Η κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για Τεχνολογικό Πάρκο στη Θεσσαλονίκη

17:08 17/5/2020 - Πηγή: Fortune

Ένα ακίνητο στην περιοχή Περαία του δήμου Θερμαϊκού, εμβαδού περίπου 760 στρεμμάτων, μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών- η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 13 Μαΐου- και σε συνέχεια πρόσφατης απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών, η συγκεκριμένη μεταβίβαση αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης της δέσμευσης του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς.

Και

για τον σκοπό αυτό, θα ακολουθήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση της έκτασης από το υπουργείο Οικονομικών στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο, με μέτωπο 750 μέτρων στον Θερμαϊκό Κόλπο, που ανήκε στην ΕΡΤ και μεταβιβάστηκε το 2013 στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ωστόσο, πριν από μερικά χρόνια, η στρατηγική αξιοποίησης του οικοπέδου άλλαξε, καθώς αποφασίστηκε η επιστροφή της έκτασης στο Δημόσιο, προκειμένου αυτή να παραχωρηθεί στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (τον διαχειριστικό φορέα που έχει αναλάβει να οργανώσει και να προωθήσει τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης) με στόχο τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου.

Η επιστροφή του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο έγινε πραγματικότητα με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και πλέον θα πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την παραχώρηση του ακινήτου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη, την ίδρυση του φορέα ανάπτυξης και διαχείρισης και τη ρύθμιση σειράς ζητημάτων για την υλοποίηση του τεχνολογικού πάρκου.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι, μέχρι το τέλος του 2021, ο μη κερδοσκοπικός φορέας που θα συσταθεί για την ανάπτυξη του πάρκου να έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες και να έχει διασφαλίσει τους απαιτούμενους χρηματοδοτικούς πόρους. Ειδάλλως, το ακίνητο θα μεταβιβαστεί εκ νέου στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Το έργο αποτελεί επένδυση 50 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), κεφάλαια που αναμένεται να προέλθουν από ιδιωτικούς φορείς, από δανεισμό, αλλά και δωρεές, ενώ, ήδη, 250.000 ευρώ έχουν δαπανηθεί για την κατάρτιση αρχικών μελετών και του business plan του έργου, όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

«Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, καθώς ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου εγχειρήματος έχει βάθος τουλάχιστον δύο χρόνων. Η πανδημική κρίση ανέδειξε πόσο κρίσιμο είναι για μια χώρα να έχει καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο αξιοποιείται μέσω επενδύσεων που είναι σε θέση να προσελκύσει το τεχνολογικό πάρκο», σημειώνει ο κ. Λουφάκης.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα που θα αναπτύξει το πάρκο, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εταιρειών, όπως οι Kleeman, Αλουμύλ και Sunlight. Υπολογίζεται ακόμη ότι περίπου 70 εταιρείες και 17 ερευνητικά κέντρα έχουν εκδηλώσει πρόθεση να εγκατασταθούν στο πάρκο, αριθμός που αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερος κατά τον κ. Λουφάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα