Ικανοποίηση Αθήνας- Λευκωσίας για την ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία

13:24 21/6/2019 - Πηγή: Fortune

Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με το οποίο οι «28» καταδικάζουν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, καλώντας παράλληλα την Επιτροπή να προτείνει «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας εκφράζουν Λευκωσία και Αθήνα.

«Πέραν της ομόφωνης καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας και της στήριξης στην Κυπριακή Δημοκρατία, για πρώτη φορά, με συλλογική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζεται ότι οι έκνομες ενέργειες εις βάρος κράτους-μέλους, δεν γίνονται

ανεκτές και έχουν συγκεκριμένες επιπτώσεις» έγραψε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σε ανακοίνωσή της η κυπριακή προεδρία εκφράζει παράλληλα την ικανοποίησή της για την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία, όπως τονίζει, «η Ε.Ε. στο υψηλότερο επίπεδο, πέραν από την επιβεβαίωση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 18ης Ιουνίου 2019, υιοθέτησε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Σίας Αναγνωστοπούλου. Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM «είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει απόφαση να επιβάλει μέτρα, δηλαδή, να προχωρήσει στην πράξη πια, για να αποτρέψει την Τουρκία, να δώσει έμπρακτα στην Τουρκία να καταλάβει ότι δεν μπορεί να καταλύει τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης -της Κύπρου- και να αδιαφορεί εντελώς για το διεθνές δίκαιο».

Η ίδια ανέφερε πως πρόκειται για «στοχευμένα μέτρα, τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ίδια την Τουρκία, τι θα γίνει με τα προενταξιακά κονδύλια, που είναι πολύ σημαντικά χρηματικά ποσά που παίρνει η Τουρκία από την Ε.Ε.» αλλά «αφορούν και τους ξένους, οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση -καράβια που έρχονται από άλλες χώρες, πληρώματα, επιστήμονες, που συμμετέχουν σε αυτές τις γεωτρήσεις, οι οποίες κρίνονται παράνομες, καθώς θα έχουν κυρώσεις και αυτοί».

Υπενθυμίζεται πως με το κείμενο συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος». Εκφράζει ακόμη «σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει την λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ε.Ε. να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει «τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το εύρος των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας» και καλεί την Τουρκία «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες».

Επικυρώνει παράλληλα την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ «να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων μέτρων».

Διαβεβαιώνει επίσης ότι «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο». «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως» καταλήγει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα