σχήματα Πιστοποίησης-OK Compost και ΟΚ Recycled για όλο τον κύκλο ζωής των Πλαστικών και Βιοπλαστικών καθώς και υπηρεσίες που σχετίζονται με τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς, αποτελούν μέρος των υπηρεσιών μας σχετικά με την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, διαθέτουμε μια νέα σειρά υπηρεσιών για την Νομoκανονιστική συμμόρφωση των Οργανισμών. Μέσα από αυτές παρέχουμε αξιόπιστη πληροφορία σχετικά με το τί αφορά κάθε συγκεκριμένη επιχείρηση σε επίπεδο νέας νομοθεσίας.

Ποια η στρατηγική που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η TUV Austria, παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, και πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο κλάδος;

Ο κλάδος μας είναι δυναμικός και η γρήγορη προσαρμογή και αναγνώριση των συνθηκών, η επιτυχής ανάπτυξη υπηρεσιών που ουσιαστικά ενισχύουν τους οργανισμούς που μας εμπιστεύονται είναι η αφετηρία των στρατηγικών μας επιλογών αλλά και το όχημα για την εξέλιξη.

Νέες υπηρεσίες που απαντάνε στις σύγχρονες ανάγκες και πρωτοποριακά σχήματα πιστοποίησης, που παράγουν πολλαπλασιαστική αξία για κάθε συνεργαζόμενη επιχείρηση σε κάθε κλάδο της οικονομίας, πάντα με πρόσημο αειφορίας αποτελούν θεμέλια των πυλών της ευρύτερης στρατηγικής που ακολουθούμε και εξελίσσουμε. Η αποτελεσματικότητα σε κάθε επίπεδο λειτουργίας μας και σε κάθε υπηρεσία που παρέχουμε ήταν και παραμένει το στοίχημα μας.

Η TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα, αλλά και στις κύριες αγορές που στρατηγικά τοποθετείται (Ευρώπη και Ασία) μεγαλώνει και θα συνεχίζει να μεγαλώνει γρήγορα, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης, όσο και μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών. Συνεχίζουμε λοιπόν, με συνέπεια και ευθύνη, τιμώντας την κληρονομιά 150 χρόνων της TÜV AUSTRIA και αλλάζουμε το τοπίο του κλάδου κάνοντας πράξη τη φιλοσοφία ότι η πιστοποίηση είναι Πολιτισμός.

To άρθρο Ιωάννης Καλλιάς (TÜV AUSTRIA Hellas): Η πιστοποίηση είναι εχέγγυο αξιοπιστίας και επιχειρηματικής επιτυχίας δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα